Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zapostavljenost kulture u hrvatskom dnevnom tisku

Autor: Ante Rogić

26.03.2010. 23:00
Zapostavljenost kulture u hrvatskom dnevnom tisku

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana magistarskog rada Sonje Vlahek, prof. Magisterij pod naslovom “Kultura i umjetnost u hrvatskom dnevnom tisku” Vlahek je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Stjepan Malović, prof. dr. sc. Josip Vidaković i doc. dr. sc. Goran Pavel Šantek.
Sonja Vlahek diplomirala je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1980. godine, a zaposlena je kao savjetnica u Upravi Hrvatske pošte. Ima 22 godine novinarskog radnog iskustva u više redakcija. Iz novinarstva je prešla u odnose s javnostima i to najprije u “Chromosu”, ali veći dio radnog vijeka provela je u Hrvatskim poštama na raznim dužnostima, no područje djelovanja uglavnom je bilo odnosi s javnostima. U svom stručnom i znanstvenom radu sudjelovala je na više znanstvenih skupova, te objavila nekoliko stručnih i znanstvenih radova u znanstvenim časopisima. Članica je Hrvatskog novinarskog društva, te Hrvatske udruge za odnose s javnošću.
Kultura i umjetnost u dnevnom tisku, koji je izvrgnut grubim nasrtajima senzacionalizma i trivijalizacije, svakako zavrjeđuju znanstveno istraživanje.
Sonia Vlahek je svoj rad dobro i pregledno strukturirala, logično prikazujući cilj i svrhu istraživanja. Glavna hipoteza glasi da je područje kulture u hrvatskom dnevnom tisku zapostavljeno u odnosu na druga područja. Sedam pomoćnih hipoteza razrađuju ovu glavnu.
Magistarski rad studentice Sonje Vlahek “Kultura i umjetnost u hrvatskom dnevnom tisku” je kvalitetan i ispunjava sve znanstvene uvjete nužne za tu vrstu djela.
Sonja Vlahek pokazala je zavidno poznavanje teorije znanosti o komuniciranju te dobro ovladala metodama istraživanja posebice analize sadržaja. Istraživanje je potvrdilo hipotezu, a ostvareni je i značajan znanstveni doprinos. No, rad ima i svoje praktidne elemente, koji će se moći koristiti u hrvatskim tiskanim medijima kao moguća korekcija uređivačke politike u području kulture.”