Geodetska izmjera zbližila Jusupe i Miline

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Arif SITNICA

U puno mista izmjera je posvađala diljenike, susjede, rodbinu čak i braću, a ovdje je zbližila ljude, kaže Dragan Čulina, poznatiji kao Škrce, iznoseći pozitivan primjer iz Briševa. Točnije iz briševačkog zaselka Donje Grusi gdje su diljenici završetak izmjere obilježili nesvakidašnjim, spontanim druženjem uz pečenu janjetinu s ražnja i domaće vino.

- Skupili su se gotovo svi, kaže Škrce, zadovoljan što se za ovaj događaj odvijao baš u njegovoj konobi, u sklopu obiteljske kuće. Ovaj zaseok, gdje brojnošću prednjače Jusupi i Milini, Čulina je odabrao za mjesto svog življenja prije 25 godina, kupio teren, sagradio kuću i sa suprugom Marinkom podigao obitelj. - Susjedi su nas od prve prihvatili, pomogli da se snađemo i na tome smo im puno zahvalni, govori Čulina.

S druge strane i susjedi Jusupi i Milini, starosjedioci u Donjim Grusima, imaju samo riječi hvale za Škrcu i njegovu obitelj.

O tome kako je poduzetan, svestran i susretljiv moglo bi se, kažu, puno toga napisati.

No, s pravom će primjetiti čitatelj, nije ovo pripovjest o Škrci nego o izmjeri i to prvoj od one za vrime Franje Josipa, prije punih 200 godina. A da sve bude zanimljivije druženje su potaknuli geodeti Geomatike iz Trilja koji izvode izmjeru u ovom djelu Briševa.

Runje donirao janjca

 - Ugodno smo iznenađeni u svakom pogledu. Diljenici su sa svoje strane uradili sve da izmjera protekne u najboljem redu, kaže Ivan Plazibat, direktor i suvlasnik Geomatike. A to sve znači da su prije izmjere razgraničili svoje posjede i međe označili na propisan način tako da je nama, u većini slučajeva, preostalo samo evidentirati stanje i geodetski dovršiti posao, kaže Plazibat. Uz posao, on i njegovi mladi suradnici Ivan Lišnić i Darko Gabrić, pronašli su ovdje i nove prijatelje. Nailazili na gostoprimstvo na svakom koraku. - Čast nam je da smo i mi njih počastili pečenom janjetinom, kaže Ivan. Jednog janjca je donirao i Nediljko Jurlina, popularni Runje. - Nisam se trudio oko izmjere pa barem da ovako nešto doprinesem, reče Runje, koji inače živi u susjednom zaselku Kudrovići, a u Donjim Grusima je nasljedio nekretnine babe Boje.

- Oko međa se Jusupi i Milini nisu nikada sporili. Ni jedni s drugima ni međusobno. Zato smo i sada sve odradili korektno, kaže Mladen Milin, jedan od uspješnijih briševačkih maslinara. Za njim ne zaostaju ni ostali Milini i Jusupi, mahom uspješni maslinari, vinogradari, povrćari..

Možda nije ovako ekspresno kao u Donjim Grusima, ali izmjera se bez većih problema odvijala na području cijele k.o. Briševo, a sve je, podsjetimo, započelo krajem studenoga 2013., kada su kod Dječjeg vrtića Murvica- Briševo ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Danko Markovinović i načelnik općine Poličnik Davor Lončar, sportski kazano, dali znak da utakmica katastarske izmjere može početi. No, kako se rijetko kada projekti realiziraju planiranim tempom, tako se zbog problema sa aviosnimkom (obavljeno tek lani u travnju) i iz nekih drugih razloga, s početkom izmjere kasnilo. Uglavnom, geodeti Acesa svoj dio posla započeli (tek) u veljači 2014. godine. - Kasnilo se u odnosu na planirano, kaže Zdravko Smoljan, voditelj nove katastarske izmjere. Aces d.o.o Zadar, koji je preuzeo odraditi 2/3

od ukupno 3.300 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u k.o. Briševo također je pri kraju prve, terenske faze izmjere od Murvice prema središtu mjesta do zaselka Kudrovići. Ostalo, od Kudrovića do raskrižja Mazija, finiširaju dečki iz triljske Geomatike. - Sve bi trebali dovršiti do lipnja ove godine, kaže Smoljan. Nakon toga slijedi daljnja procedura, izrada elaborata nove katastarske izmjere, kontrola od strane Državne geodetske uprave, formiranje povjerenstva od strane Područnog ureda za katastar i Općinskog suda u Zadru koje će izložiti elaborat i pozivati vlasnike da potvrde podatke o svojoj čestici. Budu li suglasni slijedi - uknjižba vlasništva.

 - To će biti povjesni događaj, isticao je u više navrata i Davor Lončar, načelnik općine Poličnik. Jer, zemljišne knjige su ovdje zadnji put rješavane prije 200 godina, tako da 90 posto Briševljana nema rješene vlasničke odnose na svojoj zemlji. Pojedinačno rješavanje koštalo bi jako puno novaca pa je ovo jedinstvena prilika da Briševljani srede svoje vlasništvo za relativno malo novca i u relativno kratkom vremenu, smatra načelnik.

Velika očekivanja

Iako, prema riječima Nenada Javorana, pročelnika područnog Ureda za katastar Zadar, od početka izlaganja do upisa vlasnika u zemljišne knjige obično prođu dvije i više godina, Briševljani su suglasni s općinskim načelnikom. Očekivanja su im velika i dugoročna. Ponajprije glede rasploganja i stavljanja u funkciju vlastitog zemljišta. Netko će prodati, drugi kupovati i obrađivati, koristiti poticaje i kredite iz Programa ruralnog razvoja, razvijati seoski turizam..Uglavnom zemljišta, pogotovo poljoprivredna, sve će manje biti u ledini i "mrtvi kapital" kako je, u većini slučajeva, sada.

Koristi od svega imat će i općina Poličnik. Dosadašnja iskustva potvrđuju da su nakon provedene katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga, prihodi jedinica lokalne samouprave porasli i do nekoliko puta, a znatno dolazi i do povećanja prometa nekretnina, što im opet u konačnici donosi veliki gospodarski napredak i povećava pravnu sigurnost potencijalnim investitorima i ulagačima. - Ako spomenem da je jedna općina prije katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga imala prihod od npr. milijun kuna, a nakon završene izmjere čak 5 milijuna kuna, to najbolje oslikava važnost ovih poslova, izjavio je u Agroklubu ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Danko Markovinović.

Šansu prepoznaje i većina Briševljana, a oni s početka priče u Donjim Grusima, Jusupi i Milini, zaslužili su "naslovnu ulogu" ne samo zbog dobre organizacije i suradnje u izmjeri već i zajedničkog druženja u konobi, kojega je, nažalost, sve manje. Kako u selima tako i u našim gradovima. Ali, uvik se valja nadati boljim vrimenima. Fešta i to kakva sigurno će uslijediti u ovom zaselku, kao i drugdje po Briševu, kad se cijela ova priča završi i u nove zemljišne knjige, umjesto davno umrlih prabaka i pradjedova, upišu imena stvarnih, sadašnjih vlasnika i posjednika parcela s područja ove katastarske općine.

Da, fešta! Ne pitaj, tko dočeka pričat će, kažu Briševljani. Ludilo!

Izmjera 2,9 milijuna kuna

Katastarska izmjera, koja obuhvaća 3.300 hektara poljoprivrednog i građevinskog zemljišta na području k.o. Briševo, projekt je vrijedan 2,9 milijuna kuna. Oko dvije trećine radova izvodi Aces d.o.o Zadar, a trećinu Geomatika d.o.o Trilj.

Državna geodetska uprava financira 25 posto od ukupne vrijednosti, a u visini od 75 posto vlasnici parcela i općina Poličnik. Temeljem potpisanog ugovora nositelji prava na nekretnine već su na račun Općine uplatili ili će obročno uplatiti po 1.800 kuna, a nakon završetka katastarske izmjere dužni su dodatno sufinacirati izmjeru prema stvarnoj površini i to: Poljoprivredna zemljišta, šumska zemljišta, unutrašnje vode i prirodno neplodna zemljišta u iznosu od 0,05 kn/m2, neizgrađeno građevinsko zmljište 0,08 kn/m2, izgrađeno građevinsko zemljište 0,10 kn/m2 te poslovne i ostale zone u iznosu od 0,15 kn/m2.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno