Sirevima iz Zadarske županije čak 15 odličja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
copic_suvaja
Mira Ćopić iz Suvaje Donje

Biograd na Moru, središte Jadrana, hrvatski kraljevski grad nastao na ruševinama antičke Blandone, već je drugi dan domaćin 12. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2010., a u okviru manifestacije je i 8. Smotra dalmatinskih ovčjih, kozjih i kravljih sireva s posebnom tribinom.

Za odvijanje događaja izabran je hotel Ilirija, smješten uz samu obalu Biograda na Moru, okružen prekrasnim cvjetnim alejama i stoljetnom borovom šumom, a opet tako blizu same gradske jezgre i glavnih starogradskih ulica. Ugodan proljetni dan, ozračje mediterana i domaćinska srdačnost Ilirije uz bogat asortiman maslinovih ulja i autohtonih sireva blagotvorno su djelovali na sve sudionike i posjetitelje, zaljubljenike maslina i maslinova ulja, a također i ljubitelje dobrog, domaćeg sira.

Ekspanzija maslinarstva i sira

 Organizator ove dvanaeste kao i svih prethodnih manifestacija je Zadružni savez Dalmacije (ZSD), stotinu i tri godine stare institucije, jedne od onih rijetkih naših ustanova utkanih u tradiciju i povijest nekoga kraja U vrijeme prvoga Noćnjaka, održanog u Kaštelima 1999, u Hrvatskoj je raslo tri i pol milijuna stabala maslina, a godišnja potrošnja ulja iznosila je pola litre po stanovniku.

Danas raste šest milijuna stabala, a potroši se dvije litre maslinova ulja.

 Analiza maslinarstva od tada do danas pokazuje ekspanziju u svim proizvodnim fazama kao i u kulturi konzumacije maslinova ulja u čemu je svoj veliki obol dao ZSD, paralelnom edukacijom i proizvođača ulja i potrošača.

 Jednako tako njihov doprinos je nemjerljiv u razvoju i unapređenju, posebice kvaliteti sira proizvedenom na obiteljskim gospodarstvima u Dalmaciji.

Senzorska analitika kakvoće

 Ove godine u ZSD su zaprimljena 53 uzorka autohtonih sireva, različitog asortimana, od svježih, mekih, polutvrdih, tvrdih, te sireva s dodacima (papar, pršut, začinsko bilje). Svi uzorci su šifrirani i 18. ožujka 2010. je obavljena senzorska analitika kakvoće.

Senzorsko ocjenjivanje izvršio je stručni panel od sedam članova, stručnih osoba sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo, SMS referentnog laboratorija i HZPSS. Sirevi koji su u senzorskoj analitici postigli visoke ocjene i pretendirali na odličja prošli su fizikalno - kemijsku analizu u Prehrambeno-razvojnom centru na Klisu. Ovoj analizi podvrgnut je 31 uzorak sira.

Rezultat obiju analiza je sedam zlatnih medalja, šest srebrnih, dvanaest brončanih, 22 diplome za kvalitetu i 5 diploma za učešće, te šampion manifestacije. Ocjenjivani su sirevi iz tri dalmatinske županije i Primorsko-goranske.

Pobjednici i priznanja

Najzastupljenija je tradicionalno Zadarska županija sa 31 uzorkom, zatim slijede Šibensko - kninska i Splitsko - dalmatinska županija sa po 10 i Primorsko - goranska sa 4 uzorka sira. Najviše je bilo sireva od kravljeg mlijeka i to 39 uzorka, 7 uzorka od miješanog mlijeka, 8 uzoraka od ovčjeg mlijeka, 6 od kozjeg, jedna skuta i 5 uzoraka sira iz mišine.

 Na osnovu obavljenih analiza proglašeni su pobjednici i dodijeljena su priznanja. Najviše odličja dodijeljeno je Zadarskoj županiji, ukupno 15 i to: velika zlatna medalja Miri Ćopić iz Suvaje D. za polutvrdi kravlji sir s ljekovitim biljem i zlatna za polutvrdi dimljeni sir, te Mariji Mitrović iz Zelengrada za polutvrdi ovčji sir; 4 srebrne medalje primili su: Julija Orlović iz Budaka - Općina Stankovci za skutu iz kravljeg mlijeka kao i diplomu za polutvrdi sir; Sanja Birkić iz Podgrađa za kuhani kravlji sir; Dušan Ćopić za polutvrdi dimljeni sir i Nikica Žampera iz Žmana - Dugi otok za svježi kozji sir u ulju. Brončanu medalju primili su: Ivan Mitrović iz Zelengrada za polutvrdi kozji sir i za polutvrdi kravlji s aromatičnim biljem; Marica Dubajić, Zora Rađenović, Miloradojka Dubajić Bogdanka Laić iz Neteke i Dušan Ćopić iz Suvaje G. za kuhani sir iz kravljeg mlijeka. Osim odličja dvanaest proizvođača je dobilo diplomu za sir, a interesantno je da su među njima proizvođači koji po prvi puta sudjeluju na manifestaciji, odnosno po prvi puta se javno predstavljaju pa je iz Kruševa Silvija Brajnović s kozjim sirom iz Zelengrada Stana Gagić i Dušanka Ivanišević iz Provića za polutvrdi ovčji sir.

Sačuvati tradiciju

Vrijedno je istaknuti da je Zadarska županija vodeća, sa 64 % osvojenih odličja te da je razvidan napredak kako u tehnološkom i higijenskom pogledu kod proizvođača sireva što je pridonijelo kvaliteti sira.

Proizvođači su potpunoma ovladali tehnologijom proizvodnje kuhanih sireva tako da je bila široka lepeza kuhanog sira, ali s izraženim specifičnostima od jače dimljenog do slabije, s dodacima papra, ljekovitog bilja, vlasca, a potrudili su se i u vanjskom izgledu sira tako da je bilo različitih oblika i kolorita svojstvenog pojedinoj vrsti sira. Izuzetno zadovoljan je i moderator manifestacije dr. Dane Šupe, ali je ipak naglasio da se i dalje treba educirati i po svaku cijenu nastojati sačuvati tradicionalan način proizvodnje sira. To je imperativ ako želimo proizvesti tržišno p02repoznatljiv proizvod, zaštiti ga i očuvati izvornost i tradiciju, zaključio je dr. Šupe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno