Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sirevima iz Zadarske županije čak 15 odličja

Autor: Ana Grgas

26.03.2010. 23:00
Sirevima iz Zadarske županije čak 15 odličja


Velika zlatna medalja Miri Ćopić iz Suvaje Donje za polutvrdi kravlji sir s ljekovitim biljem i zlatna za polutvrdi dimljeni sir te Mariji Mitrović iz Zelengrada za polutvrdi ovčji sir. Uz 4 srebrne i 6 brončanih medalja, diplomu za kakvoću sira dobilo još 12 proizvođača iz Zadarske županije


Biograd na Moru, središte Jadrana, hrvatski kraljevski grad nastao na ruševinama antičke Blandone, već je drugi dan domaćin 12. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2010., a u okviru manifestacije je i 8. Smotra dalmatinskih ovčjih, kozjih i kravljih sireva s posebnom tribinom.
Za odvijanje događaja izabran je hotel Ilirija, smješten uz samu obalu Biograda na Moru, okružen prekrasnim cvjetnim alejama i stoljetnom borovom šumom, a opet tako blizu same gradske jezgre i glavnih starogradskih ulica. Ugodan proljetni dan, ozračje mediterana i domaćinska srdačnost Ilirije uz bogat asortiman maslinovih ulja i autohtonih sireva blagotvorno su djelovali na sve sudionike i posjetitelje, zaljubljenike maslina i maslinova ulja, a također i ljubitelje dobrog, domaćeg sira.
Ekspanzija maslinarstva i sira
 Organizator ove dvanaeste kao i svih prethodnih manifestacija je Zadružni savez Dalmacije (ZSD), stotinu i tri godine stare institucije, jedne od onih rijetkih naših ustanova utkanih u tradiciju i povijest nekoga kraja U vrijeme prvoga Noćnjaka, održanog u Kaštelima 1999, u Hrvatskoj je raslo tri i pol milijuna stabala maslina, a godišnja potrošnja ulja iznosila je pola litre po stanovniku.
Danas raste šest milijuna stabala, a potroši se dvije litre maslinova ulja.
 Analiza maslinarstva od tada do danas pokazuje ekspanziju u svim proizvodnim fazama kao i u kulturi konzumacije maslinova ulja u čemu je svoj veliki obol dao ZSD, paralelnom edukacijom i proizvođača ulja i potrošača.
 Jednako tako njihov doprinos je nemjerljiv u razvoju i unapređenju, posebice kvaliteti sira proizvedenom na obiteljskim gospodarstvima u Dalmaciji.
Senzorska analitika kakvoće
 Ove godine u ZSD su zaprimljena 53 uzorka autohtonih sireva, različitog asortimana, od svježih, mekih, polutvrdih, tvrdih, te sireva s dodacima (papar, pršut, začinsko bilje). Svi uzorci su šifrirani i 18. ožujka 2010. je obavljena senzorska analitika kakvoće.
Senzorsko ocjenjivanje izvršio je stručni panel od sedam članova, stručnih osoba sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo, SMS referentnog laboratorija i HZPSS. Sirevi koji su u senzorskoj analitici postigli visoke ocjene i pretendirali na odličja prošli su fizikalno – kemijsku analizu u Prehrambeno-razvojnom centru na Klisu. Ovoj analizi podvrgnut je 31 uzorak sira.
Rezultat obiju analiza je sedam zlatnih medalja, šest srebrnih, dvanaest brončanih, 22 diplome za kvalitetu i 5 diploma za učešće, te šampion manifestacije. Ocjenjivani su sirevi iz tri dalmatinske županije i Primorsko-goranske.
Pobjednici i priznanja
Najzastupljenija je tradicionalno Zadarska županija sa 31 uzorkom, zatim slijede Šibensko – kninska i Splitsko – dalmatinska županija sa po 10 i Primorsko – goranska sa 4 uzorka sira. Najviše je bilo sireva od kravljeg mlijeka i to 39 uzorka, 7 uzorka od miješanog mlijeka, 8 uzoraka od ovčjeg mlijeka, 6 od kozjeg, jedna skuta i 5 uzoraka sira iz mišine.
 Na osnovu obavljenih analiza proglašeni su pobjednici i dodijeljena su priznanja. Najviše odličja dodijeljeno je Zadarskoj županiji, ukupno 15 i to: velika zlatna medalja Miri Ćopić iz Suvaje D. za polutvrdi kravlji sir s ljekovitim biljem i zlatna za polutvrdi dimljeni sir, te Mariji Mitrović iz Zelengrada za polutvrdi ovčji sir; 4 srebrne medalje primili su: Julija Orlović iz Budaka – Općina Stankovci za skutu iz kravljeg mlijeka kao i diplomu za polutvrdi sir; Sanja Birkić iz Podgrađa za kuhani kravlji sir; Dušan Ćopić za polutvrdi dimljeni sir i Nikica Žampera iz Žmana – Dugi otok za svježi kozji sir u ulju. Brončanu medalju primili su: Ivan Mitrović iz Zelengrada za polutvrdi kozji sir i za polutvrdi kravlji s aromatičnim biljem; Marica Dubajić, Zora Rađenović, Miloradojka Dubajić Bogdanka Laić iz Neteke i Dušan Ćopić iz Suvaje G. za kuhani sir iz kravljeg mlijeka. Osim odličja dvanaest proizvođača je dobilo diplomu za sir, a interesantno je da su među njima proizvođači koji po prvi puta sudjeluju na manifestaciji, odnosno po prvi puta se javno predstavljaju pa je iz Kruševa Silvija Brajnović s kozjim sirom iz Zelengrada Stana Gagić i Dušanka Ivanišević iz Provića za polutvrdi ovčji sir.
Sačuvati tradiciju
Vrijedno je istaknuti da je Zadarska županija vodeća, sa 64 % osvojenih odličja te da je razvidan napredak kako u tehnološkom i higijenskom pogledu kod proizvođača sireva što je pridonijelo kvaliteti sira.
Proizvođači su potpunoma ovladali tehnologijom proizvodnje kuhanih sireva tako da je bila široka lepeza kuhanog sira, ali s izraženim specifičnostima od jače dimljenog do slabije, s dodacima papra, ljekovitog bilja, vlasca, a potrudili su se i u vanjskom izgledu sira tako da je bilo različitih oblika i kolorita svojstvenog pojedinoj vrsti sira. Izuzetno zadovoljan je i moderator manifestacije dr. Dane Šupe, ali je ipak naglasio da se i dalje treba educirati i po svaku cijenu nastojati sačuvati tradicionalan način proizvodnje sira. To je imperativ ako želimo proizvesti tržišno p02repoznatljiv proizvod, zaštiti ga i očuvati izvornost i tradiciju, zaključio je dr. Šupe.