Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Više prava imaju partizani i pripadnici “Minhenske bojne” nego pravi branitelji

Autor: Velimir Brkić

26.03.2010. 23:00
Više prava imaju partizani i pripadnici “Minhenske bojne” nego pravi branitelji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (UHBL PTSP) Zadarske županije daje punu potporu predsjedniku Jeri Zurku i jednoglasno su aklamacijom zatražili što žurniju objavu Registra hrvatskih branitelja


Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja (UHBL PTSP) Zadarske županije daje punu potporu predsjedniku Jeri Zurku da uime udruge bezrezervno traži što žurniju objavu Registra hrvatskih branitelja, jednoglasno je aklamacijom zatražilo svih 120 nazočnih članova na izbornoj skupštini održanoj u petak u zadarskom Domu sindikata. Udruga nakon revidiranja broji točno 419 člana.
– Više prava imaju partizani i pripadnici tzv. “Minhenske bojne” nego istinski branitelji, s puno gorčine je ustvrdio član udruge branitelja oboljelih od PTSP-a Marin Smokrović iz Zemunika Donjeg.
Udruga je na redovitoj izbornoj skupštini izabrala novo vodstvo. Za predsjednika Udruge u idućem četverogodišnjem mandatu javnim glasovanjem izabran je dosadašnji predsjednik Jere Zurak a za njegovog zamjenika Slobodan Zelenčić. Dužnost tajnice i dalje će obnašati Marina Raspović, jednoglasno je odlučilo 120 nazočnih članova na sjednici održanoj u Domu sindikata.
Osim Jere Zurka, Slobodana Zelenčića i Marine Raspović u Upravni odbor su još izabrani Eugen Vlakić, Tomislav Pastuović, Goran Gašpar i Tihomir Baričević. U Nadzornom odboru su Jadranka Dević, Majda Lukić i Zdenko Galešić.
– Udruga je protekle godine imala 137.125 kuna prihoda i 132.243 kune rashoda. Udrugu sufinancira Zadarska županija, Grasd Zadar te Grad Benkovac i općine Poličnik, Bibinje, Sukošan, Zemunik i Stankovci kao i dobronamjerni donatori čije su donacije uglavnom materijalne, obznanila je tajnica Marina Raspović, kćer osnivača udruge, pokojnog predsjednika Milivoja Bujasa.
Predsjednik udruge Jere Zurak predočio je rad udruge te svakodnevne probleme s kojima se članovi susreću.
– Svaki član naše udruge ima odgovarajuću psihosocijalnu i pravnu pomoć. Osim toga, za svakog člana dostupni smo 24 sata dnevno. Kad neki od naših članova ima problema s kojima se više ne zna i ne može nositi, tada smo mi tu. Nastojimo pomoći na bilo koje načine, ovisno o problemu koji ih muči. Mnogo nam pomože i desetak volontera, naglasio je Zurak.
U organizaciji Udruge održavaju se brojne edukacije, okrugli stolovi i radionice za djecu i odrasle u sklopu projekta “Prevencija suicida i nasilja u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP -a Zadarske županije”.
– Za djecu, ali i odrasle ćemo u suradnji s HVIDR-om Zagreb održavati satove istinske povijesti Domovinskog rata koja nije u školskim udžbenicima. Uz pomoć Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi nominirali smo se za trogodišnji projekt zapošljavanja još jedne osobe putem javnog natječaja. Nastavljamo suradnju s amaterskim kazalištem kojeg sačinjavaju članovi udruge i njihove obitelji u svesrdnoj suradnji s braniteljem koji se kazališnom glumom borio protiv PTSP-a, Igorom Hamerom. Inicijativom Davorke Krnčević, koordinatorice za ljudska prava Zadarske županije, održat ćemo javnu tribinu. Tijekom se4dam dana u mjesecu rujnu obilježit ćemo Svjetski dan prevencije suicida. Uključiti ćemo u rad još volontera, organizirat ćemo dvodnevni izlet u Vukovar, nabrajala je Raspović aktivnosti za ovu godinu te se za svesrdnu pomoć toplim riječima zahvalila udruzi MI, nevladinoj neprofitnoj udruzi sa sjedištem u Splitu.