Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Sv. Pelegrin” invalidima ruši prepreke

Autor: Dragana Glavočić

26.03.2009. 23:00
“Sv. Pelegrin” invalidima ruši prepreke


Udruga radi na tomu da u samom mjestu budu uklonjene sve prepreke nesmetanom kretanju invalida, a naročito na ulazu u zgradu Općine, knjižnicu, crkvu i ostalo. Općinska vlast obećala nam je da će uskoro postaviti dizalo na zgradu Općine i knjižnice, što smatramo velikim uspjehom naše udruge, istaknula je predsjednica Udruge Silvestra Kolega


Sredinom veljače u Kalima se ponovno aktivirala dobrotvorna Udruga “Sv. Pelegrin”, koja se uselila u novi prostor radnog naziva “Club Udruge”. Mjesto je to koje ima za cilj postati sastajalištem osoba s invaliditetom i njihovih prijatelja te volontera i članova udruge.
Rad Udruge “Sv. Pelegrin” pobliže nam je predstavila njezina predsjednica liječnica ambulante u Kalima Silvestra Kolega.
– Dobrotvorna Udruga “Sv. Pelegrin” s radom je započela nakon Domovinskog rata s radom. Oko njenog osnivanja se angažirao te joj je ujedno i prvi predsjedavao Stanko Jurin. Njeno djelovanje bilo je usmjereno skrbi za djecu palih branitelja, kojima je jedan od roditelja iz Kali. Nakon nekoliko godina uspješnog djelovanja pokazala se potreba nadopunjavanja aktivnosti te smo 2007. godine usvojili nove planove i projekte. Danas je to udruga koja se želi skrbiti za osobe s invaliditetom u našoj sredini, pojasnila je Silvestra.
Kupnja stajalice za vertikalizaciju
U proteklih nekoliko godina dogodilo se da su trojica mladića u Kalima postali invalidi teškog stupnja. To je vrlo značajna brojka s obzirom da u Kalima živi oko 1.600 stanovnika. Upravo takva situacija potaknula je mještane da osnujemo udrugu koja bi se skrbila o osobama s invaliditetom te poticala brigu o njima, govori Kolega i nastavlja:
– Jedan od naših zadataka je i da našim invalidima osiguramo pomagala neophodna u njihovoj svakodnevici. Tamo gdje im hrvatsko zdravstvo ne može osigurati nužna pomagala, tu mi uskačemo i pomažemo. U planu nam je tako kupiti stajalicu za vertikalizaciju čija je cijena 25.000 kuna, navodi Kolega. Jedan dio potrebnih sredstava za pomagalo skupit će se prodajnom izložbom, a drugi će dio Udruga potraživati od resornog ministarstva.
Cilj Udruge je senzibilizirati javnost na različite potrebe osoba s invaliditetom, a osobito istaknuti da je mobilnost vrlo važna za njihovu psihosocijalnu inkluziju. Udruga radi na tomu da u samom mjestu budu uklonjene sve prepreke nesmetanom kretanju invalida, a naročito na ulazu u zgradu Općine, knjižnicu, crkvu i ostalo.
– Općinska vlast obećala nam je da će uskoro postaviti dizalo na zgradu Općine i knjižnice što smatramo velikim uspjehom naše Udruge, dodala je predsjednica Udruge.
 Integracija osoba s invaliditetom
Realizacijom projekta tjednih radionica Udruga će nastojati u konačnici postići što je moguće bolju integraciju osoba s invaliditetom u cjelokupnom življenje u mjestu, a ovisit će o sredstvima koja će postići na natječajima Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti.
– Nastojat ćemo priskrbiti ortopedska pomagala koja Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje “ne pokriva” i u mnogome mogu olakšati život osobama s invaliditetom. Mlađima treba i radno mjesto prilagođeno njihovim preostalim mogućnostima, pojasnila je naša sugovornica.
Na pitanje o broju angažiranih članova Silvestra Kolega kaže da je upisano 28 članova, ali većina prijatelja Udruge spremno je surađivati u različitim projektima. Članice Udruge mladih ove su zime sav novac od prodaje adventskih vjenčića donirale Udruzi “Sv. Pelegrin”. Tako su dobili znatna sredstva za opremanje prostora, kupnju računala što je, prema mišljenju Silvestre, preduvjet bilo kakvog drugog projekta.
– Ove godine planiramo realizirati projekt “Radosno radimo radionice”, kojim će po tjednom rasporedu po principu malih grupa uz vodstvo stručnjaka iz različitih djelatnosti, teoretski i praktično zajedno učiti osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji i volonteri.
Edukacijske radionice
Organizirat će se informatička radionica za obučavanje do potpune samostalnosti u traženim programima. Potom radionice “Zavoli sebe i prihvati svoje mogućnosti (nemogućnosti)” i “Zdrava hrana” sadržavat će učenje vještina pripravljanja hrane za osobe koje koriste pomagala i vršit će se edukacije o kvaliteti hrane. Održat će se i fotografski tečaj potpunog osposobljavanja za fotografiranje i izradu fotografija novom tehnologijom. Fizioterapeut i fizijatar će voditi radionicu o različitim pristupima tjelovježbi te kolika je uloga suradnika u tome praktično i teoretski. Za članove “Sv. Pelegrina” održat će se animacija osoba s invaliditetom za različite sportove i mali tečaj uzgoja bonsai drveća.
– Cilj edukacijskih radionica je podići samosvijest osoba s invaliditetom, osnažiti njihove preostale tjelesne i mnestičke funkcije. Po mogućnosti otkriti i razviti neke nove talente i afinitete za eventualno zapošljavanje mlađih osoba, rekla je naša sugovornica.
Djelovanje “Sv. Pelegrina” usmjereno je prema poboljšanju životnih uvjeta, položaja i statusa osoba s invaliditetom na području mjesta Kali.
Svoju aktivnost Udruga usmjerava prema promicanju zapošljavanja osoba s invaliditetom, poduzimanju mjera kako bi se osobama s invaliditetom na ravnopravnoj osnovi omogućio pristup izgrađenom okruženju, prijevozu, informacijama i komunikacijama, pomoći i potpori u suočavanju sa svakodnevnim problemima i izazovima.