Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sveučilišta žele regulirati odnos s ministarstvom

26.03.2012. 22:00
Sveučilišta žele regulirati odnos s ministarstvom


Treća sjednica Rektorskog zbora održana je jučer u Zadru, nakon jutarnjeg, svečarskog obilježavanja desete obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zadru.
Na dnevnom redu se našlo 11 točaka, a među ostalim bilo je govora o pilot projektu uvođenja programskih ugovora, koji se tiču financiranja školarina za studije. Riječ je o ugovorima kojima će se regulirati odnos ministarstva i pojedinih sveučilišta.
Do sredine idućeg mjeseca trebao bi biti potpisan i ugovor između Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Rektorskog zbora i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, a vezano uz pravilnik kojim bi se regulirala pitanja poput državne mature. Iako je tendencija da sva sveučilišta imaju barem približno jednaka pravila, ostavlja se autonomija u donošenju nekih odluka.
Rektorski zbor raspravljao je i o koeficijentima za lektore te su se rektori usuglasili kako je potrebno izjednačavanje koeficijenata za sva hrvatska sveučilišta.
Idućeg mjeseca u Bukureštu će se održati ministarska konferencija o Bolonjskom procesu, za što je zbor imenovao povjerenika, a također je odlučeno da se za člana upravnog odbora Europske rektorske konferencije predloži prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš.