Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vjetar i jedra

Autor: Željana Gardijan

26.03.2010. 23:00


“Ne plovi brod kako vjetar puše nego kako se okrenu jedra”, nadahuto je prozborila premijerka Jadranka Kosor u velolučkom brodogradilištu na primopredaji školskog broda “Kraljica mora” obećavši da će se od tada i ona i Vlada rukovoditi tom metaforički izrečenom istinom aludirajući (ne)svjesno kako je za dobru plovidbu od malo vitra i puno priče bolje znati okretati jedra.
Kako premijerkina borba s nepovoljnim vjetrom gospodarske krize biva sve teža i neizvjesnija ona je sve poetičnija i, mora se priznati, u komunikaciji s javnošću uvelike nadmašuje svoga prethodnika i svojedobnog mentora Ivu Sanadera, čiji će iznenadni odlazak sa čela Vlade zauvijek ostati povezan s “Malo vitra” i s nagađanjem o “puknutim jedrima”.
Sada premijerka kumuje brodovima, a brodogradnja tone. Brojne su tvrtke na rubu propasti i radnici bez plaća, a premijerka uporno taj sumrak promatra kroz ružičaste naočale.
Pronosi priču o čvrstoći i odlučnosti Vlade dok iz sjene izranja “kukuriku vlada”. Usprkos svemu premijerka plovi u moru optimizma, obećava i bodri toplim i emotivnim riječima kojima se valjda mora vjerovati, jer su, smatra ona, njezina jedra i posada jači od svih vjetrova bez obzira s koje strane pušu.
Sve dok se nije počeo drastično povećavati broj nezaposlenih i redati štrajkovi, široki osmjeh i birana obećanja mogla su tjerati gorčinu radnika. No kako vrijeme odmiče, a posljedice velike krize i onih bezbroj unutarnjih kriza uzrokovanih krivim kursom, bivaju sve očitije i nemilosrdnije, topi se med s premijerkinih slatkorječivih usana i ona shvaća da će se od nje ubrzo zatražiti da pokaže kamo je okrenula jedra hrvatskog gospodarstva koje je uplovilo u vjetrovitu godinu.
Ako Vlada nije posve svjesna činjenice da su joj za prolaznu ocjenu potrebni opipljivi i vidljivi rezultati što prije, toga je itekako svjesna oporba kojoj se zbog trenutačnog stanja na pladnju servira prostor za kritike, a ona ipak sama ne odaje dojam kako bi znala sigurno jedriti.
Lijevo ili desno, javnost umorna od politiziranja gospodarstva, sklona je zaključivati kako je svejedno jer su svi na vlasti isti, jer je politka nepregledno i ćudljivo, poprilično zamućeno more na kojemu se mnogi upravo okreću kako vjetar puše.
Umjesto dojma da se politika svim silama upinje kako bi pridigla klonulo gospodarstvo, na trenutke se čini kao da je predizborna kampanja.
Oporba ne dvoji kako su zbog loše gospodarske slike potrebni prijevremeni izbori, a i iz Josipovićevog gospodarskog tabora naslućuje se kritička ocjena Vladi. Kao da je na djelu nadmetanje oporbenih političara i predsjednika Josipovića tko će više umanjiti popularnost premijerke Kosor.
Tako oporba već čarobira svoju vladu, a Josipović dovodi Tadića u Opatiju kada Kosor i Pahor nisu mogli u Sloveniju.
Ne čudi stoga da je premijerka iskoristila i kumovanje “Kraljici mora” kako bi poslala poruku ovih dana spominjanoj oporbenoj “vladi u sjeni”, a i predsjedniku Josipoviću da ona zna kako će gospodarstvo podići jedra i da je neće tako lako baciti u sjenu.