Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vrančić: Moju kandidaturu podupire vrh zadarskog HDZ-a

26.03.2012. 22:00
Vrančić: Moju kandidaturu podupire vrh zadarskog HDZ-a


Dosad jedina kandidatkinja koja je javno objavila svoju kandidaturu za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Grada Zadra, zadarska pročelnica za financije Grozdana Perić, dobila je prvog protukandidata. Svoju kandidaturu je danas obznanio i zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, aktualni dopredsjednik GO HDZ-a Zadar.
– Odluku nisam donio naprečac. Prethodili su razgovori na vrhu zadarskog HDZ-a koji su doveli do zaključka da se kandidiram za čelnog čovjeka stranke na gradskom nivou. To je želja vrha zadarskog HDZ-a, ali i moja osobna želja, govori Vrančić.
Do redovnih unutarstranačkih izbora GO HDZ-a ostalo je još tri dana. Kako je aktualna predsjednica u dva mandata, saborska zastupnica Ana Lovrin ostala pri odluci kako se neće kandidirati za treći mandat o svom novom predsjedniku zadarskog GO HDZ-a u idućem četverogodišnjem mandatu odlučivat će se na Izbornoj skupštini u subotu, 31. ožujka, u Falkensteinerovom hotelu Donat na Puntamici.
Nakon poraza na parlamentarnim izborima HDZ -u je općenito jako stalo da unutarstranački izbori prođu bez potresa ili jačih frakcijskih sukoba.
– Predsjednička dužnost u stranci nije samo časna, nego nosi i velike obveze i odgovornosti. Želja mi je predsjedničku dužnost obnašati što korektnije jer smatram da je to dužnost kojoj je svrha upravo rad za boljitak žitelja našeg grada, rad za opće dobro, navodi Vrančić.
Za subotu je pozvano 206 delegata izabranih na skupštinama 28 temeljnih ogranaka te onih po stranačkoj dužnosti. Predsjedničku kandidaturu na Izbornoj skupštini treba potvrditi s 20 potpisa delegata. Gradski odbor i dalje će brojiti 21 člana.
– HDZ u Zadru je na čvrstim temeljima, sam ili u koaliciji obnaša vlast više od 20 godina. Kada govorim o Zadru, ja uvijek mislim na Zadarsku županiju, jer naša je filozofija jasna: nema razvoja Zadra bez razvoja njegovog zaleđa i razvoja njegovih otoka. Isto tako nema razvoja otoka i zaleđa bez razvoja Zadra, kaže Vrančić koji na mjestu zadarskog gradonačelnika ima mlade zamjenike.
– Mladi i obrazovani kadar jesu naša opredjeljenja, ali isto tako ne smijemo zanemariti ni ljude s dužim stažem, niti vršiti bilo kakvu podjelu među ljudima. Uvijek su dobre kombinacije starijih s više iskustva i mlađih s više ideja i poleta. Ne smatram se ni starim ni mladim, a moja iskustva i znanja u funkciji su HDZ-a i Grada Zadra, navodi Vrančić.
Danas su prilike u HDZ više nego složene, stranka na prošlim parlamentarnim izborima prvi puta nije zabilježila najbolji pojedinačni rezultat. Unutarstranački izbori su stoga prilika za HDZ da dokaže kako je sposoban izabrati novo vodstvo u potpuno demokratskom ozračju, bez potrebe da se stranka kasnije bavi sama sobom.
– Uz poneka mlađa osvježenja čvrsto sam uvjeren da zadarski HDZ ima unutarnju snagu da provede demokratske promjene i zadrži stabilnost. Ja i jesam kandidat takvog HDZ-a, izričit je Vrančić ističući kako je ponosan što je dio velike obitelji HDZ-a.
– Uvjeren sam kako će se subotnji izbori provesti u ozračju uzajamnog poštovanja i uvažavanja kako bi HDZ dodatno ojačao za sve izazove koji su pred nama. Za lokalne izbore u mjesecu svibnju iduće godine, i potom za Europski parlament, zaključio je Zvonimir Vrančić.
Redovni unutarstranački izbori HDZ-a će kulminirati 20. svibnja na 15. općem izbornom saboru HDZ-a, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


 OD 28 ZADARSKIH PREDSJEDNIKA TEK TRI ŽENE


U svih 28 temeljnih ogranaka HDZ-a u gradu Zadru održani su unutarstranački izbori. Od 28 predsjednika na čelnom mjestu su tek tri žene – predsjednica temeljnog ogranka Jazine I Ankica Mazić, Jazine II Marijana Marić i Velog Iža Jelena Sutlović. Ipak, mnogo više ih je u izvršnim odborima, dok su u trećem predsjedničkom mandatu Mate Marić iz Crvenih kuća i Svemir Bašić sa Poluotoka, tajnik zadarskog HDZ-a. Ostali predsjednici temeljnih ogranka su: Ričine Željko Jeličić, Rava Mladen Mavar, Maslina Boris Skroće, Vidikovac Mario Pešut, Olib Vjekoslav Vrban, Crno Darko Wertheim, Gaženica Pero Kalfić, Puntamika Ante Kolega, Stanovi Robertino Dujela, Smiljevac Denis Karlović, Dračevac Šime Mičić, Bili brig Predrag Ivković, Plovanija Joso Nekić, Diklo Bruno Milin, Brodarica Zvonimir Višak, Bokanjac Olivio Meštrović, Novi Bokanjac Pave Ivić, Arbanasi Dino Bajlo, Višnjik Ante Babić, Ploče Hrvoje Šarić, Voštarnica Dario Vrsaljko, Petrčane Ante Jukica i Kožino Ivan Stručić.




 TRAŽI SE KALMETIN PROTUKANDIDAT?


Izbori u Županijskom odboru HDZ-a zakazani su za  mjesec dana, 28. travnja. Iako se posljednjih dana po Kalelargi kalkuliralo s mogućim imenima dosad je predsjedničku kandidaturu najavio jedino Božidar Kalmeta koji na dosadašnjim izborima nije ni imao protukandidata. Određenih lobiranja su bila, kako neslužbeno doznajemo, svojevrsna Kalmetina opozicija je provjeravala stranački puls u Zadarskoj županiji. Održala je i neformalne sastanke s nekoliko gradonačelnika i načelnika ali i sa predsjednicima općinskih i gradskih odbora HDZ-a. Međutim, je li netko nakon HDZ-ovog parlamentarnog poraza uvidio mogućnost izbornog ustoličenja na županijski tron HDZ-a te se s puno optimizma odvažio suprotstaviti aktualnom prvom čovjeku županijskog HDZ-a, zasad nije poznato.