Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Umjetnost umjesto boca i igala

Autor: Anamarija Bilan

26.03.2010. 23:00
Umjetnost umjesto boca i igala

Foto: Adam VIDAS



Na prostoru nekadašnjeg ljetnog kina predviđena je izgradnja ljetne pozornice i to dogovorom Sveučilišta i Grada Zadra, a HNK Zadar bi trebao biti nositelj tog projekta. Prostor je zamišljen kao amfiteatar, odnosno kazalište na otvorenom, s pozornicom koja bi udovoljila visokim tehničkim uvjetima recentne produkcije i gledalištem sa 750 sjedala


Kapetansko igralište, odnosno park Citadela, dugi niz godina stoji zapušten i u derutnom stanju. Željezna ograda koja okružuje ovaj park iznad zadarskih bedema, iz kojeg se proteže pogled na Fošu, gotovo je pred raspadom. Sam park u kojem je nekad bilo ljetno kino i služio je kao mjesto sastanka brojnih mladih Zadrana, već je duže vrijeme sastajalište narkomana, ali i zadarske mladeži koja tamo pije alkohol tijekom svojih noćnih izlazaka. Dokazi su odbačene staklene boce alkoholnih pića, a u skrivenim zakucima stoje iskorištene igle.
Iako se godinama upozorava na stanje u parku, koji bi mogao biti pretvoren u zelenu oazu na Poluotoku, on i dalje stoji napušten, a uređenje se godinama prebacivalo s jedne odgovorne institucije na drugu. Ipak, izgleda da se vidi kraj zapuštenosti i neurednosti ovog parka.
Naime, Grad Zadar je ovlasti nad njim predao zadarskom Sveučilištu, u čijoj se neposrednoj blizini park i nalazi. Sveučilište u suradnji s Gradom Zadrom i Hrvatskim narodnim kazalištem planira urediti taj park i napraviti ljetnu pozornicu.
 – Istina je da u tom parku planiramo urediti ljetnu pozornicu i to na mjestu nekadašnjeg ljetnog kina. Nadamo se da bi radovi trebali biti gotovi do ljeta. Ovaj projekt radimo u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, koje bi tamo trebalo postaviti svoj program, rekla je Elija Vrsaljko, glasnogovornica zadarskog Sveučilišta.
Iz Grada Zadra su nam rekli da su upoznati s idejom o uređenju ljetne pozornice. No kažu da je taj projekt tek na razini ideje i smatraju da neće biti gotov ove godine.
 – Točno je da je na Citadeli, odnosno nekadašnjem ljetnom kinu predviđena izgradnja ljetne pozornice i to dogovorom Sveučilišta i Grada Zadra, a HNK Zadar bi trebao biti nositelj tog projekta. Zasad smo u fazi finalizacije idejnog projekta koji će biti dan na uvid čelnim ljudima Grada i Sveučilišta. Prostor je zamišljen kao amfiteatar, odnosno kazalište na otvorenom, s pozornicom koja bi udovoljila visokim tehničkim uvjetima recentne produkcije i to ne samo dramske već i koncertne, baletne i operne. Drugim riječima pokušavaju se napraviti uvjeti za odvijanje najkompleksnijih dramsko-scenskih projekata, što je vrlo kompleksan zadatak, objasnio je Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar. Dodao je da bi gledalište trebalo biti kapaciteta oko 750 posjetitelja s mogućnošću dodavanja dodatnih sjedala i tribina po potrebi.
 – Zbog poznatih ekonomsko-financijskih problema u zemlji teško je očekivati da bi cijeli projekt mogao biti dovršen ove godine. No nadam se da će vodstvo Grada i Sveučilišta naći sredstva za ovaj zahvat jer to Zadru svakako treba, zaključio je Švorinić.