Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Maslinovo ulje obitelji Kardum šampion Noćnjaka 2010.

Autor: Ante Vidović

26.03.2010. 23:00
Maslinovo ulje obitelji Kardum šampion Noćnjaka 2010.

Foto: Adam VIDAS



Maslinovo ulje sretne obitelji Kardum iz Zadra proglašeno ja šampionskim uljem Noćnjaka 2010., uljarske maslinarske manifestacije koja je ove godine održana u Biogradu na moru. Supružnici Drago i Sanja zajedno s djecom Martom, Lovrom, Anom i Petrom proizveli su ulje koje je svojom kvalitetom nadmašilo 269 drugih ulja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Italije, Grčke, Jordana i Turske.
– Imam trideset maslina starih sto godina koje je posadio još moj djed i ja sam posadio još sto od moga djeda, a sadit ću ih i još. Maslinarstvo je za mene ljubav od djetinjstva i ja u njemu uživam. Maslina je rasla s mnom i ja s njom, rekao je Drago Kardum.
Na ovogodišnjem dvanaestom po redu Noćnjaku  prijavljen je rekordan broj od 270 uzoraka od čega 61 pakovina. Kvaliteta ulja je također na većoj razini nego prethodnih godina te je čak 85 posto ulja ekstra djevičanske kvalitete. Sva ulja prošla su kemijsku i organoleptičku analizu, a dvadeset najboljih organoleptički je ocjenjivala devetoro člana međunarodna komisija.
Maslinari i uljari Zadarske županije i ove godine ostvarili su odlične rezultate u kvaliteti svog ulja što su potvrdile brojne medalje. Tako su zlatnu medalju za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobili: Dragan Čerina iz Podgrađa, Aleta d.o.o. iz Zadra, Nado Butić iz Briševa, Srećko Romić iz Briševa, PZ Maslina i Vino iz Polače, OPG Marin i Zdenko Matešić iz Zadra, Josip Grgurica iz Briševa, Božo Skroće iz Zadra, Ivan Eškinja – Lantana iz Sv. Filipa i Jakova, Mirjana Šoša iz Zadra, Zlatko Strpić iz Biograda na moru (dvije zlatne medalje), PZ Drobnica iz Preka, OPG Šime Kosor iz Zadra i Nikša Sorić s Velog Iža. Srebrnom medaljom za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Zadarske županije okitili su se: OPG Mate Dušević iz Ljubča (tri srebrne medalje), Ivica Vlatković iz Novigrada, OPG Duško Vidov iz Kali, Ivka Vlatković iz Novigrada, Marin Matešić iz Zadra, Živko Vidaković iz Biograda na moru, Damir Šangulin iz Biograda na moru. Brončanu medalju za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Zadarske županije dobili su: OPG Nikica Žampera iz Žmana s Dugog otoka, Željko Troskot iz Biograda na moru, Mirko Ivoš iz Kali, OPG Pero Kolega iz Kali i Marina Eškinja – Lantana iz Sv. Filipa i Jakova. Diplomu za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja dobio je: Ante Ljutić iz Biograda na moru, OPG Stanko Sikirić iz Bibinja i PZ Maslina i vino iz Polače.


 POBJEDNIČKO ULJE OD SORTE OBLICA


Svoju ocjenu ulja obitelji Kardum dala je Sandra Petričević, voditeljica međunarodne komisije koja je organoleptički ocjenjivala dvadeset uzoraka ulja koja su ušla u izbor za šampiona Noćnjaka:
– Ulje obitelji Kardum od sorte oblice je vrhunsko, harmonično s nevjerojatnim mirisom i okusom. Radi se dosta ranoj berbi. Odabran je optimalan trenutak te se sve poklopilo da se dobije harmonija mirisa i voćnosti s gorčinom i pikantnošću.




 POSEBNA PRIZNANJA NAŠIMA


Dragan Čerina iz Podgrađa dobio je posebno priznanje za najbolje sortno ulje oblica, Ulja Nadin u vlasništvu Želja Vrsaljka dobila je posebno priznanje kao uljara u kojoj je prerađeno najviše uzoraka poslanih na Noćnjak 2010. Prošlogodišnji šampion Noćnjaka Ivica Vlatković dobio je posebno priznanje za najorginalniju pakovinu.