Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Projekti pod budnim okom Turističkog vijeća

Autor: Vanja Mirčeta

26.03.2010. 23:00
Projekti pod budnim okom Turističkog vijeća

Foto: Adam VIDAS



Prema prikazu troškova najviše sredstava izdvojeno je za održavanje koncerta Jose Carrerasa 2 milijuna kuna te za uređenje Petrčana, kao turističke destinacije i to 267 tisuća kuna


Sve ideje i zamolbe za financiranje manifestacija koje su u domeni Turističke  zajednice ubuduće će se  upućivati Turističkom vijeću  Turističke zajednice grada Zadra i to u skraćenom i pisanom  obliku, nakon čega bi odluka o  podržavanju i financiranju  određenog projekta ovisila zapravo o većinskom broju glasova članova Turističkog vijeća  te se time i spriječile moguće  nesuglasice i krive interpretacije odobrenja sredstava za pojedine projekte, predložio je na  jučer održanoj 2. sjednici  Skupštine TZ grada Zadra,  Mladen Malta, član Nadzornog odbora TZ grada Zadra, a  skupštinari jednoglasno podržali.
Brošure 293 tisuće  kuna
Drugi član Nadzornog odbora TZ grada Zadra Stipe  Knežević istaknuo je kako je  Turistička zajednica grada Zadra u protekloj godini odlično  odradila posao, no kako bi bilo  što manje komplikacija vezanih uz poslovanje ukazao je  kako je najvažnije na početku  godine donijeti plan rada na  čelu sa skupštinarima. Iako je  istaknuo da iznimni spektakli,  kao što su primjerice koncert  Carrerasa, mogu naknadno biti  ubačeni u plan, naglasio je kako je bolje da su i takvi projekti  elaborirani i verificirani od  strane Skupštine, što je, smatra  on, osnova urednog poslovanja.  
Prema riječima Branka  Ganzulića, zamjenika predsjednika Skupštine Turističke zajednice grada Zadra, novi Nadzorni odbor je vrlo ozbiljno i  detaljno obradio financijsku  dokumentaciju TZ grada Zadra. Nadzorni odbor inače  broji tri člana. Po novom statutu TZ Zadarske županije  predlaže trećeg člana, no kako  oni nisu obavili poslove koje  TZ grada Zadra jest, što oni  niti ne mogu prije no što se sve  turističke zajednice, njih 29, u  županiji ne ustroje, u dogovoru s nadležnim ministarstvom te pristankom članova  Nadzornog odbora Mladena  Malte i Stipe Kneževića,  odlučeno je većinskim brojem  glasova da ovoga puta samo  njih dvojica obave nadzor bez  trećeg člana koji će naknadno  biti priključen Nadzornom odboru.
Iako su članovi Nadzornog  odbora Turističke zajednice  grada Zadra ustvrdili da je financijsko poslovanje TZ grada  Zadra u svim segmentima uredno, ipak, istom prigodom  Malta je u svom izvještaju posebno istaknuo podatak o 293  tisuće kuna koje su utrošene za  tiskanje brošura u svrhu marketinga, što uključuje planove  grada, plakate, brošure i sl., a s  obzirom da se radi o velikom  iznosu predložio je da se ubuduće za takav posao traži više  ponuda iz razloga što se u 50  posto slučajeva ta cijena može  znatno smanjiti te je ukazao i  na potrebu postojanja  određenih internih otpremnica  kako bi se mogla voditi analiza  koliko je tko tih materijala potrošio.
– Podržavam i uvažavam sve  prijedloge članova Nadzornog  odbora. Svaki zahtjev za subvencijom, pa i onaj za 200 kuna  ubuduće će se podnositi Turističkom vijeću TZ grada Zadra. Treba shvatiti da mi u TZ-u  radimo krajnje odgovoran posao te ističem koliko je zapravo  važna upravo polazna institucija, odnosno Skupština, u  našem radu, posebice u trenutku kada su sve oči uprte u  ovaj segment posla koji mi radimo jer se svi nadaju da ćemo  ostvariti povećani promet iz razloga jer je turizam sam po sebi  poticajno važan za sve ostale  grane gospodarstva, kazao je  Ganzulić.
Pozivnica domaćim  turistima
U 2009. godini  turistički promet umanjen je za 3 posto u  odnosu na 2008. godinu, iz razloga što je Punta Skala radila s  jednim otvorenim hotelom, a  najavljena su bila dva, te također  zbog recesije u svijetu, dok je  istovremeno povećan broj  noćenja za 7 posto. Grad Zadar  sa pripadajućim mjestima posjetilo je 274.837 gostiju, a ostvareno je 995.433 noćenja.
Uz oglašavanje i sudjelovanje  na sajmovima i prezentacijama  jedna od važnijih promotivnih  aktivnosti  bilo je i ugošćivanje  novinara iz mnogih zemalja koji  su vrlo reprezentativno predstavili Zadar u TV reportažama,  dnevnicima i časopisima.
Ukupni prihodi Turističke zajednice grada Zadra, koji se sastoje od prihoda od boravišne  pristojbe (33 posto), turističke  članarine (32 posto), prihoda iz  proračuna (19 posto), prihoda  od drugih aktivnosti (19 posto),  te prenesenih prihoda iz 2008.  godine (1 posto), ostvareni su u  iznosu od 9.483.453,00 kuna što  je 4 posto manje u odnosu na  financijski plan za 2009. godinu.  Najviše prihoda ostvareno je od  naplaćene boravišne pristojbe i  to u iznosu od 3.140.068,16 kuna.  Ukupni rashodi ostvareni su u  iznosu od 9.480.733,24 kuna, što  je za 5 posto manje od plana za  2009. godinu, od čega je najveći  dio financijskih sredstava  utrošen za funkcionalni marketing i to 6.843.317,46 kuna. Prema prikazu troškova funkcionalnog marketinga za 2009. godinu  najviše sredstava izdvojeno je za  uređenje Petrčana, kao turističke destinacije i to 267 tisuća  kuna te za održavanje koncerta  Jose Carrerasa 2 milijuna kuna.
Na sjednici Skupštine TZ grada Zadra Branko Ganzulić je  istaknuo da su domaći gosti podbacili u svojim dolascima te je to  shvatio kao signal da se treba  više raditi na motivaciji gostiju  na domaćem tržištu.
– Najveća motivacija domaćem gostu može biti subvencija njegovih troškova za ljetovanje u domaćim hotelskim kapacitetima. Ministarstvo je stoga  u izradi subvencija za đačke ekskurzije koje će upoznati hrvatske krajeve i koristiti hrvatske  hotele. To nam, pogotovo u  predsezoni, može popuniti hotelske kapacitete. Neke naše lokalne agencije su se jako dobro  pripremile baš za đačke ekskurzije i za pohvalu su. U ovom  trenutku moramo motivirati  našu djecu da otkriju ljepote Istre, Zagorja, Dubrovnika i sl.,  naglasio je Ganzulić.