Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Proizvođači suvenira u utrci za četiri nagrade

26.03.2012. 22:00
Proizvođači suvenira u utrci za četiri nagrade


Osim suvenira Zadarske županije, biraju se i suvenir Zadra, suvenir Biograda i suvenir otoka Pašmana. Otok Pašman predstavlja čak pet proizvođača i osam suvenira, grad Zadar je zastupljen s 21 proizvođačem i 98 suvenira, grad Biograd sa šest proizvođača i 58 suvenira


Mi jesmo mali proizvođači suvenira, ali smo veliki duhom i nitko nije veći od nas. Poštovani, sve vas pozdravljam i sve vas volim, riječi su kojima je Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora Zadarske županije, danas u Muzeju antičkog stakla otvorio izložbu “2. Festivala suvenira Zadarske županije”.  
Uz Udrugu inovatora Zadarske županije u organizaciji izložbe sudjelovali su i Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije, HGK – Županijska komora Zadar te Obrtnička komora Zadarske županije.
Izložba je otvorena za javnost svaki dan u radno vrijeme muzeja, a izloženo je 185 izložaka od 37 izlagača prijavljenih putem natječaja.
Izložba traje do petka kada će s početkom u 11 sati biti upriličena svečana dodjela nagrada. Za razliku od prošle godine kada je dodijeljen samo jedan “grand prix” i to za suvenir Zadarske županije, a nagradu je osvojila Maraska Zadar za svoju pletenu bocu za Maraschino, ove će godine biti izabrana čak četiri najbolja suvenira. Osim suvenira Zadarske županije, biraju se tako i suvenir Zadra, suvenir Biograda na Moru i suvenir otoka Pašmana. Otok Pašman predstavlja čak pet proizvođača i osam suvenira, grad Zadar je zastupljen s 21 proizvođačem i 98 suvenira, grad Biograd sa šest proizvođača i 58 suvenira, a tu je još pet neraspoređenih proizvođača s dvadesetak suvenira među kojima će biti izabran suvenir Zadarske županije.
Osim 37 izlagača čiji su proizvodi u konkurenciji za najsuvenire, na danas otvorenoj izložbi sudjeluju i četiri muzeja – Zavičajni muzej Biograd na Moru, Zavičajni muzej Benkovac, Arheološki muzej Zadar i Muzej antičkog stakla Zadar.
Otvorenje izložbe bila je izvrsna prigoda da se kao znak zahvalnosti za sudjelovanje i potporu Festivalu ravnateljima četiriju muzeja uruči povelja Udruge inovatora Hrvatske. Draženku Samardžiću, Marinu Ćurkoviću, Smiljanu Gluščeviću i Ivi Fadiću povelju je uručio Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.
Za razliku od svojih kolega ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić primio je dvije povelje – jednu u ime MAS-a, a drugu u svoje osobno ime.
Naravno, dvostruku zavalnost MAS i njegov ravnatelj zaslužili su zbog dvostruke uloge na Festivalu – ustupanja prostora za održavanje izložbe te izlaganja vlastitih suvenira.
Povelja Udruge inovatora Hrvatske uručena je i supružnicima Dragici i Radi Nekiću, inicijatorima i glavnim organizatorima Festivala suvenira Zadarske županije.