Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ruševne zgrade s ilegalnim stanarima postale opasne po život

Autor: Suzana Bandić

26.03.2010. 23:00
Ruševne zgrade s ilegalnim stanarima postale opasne po život

Foto: Vedran SITNICA



Iako je riječ o elitnoj poziciji, život u tom dijelu grada opasan je, a osim odrona kamenja i trenite s krova spomenutih dvokatnica, stanarima okolnih zgrada život nepodnošljivim u tom okruženju čine i sami stanari, mahom ilegalno useljeni


Strava na Poljani Požarišće, zapravo je najbliži opis stanja na toj adresi u samom centru stare gradske jezgre, između zgrade Županijskog suda i Svetog Donata, na kojoj se nalaze dvije ruševne dvokatnice koje samo što se nisu urušile. Na ovaj problem godinama već upozoravaju stanari okolnih zgrada, ali se na njihove pritužbe, kažu, sve nadležne institucije oglušuju.
Iako je riječ o elitnoj poziciji, život u tom dijelu grada opasan je, a osim odrona kamenja i trenite s krova spomenutih dvokatnica, stanarima okolnih zgrada život nepodnošljivim u tom okruženju čine i sami stanari, mahom ilegalno useljeni.
Posljednji incident tamo se dogodio u petak, 45 minuta nakon ponoći, kada je intervenirala policija na drugom katu jedne od dvokatnica nakon dojave da je tamo nožem ozlijeđena jedna osoba. Policijski službenici, koji su na toj adresi gotovo svakodnevni gosti, tamo su zatekli stare znance, Lidiju Longin (54) i njezinog nevjenčanog supruga Antu Sikirića (37). Kako se na prvi mah posumnjalo da je ozljedu Sikiriću nanijela supruga, ona je uhićena, a alkotestiranjem joj je izmjereno 1,28 promila alkohola u krvi. Priča je svoj epilog dobila tijekom prijepodneva kad su oboje supružnika potvrdili da se Sikirić sam ubo nožem u prsa u rastrojenom stanju. Iako ta priča zvuči gotovo nevjerojatno, njihovim susjedima ona je tek jedna u nizu sličnih. Navikli su, kažu, na gotovo svakodnevne policijske intervencije u toj zgradi, kako na vratima nevjenčanog para, a tako i kod ostalih stanara smještenih u još četiri stana. Nisu im strane ni prepirke i svađe, a niti bacanje smeća kroz prozor. Isto tako, nije im nepoznato ni curenje improvizirane kanalizacije iz svega metar udaljene ruševne zgrade, a kada je jedna od stanarki ljetos kroz prozor izbacivala sadržaj noćne posude na njihovu fasadu, ipak, kažu, prelila im se čaša pa su pozvali komunalne redare i policiju.
– Grcamo u smradu od kanalizacije koja je nestručno spojena na odvod pa se iz tih improviziranih cijevi više sadržaja izlije van nego unutra. U nekoliko navrata zvali smo sanitarnu inspekciju, a koliko su učinili možete vidjeti i sami, požalila nam se starija gospođa koja kaže kako godinama već živi u strahu da će se ta zgrada srušiti i zatrpati je s obzirom da stanuje u prizemlju.
Loša iskustva ima i Jadranka Peroš koja stanuje na prvom katu susjedne zgrade.
– Cijeli svoj život provela sam u ovom susjedstvu pa se sjećam da je ta zgrada trebala biti srušena još krajem 60-ih godina. Valjda čekaju da se sama sruši ili da se dogodi nekakva tragedija da bi reagirali. Ne znam što više reći. Od pet stanova tek u jednom je legalan stanar tako da se tu ni pričuva ne plaća niti se zgrada održava. Ne znam kome je to u interesu – rekla je Peroš napominjući kako joj je prije dvije godine umalo nastradala kćer od odrona kamenja dok je vješala rublje na sušilo. Nju je tada, kaže, udario poveći kamen u predjelu podlaktice i gotovo joj je slomio. Gradske vlasti reagirale su tako što su oko zgrade postavili ogradu, no zgrada je i dalje prijetnja prolaznicima, stanarima susjednih zgrada, ali i samim stanarima unutar zgrade među kojima ima i malodobne djece.
Iz ureda Grada jučer nismo uspjeli dobiti konkretan odgovor o statusu te zgrade. Navodno je na listi onih koje čekaju bolje financijske uvjete da bi bila srušena ili obnovljena – do zaključenja naše novine nije nam precizirano.


 OKUPLJALIŠTE BESKUĆNIKA I SMETLIŠTE




U dijelu jedne, od dviju ruševnih dvokatnica na navedenoj adresi, godinama se već okupljaju beskućnici. Osim toga, postalo je to i odlagalište smeća s kojeg su ljetos komunalci odvezli impozantnu količinu koja je napunila pet kamiona. No, ono što stanare okolnih zgrada najviše zabrinjava je činjenica da se na toj adresi sastaju i pripadnici narkomiljea koji baš tu, gotovo pod nosom policiji, razmjenjuju “robu”.