Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Marko Ramljak preokrenuo Brod

26.03.2012. 22:00
Marko Ramljak preokrenuo Brod


U najavi dan prije utakmice s Brodom Aleš Pipan, trener Zadra, rekao je kako će, dolaskom Abudllahija Kuse, na tribine najvjerojatnije preseliti Marko Ramljak. Na kraju je ipak odlučio da ga uvrsti u sastav (ispao je Ivica Radić), što se pokazalo jednim od ključnih poteza utakmice. Drugi je bio u trenutku, kada je u svlačionici na poluvremenu odlučio poslati Ramljaka u igru i namijeniti mu ulogu čuvara najopasnijeg protivničkog igrača, Pankracija Baraća. On je u prvih dvadeset minuta u napadu radio što ga je volja i predvodio Svjetlost do plus sedam na poluvremenu.
S tim zaostatkom su Zadrani mogli biti i zadovoljni, jer su početkom druge četvrtine bili na čak -14. U tom razdoblju kao da nisu bili prisutni na utakmici, što nije prvi put ove sezone. U drugom poluvremenu su, ulaskom Ramljaka, dobili mnogo više energije, prije svega u obrani, a Brođani su fizički pali i više nisu mogli pratiti zadarski ritam. To je na kraju rezultiralo visokom pobjedom Zadra, što je bilo i za očekivati, no daleko od toga da Pipan može biti zadovoljan onime što je njegova momčad sinoć prikazala na Višnjiku.
Očajan početak
Početna postava Zadra Reed, Vrbanc, Vrkić, Ivanov, Krapić imala je protiv gostujuće, Koštomaj, Batina, Barać, Štimac, Šamadan, vodstvo 7:2 nakon tri minute igre. Ivanov je pritom postigao četiri poena i promašio dva bacanja, a Vrbanc zabio tricu. Mogla je ta prednost biti i malo veća, no Zadrani su u napadu bili iznimno neraspoloženi, kako razigravački, tako i šuterski. A čim su iskusni gostujući igrači to osjetili, dobili su novu snagu. Nakon Krapićevog koša za 9:6, domaći su preko šest minuta ostali bez poena.
Na drugoj strani razigrali su se Koštomaj i Barać, koji su postigli svaki po osam poena za dvostruku prednost na kraju prve četvrtine, 9:18. Ni salve žvižduka malobrojne publike nisu trgnule igrače Aleša Pipana. Barać s penala i Šamadan tricom s istekom napada na početku druge dionice kompletirali su nevjerojatnu seriju 17-0 pa je Svjetlost povela s velikih +14, 9:23. Tek tada su Delaš i Ivanov uspjeli prekinuti zadarski očaj. Kapetan je povezao dva polaganja, a Delaš tri šuta, od čega jednu tricu za brzi povratak na samo -3, 20:23.
I kada se činilo da su „bijeli” napokon proigrali i uhvatili pravi ritam, gosti su se opet pokrenuli. Na krilima raspoloženog i za obranu domaćih nezadrživog Baraća, do poluvremena su uspjeli ne samo održati, nego i povećati prednost. Zadar se i dalje strahovito mučio u napadu. Tek su Delaš, Batur i Kaštropil uspjeli po jednom poentirati (26:28), ali su Štimac (trica) i Barać zaključili prvo poluvrijeme za +7 „crnih”, 26:33. Barać, koji je ove sezone već jednom zabio svom bivšem klubu preko 20 poena (u prijateljskoj utakmici u listopadu prošle godine kada je igrao za Jazine), do velikog odmora postigao je 16 poena, uz valorizaciju 21, što će, osim njegovih sposobnosti, reći dosta i o tome kakvu su obranu igrali Zadrani.
Preokret u nastavku
Zato su u svlačionicu zasluženo ispraćeni orkestrom žvižduka. Aleš Pipan sasvim sigurno je imao što za reći svojim igračima, a kao taktički potez na početku drugog poluvremena uveo je Ramljaka i namijenio mu ulogu čuvara Baraća.
I ovaj je to odlično odradio pa je s Baraćem pala i cijela igra Brođana.  Ivanov (4) i Vrbanc smanjili su na pola koša zaostatka, 32:33, a otpor gostiju potrajao je još nekoliko minuta. Štimac i Šamadan držali su Brod u prednosti do rezultata 36:38, a onda su stvari napokon krenule smjerom, kojim su trebale krenuti od prve minute. Ivanov je izjednačio, a Kuso u svojoj prvoj službenoj minuti u dresu Zadra pogodio dva bacanja za vodstvo, 40:38. Neraspoloženog Vrbanca zamijenio je Vragović i odmah pogodio tricu za 43:39.
Onda je još jednom poentirao Ivanov pa odlični Ramljak, te je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo 47:41. Svjetlost, koja je praktički cijelo vrijeme odigrala s istom petorkom, očekivano je fizički pala i Zadar je potpuno preuzeo kontrolu nad utakmicom. Na koš Štimca, Vragović (5) i Ivanov (4) odgovorili su brzom serijom 9-0 i odveli svoje prvi put na dvoznamenkastu razliku, 56:43. Još jednom su gosti došli na -8, 56:48, ali su do kraja postigli samo dva poena. Vragović je zabio još sedam, Kuso zakucao, a Ramljak, Batur i Krapić položili za konačnih +21, 71:50. Drugo poluvrijeme Zadar je dobio 45-17. Što se događalo u prvom, ostaje za analizu igračima i stručnom stožeru.


 ZADAR – SVJETLOST 71:50


(9:18, 17:15, 21:8, 24:9)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 1000. Suci: Herceg (Zabok), Tomić i Galiot (Zagreb).
ZADAR: Zadnik, Ivanov 20, Kaštropil 2, Delaš 11, Ramljak 6, Krapić 4, Reed, Batur 4, Vragović 15, Kuso 4, Vrbanc 5, Vrkić. Trener: Aleš Pipan.
SVJETLOST BROD: Batina 5, Barać 19, Šamadan 8, Živković 2, Štimac 7, Koštomaj 9, Kljaić, Šamija, Matasović, Karlović. Trener: Mladen Erjavec.
Šut za dva: Zadar 27-46, 59%; Svjetlost 14-24, 58%.
Šut za tri: Zadar 5-23, 22% (Vragović 3, Vrbanc, Delaš); Svjetlost 4-21, 19% (Barać, Batina, Šamadan, Štimac).
Slobodna bacanja: Zadar 2-6, 33%; Svjetlost 10-15, 67%.
Skokovi: Zadar 35 (22+13); Svjetlost 21 (18+13).
Osobne pogreške: Zadar 19; Svjetlost 16.