Milanović optužio HDZ za izborni inženjering

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Darko JELINEK
Namjera prekrajanja je da HDZ dobije ponekog zastupnika više - Zoran Milanović

Promjenom Zakona o izbornim jedinicama mijenjaju se izborna pravila a ustavne norme ne dopuštaju da se to čini u godini koja prethodi izborima. To je izborni inžinjering HDZ-a bez presedana. Taj inžinjering neće moći promijeniti izborne rezultate ali je namjera tog prekrajanja da HDZ dobije ponekog zastupnika više, rekao je jučer Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, na konferenciji za novinare posvećenoj HDZ-ovoj najavi o promjeni izbornih jedinica za parlamentarne izbore.

Pravna osnova

Milanović je kritizirao ocjenu Ustavnog suda iz prosinca 2010. o tome da je potrebno uskladiti izborne jedinice jer se javljaju odstupanja u jedinicama koja su veća od pet posto. On je jučer objasnio kako je samo Ministarstvo uprave odgovorilo Ustavnom sudu da "ne raspolaže podacima o popisu birača po svakoj izbornoj jedinici na dan 1. studenog 2010.". Prema tome Milanović zaključuje da nema nikakve pravne osnove za diranje u jedinice jer Hrvatska zapravo nema popis birača. Ipak je Ustavni sud zaključio da jedinice valja mijenjati jer jer je došlo do migracijskih i demografskih promjena. Po Milanoviću, Hrvatska treba pričekati popis stanovništva, izraditi popis birača i poslije izbora eventualno mijenjati Zakon.

- Ovo je već četvrti put u godinu i pol da Milanović poziva da se ne poštuju odluke Ustavnog suda. A odluke Ustavnog suda valja poštovati, provoditi i ne komentirati, rekao je Branko Bačić, glavni tajnik HDZ-a, na konferenciji za novinare koje je stranka sazvala poslije Milanovićevog istupa.

Bačić kaže da je podloga za izmjenu Zakona o izbornim jedinicama popis birača i da se taj zakon smije mijenjati i u izbornoj godini zato jer on ne mijenja izbornu proceduru i izborna pravila.

Različiti popisi

- To nije izborni inžinjering nego se SDP boji da će izgubiti izbore pa već sad traži izgovor, rekao je Bačić.

I ministar uprave Davorin Mlakar je tvrdio da se Zakon smije mijenjati i sada. Rekao je da je Predsjedništvo HDZ-a u subotu prihvatilo prijedlog Ministarstva a kad ga prezentiraju i dogovore ga s koalicijskim partnerima najvjerojatnije idućeg tjedna, onda će taj zakonski prijedlog ići u saborsku proceduru. Kazao je da nitko nema ovlaštenja brisati s popisa birača osobe koje imaju prijavljeno prebivalište. Zato popis birača nema veze s popisom stanovništva.

Prema informacijama Novog lista, Ličko-senjska županija premješta se iz devete u sedmu izbornu jedinicu koja obuhvaća dio Zagrebačke županije, južni dio grada Zagreba, Karlovačku županiju i istočni dio Primorsko-goranske županije.

Isto tako, Krk, Cres, Lošinj i Rab iz osme jedinice (Istra i zapadni dio Primorsko-goranske županije) išli bi također u sedmu jedinicu. Tu bi bila i Velika Gorica. Neslužbeno smo saznali i da bi grad Sisak i još jedan dio Sisačko-moslavačke županije ušao u drugu izbornu jedinicu.

Prekrajanje izbornih jedinica zatražio je krajem prošle godine Ustavni sud zato što je broj birača u najbrojnijoj jedinici i onoj s najmanje birača veći od dopuštenih pet posto.

Izborni model

Damir Kajin, potpredsjednik i zastupnik IDS-a,komentirao nam je u telefonskom razgovoru da će biti onako kako odluči HDZ, ali bez obzira na to - HDZ sigurno odlazi s vlasti. Pitanje je samo koliko će štete HDZ na vlasti još napraviti dok ne ode s vlasti. Kajin nam je i jučer tumačio kako treba mijenjati izborni model tako da se zastupnici biraju izravno, prema većinskom izbornom sustavu.

Marijana Petir, zastupnica HSS-a iz Sisačke županije, koja bi nakon prekrajanja izbornih jedinica mogla biti i na koristi jer je u drugoj izbornoj jedinici HSS tradicionalno jak, rekla nam je da ništa ne zna o prijedlogu, jedino to da bi sljedećih dana trebalo o tome postići dogovor između HDZ-a i koalicijskih partnera.

Veliki je problem i u tome što su neke stranke već odredile šefove izborni stožera u pojedinim jedinicama a sada će se to morati mijenjati, samo nekoliko mjeseci prije izbora.

 

Darinko Kosor: HDZ svejedno gubi

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, izjavio je na proljetnom sajmu u Gudovcu da prekrajanje izbornih jedinica neće pomoći vladajućoj koaliciji i da će bez obzira na to izgubiti na izborima. Rekao je da koalicija kasni u svemu, od provedbe reformi do programa gospodarskog oporavka i da će on osobno nositi listu u drugoj jedinici u Bjelovaru.

Jozo Radoš, potpredsjednik HNS-a kazao je, pak, da HDZ-ov plan prekrajanja izbornih jedinica ne bi trebao za posljedicu imati više od dva ili tri mandata razlike u odnosu na sadašnji ustroj izbornih jedinica, ali da "taj broj mandata može biti važan za budućnost Hrvatske".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno