Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Voda dolazi na Bokanjačko blato

Autor:

26.03.2009. 23:00
Voda dolazi na Bokanjačko blato

Foto: Adam VIDAS



Očekujemo kako će tvrtki Vigens sustav navodnjavanja Bokanjačko blato i Rašinovac biti predan na korištenje najkasnije za godinu dana. Klimatske promjene snažno utječu na poljoprivrednu proizvodnju i gotovo je nemoguće bez navodnjavanja planirati ozbiljne rezultate. U sušnim vremenima koji traju gotovo šest mjeseci na razini godine sustav navodnjavanja je jedina garancija kvalitetne proizvodnje krmiva od čega se u konačnici proizvodi mlijeko, rekla je direktorica Vigensa d.o.o. Elvira Sterle na jučerašnjem predstavljanju idejnog projekta sustava navodnjavanja na Vigensovoj farmi na Bokanjcu.
Novim sustavom osigurat će se navodnjavanje površine od 450 hektara koju tvrtka Vigens koristi kao koncesionar. Njegova srž bit će akumulacija u Bokanjačkom blatu volumena između dva i četiri milijuna kubičnih metara. Glavni izvori punjenja akumulacije su podzemna voda u zimskim mjesecima i oborine.
– Vrijednost novog sustava procjenjuje se na 50 milijuna kuna u što nisu uračunati troškovi iskopa akumulacije. Postojeći sustav koncipiran je na korištenju viška voda sa izvorišta Jezerce i Boljkovac, koji ostaje na raspolaganju nakon korištenja za vodoopskrbu. Ovaj sustav  treba napustiti jer ne jamči ni s minimalnom sigurnošću navodnjavanje i količine vode koje su na raspolaganju nisu dovoljne za ukupne površine, rekao je Tomislav Oberman iz tvrtke Hidrokonzalt iz Stobreča kod Splita koja je izradila idejni projekt.
Izgradnju sustava navodnjavanja kod kojih je poznat krajnji korisnik, kao u ovom slučaju, podupire država. Zadarska županija je u ovom, kao i u svim projektima navodnjavana, provela postupak javne nabave, osigurala pedeset posto sredstava za izradu projektne dokumentacije.
Ante VIDOVIĆ
Snimio: Adam VIDAS
 
OKVIR
Jučerašnjem predstavljanju idejnog projekta sustava navodnjavanja prisustvovali su zadarski župan Stipe Zrilić i pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Željko Katuša.
– Zadarska županija osnovala je Odjel za poljoprivredu kako bi unaprijedila razvoj poljoprivrede na našem prostoru. Upravo planovi navodnjavanja spadaju među najznačajnije aktivnosti tog Odjela, rekao je Zrilić.
– Idejni projekt je prvi korak. Mi smo već osigurali sredstva u proračunu za izradu glavnog projekta, a već tijekom iduće godine trebali bi krenuti radovi, kaže Katuša.