Počelo suđenje socijalnom radniku koji nije spriječio majku u podvođenju dviju kćeri

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Mile Ćuk, bivši voditelj Podružnice Centra za socijalnu skrb Gračac, sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu je započelo suđenje zbog kaznenog djela neprovođenja odluka za zaštitu dobrobiti djeteta. No prije čitanja optužnice koju je protiv Ćuka nakon višemjesečne istrage podiglo Općinsko državno odvjetnišvo u Gospiću suđenje je radi zaštite identiteta žrtve, u ovom slučaju maloljetnice, zatvoreno za javnost.

Istraga se, u ovom stravičnom slučaju koji je sablaznio javnost, temeljila na sumnji inspektora Ministarstva socijalne politike i mladih da je on mogao, ali to nije učinio, spriječiti monstruoznu majku iz jednog ličkog mjesta koja je podvodila svoje dvije, od pet kćeriju, te tako djecu poštedjeti strahota koje su proživljavale čak četiri godine.

Majci je tužiteljstvo stavljalo na teret da je od početka 2009. pa do lipnja 2012. više puta, radi zarade, u kontaktu s više muških osoba organizirala pružanje seksualnih usluga svojih kćeri, od kojih je jedna maloljetna. Također, i da svojoj djeci nije omogućila zadovoljavanje osnovnih životnih potreba pa su bile u uvjetima neprimjerenim za život pa da se pritom maloljetna kći odala prostituciji.

Jedna je djevojka imala nepunih 16 godina, a druga je bila tek punoljetna. Majka ih je raznim, mahom starijim muškarcima, nudila za 50 do 100 kuna i nekoliko kutija cigareta. Navodno je nudila i najstariju kći (20), te mlađu staru svega 10 godina tako da je strahota bila pošteđena tek najmlađa, stara svega dvije godine.

No 47-godišnja majka J. M. osuđena je na karlovačkom sudu samo za sedam djela koje je sud uspio materijalnim dokazima potkrijepiti, a hoće li ova majka iz pakla ikada kaznu odrobijati, tek ostaje za vidjeti. Nakon tromjesečnog pritvora u karlovačkom zatvoru njoj se, naime, izgubio trag, a sumnja se kako je otišla na područje susjednih BiH ili Srbije gdje je ranije živjela.

Nakon što je slučaj postao predmet istrage pokazalo se kako je cijeli gračački kraj znao za ovu obitelj i jezivu sudbinu djevojaka. Nitko, međutim, nije ništa poduzeo da im olakša život, pa čak ni djelatnici u Centru za socijalnu skrb koji su znali što se u toj obitelji događa, a među njima je i, smatra tužiteljstvo, i Mile Ćuk.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno