Vjerodostojnost

Slika korisnika admin

Vjerodostojnost je ključna riječ koja je predsjednicu nedavno osnovanog OraH-a Mirelu Holy pretvorila u politički fenomen najnovijeg istraživanja potpore birača političkim strankama, jer u ovako kratkom roku nema neke druge, opipljive rezultate iza sebe.

To je ono pravo upozorenje svima u politici, a ponajprije premijeru Zoranu Milanoviću, predsjedniku SDP-a, koji se zbog stagnacije gospodarstva i afera u svojoj stranci prometnuo u gubitnika Crobarometra upravo jer mu je zbog takvog stanja narušena vjerodostojnost za koju je kod građana stalno tražio strpljenje „na kredit", a obećani gospodarski rast nikako nije vraćao pa je stigla naplata. Osim toga baš je on, na određen način inicirao solo političku karijeru Mirele Holy koja je u zemlji milijunskih afera, ministarski položaj u njegovoj vladi platila ostavkom zbog „nekomercijalnog" maila, a onda otišla i iz SDP-a jer je tamo nisu slušali kako je ona to principijelno željela. Sada je ona pokupila dio birača koji je podupirao Milanovićev SDP, a tom „osvetom" i sama je ostala pozitivno iznenađena. Ne događa se često da u mjesec dana nova stranka dosegne rejting od 7,5 posto. Zato je Holy i izjavila da bi voljela da se rast stranke događa postupno, jer ono što brzo poleti lako može i brzo pasti. Holy je sada zasigurno svjesna da joj je politički pad u Milanovićevoj vladi na koncu koristio, no zasigurno je svjesna i toga da joj i mali korak mimo, kod birača cijenjenog puta vjerodostojnosti, čak i nekog člana njezine stranke isto kao što joj je brzo donio, može brzo i srušiti popularnost. Ostaje pitanje hoće li se Holy uspjeti okružiti vjerodostojnim „orahovcima" ili će, kako to biva, na tom ispitu netko ipak pasti.

Milanović može biti ljut sam na sebe što je Mireli Holy indirektno pomogao da OraH procvjeta, dok je njegov SDP pao na 20,3 posto potpore, čak promil ispod HDZ-a. Premda premijer za pravu anketu priznaje jedino izbore i ne komentira druga istraživanja potpore birača, možda bi trebao o njima razmisliti i osmisliti neki gospodarski podvig jer je to jedino što mu može vratiti dio poljuljanog povjerenja.

Naime, posljednje istraživanje Ipsos Pulsa koje je prvi put nakon duže vremena u političku mrtvu trku dovelo SDP i HDZ, otkrilo je ispravnost kritičkog upozorenja vladajućim da će građani izgubiti strpljenje, kao i to da Karamarkov HDZ, unatoč izostajanju rezultata vladajućih nije više profitirao, a još ni nepravomoćna presuda u aferi Fimi media nije u ovoj anketi bila ubrojiva. SDP ne može svoj pad pravdati time što HDZ ne raste i što je i dalje poprilično zacementiran što se tiče potpore birača. No, HDZ ima stabilno, disciplinirano biračko tijelo koje ga na izborima redovito podržava što se za SDP ne bi moglo reći. Razočarani birači koji nisu na liniji HDZ-a tragaju za drugim opcijama.

Samo u smislu pada potpore SDP-u, Karamarko može likovati nad rezultatima istraživanja, ali ne i što se tiče rasta potpore njegovoj stranci, ili njegovog osobnog rejtinga, mada on smatra da je potpora HDZ-u znatno veća od anketirane.

Promil prednosti inače "ukopanog" HDZ-a narednih bi se dana mogao i dobro napuhati kao da se radi o potopu glavnog političkog rivala i na to će Milanović moći tek teško otpuhivati. Obojica će pred izbore za EU parlament, koji će dati čistiju sliku odnosa političkih snaga, nastaviti kritizirati jedan drugog, a Holy im može mahati s „oblaka vjerodostojnosti" na koji su je popeli birači, naravno, do prve političke nevere.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)