Otočani ne žele biti dio razvijenih gradova

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Redovna godišnja skupština Otočnog Sabora - udruge za razvitak hrvatskih otoka održana je danas u hotelu Kolovare, a njezine teme bile su položaj i status hrvatskih otoka kroz provedbu Zakona o morskom ribarstvu i odluke o razvrstavanju jedinice lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti. Otočani su još jednom iskoristili priliku da upozore na nepravdu koja im može biti učinjena prihvaćanjem aktualnog Zakona o regionalnom razvitku kojim su mali otoci svrstani pod teritorij razvijenih gradova ušli u viši stupanj razvijenosti. U Zadarskoj županiji ovdje je konkretno riječ o otocima koji administrativno spadaju pod Grad Zadar i Općinu Preko.

Po predloženim izmjenama Zakona o regionalnom razvitku otoci koji pripadaju većim jedinicama lokalne samouprave, kao što su otoci zadarskog i šibenskog arhipelaga, pripadat će jedinicama koje po indeksu razvijenosti spadaju u treću i četvrtu skupinu razvoja. To su one skupine čija je vrijednost indeksa razvijenosti od 75 do manje od 125 posto prosjeka Republike Hrvatske.

- To definitivno nije dobro što se tiče povlačenja sredstava iz fondova EU, kao što smo već vidjeli kod predpristupnih fonodva. Sad će se javiti problem da će otoci koji nisu razvijeni, a zbog ovog zakona spadaju u skupine većeg stupnja razvoja, dobivati manja sredstva. Nismo zadovoljni s tom odlukom. Javili smo se na javnu raspravu o Zakonu o regionalnom razvitku koji još nije donesen, rekao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mkolakonic1
Zasto uopce odrzati skupstinu u gradu,sto ni bolje dat lovu nekom svom ka i dosad.