Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Maslina – drvo života

26.03.2012. 22:00
Maslina – drvo života


Maslina – drvo života, naziv je izložbe otvorene danas u Gradskoj loži, u sklopu Dana kršćanske kulture.
Etnološki i Prirodoslovni odjel Narodnog muzeja Zadar, Arheološki muzej Zadar i Samoborski muzej organizatori su kulturno-umjetničkog projekta “Maslina drvo života”, koji uz izložbu obuhvaća i niz drugih događanja.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, kazala je kako je ova izložba uvod u Županijske dane Zadarske županije, a kad je riječ o maslini istaknula je kako je ona još od antičkih vremena uvijek bila puno više negoli obično drvo.
Zadarski župan Stipe Zrilić kazao je kako je izložba posvećana kraljici Mediterana koja daje žuto zlato. Istaknuo je kako je maslina više od tisuću puta spomenuta u Bibliji.
– Riječ je o kulturi koja je nama važna i u gospodarskom smislu, kazao je Zrilić.
Izložbu je otvorio mons dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, istaknuvši kako je maslina ušla u sastavni dio kršćanstva. No, osim u kršćanstvu, ona se štovala još u antičkim vremenima, napomenuo je. Istaknuo je važnost maslinova ulja za zdravlje.
– Lijepo je što maslinu slavimo kada se približavamo velikom tjednu i Maslinovoj nedjelji. Poželio bih da nas sve dostojno pripravi na slavlje velikog tjedna i velih dana koji su pred nama, kazao je mons. Puljić otvarajući izložbu.
Uz otvorenje izložbe mr. sc. Lela Roćenović iz Samoborskog muzeja demonstrirala je pletenje Vuzmene košare u samoborskom kraju, a Karmen Turčinov, prof pletenje maslinove grančice u sjevernoj Dalmaciji. Mr. sc. Lela Roćenović održala je kratko predavanje naslovljeno Sv. Anastazija – poveznica Zadra i Samobora.