Škola izostanke opravdala, svećenik ne pa 9-godišnja Aurora ne može na pričest!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Don Srećko Petrov obavijestio djevojčicu da neće na pričest
Aurora Pavić od rođenja boluje od refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha. Prošlo razdoblje bilo je za nju osobito teško, pa je s nastave izostala 193 sata te 22 sata sa crkvenog vjeronauka i to je glavni razlog zbog kojeg je don Petrov odbio pričestiti Auroru
Vedran SITNICA
Aurora i Ana Pavić šokirani su odbijanjem župnika da je pričesti

 Devetogodišnja Aurora neće se u svibnju pričestiti sa svojim  vršnjacima na Bokanjcu. O tom ju je pred svim vršnjacima prošli tjedan  obavijestio svećenik don Srećko Petrov. Naime, Aurora od rođenja boluje  od GERB-a, refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha zbog  čega otežano diše i ima česte upale pluća te aspirira hranu. Prošlo razdoblje bilo je za Auroru osobito teško, pa je s nastave izostala 193 sata te 22  sata s crkvenog vjeronauka i  to je glavni razlog zbog kojeg je don Petrov  odbio pričestiti Auroru.

- Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik  prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka  i objavio na kraju sata da se  neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Posljednji put kad je bio kod nas u prosincu na blagoslovu kuće nije imao problem uzeti kovertu sa stola, i tad je vidio da ja ležim nepokretna, kaže  Aurorina majka Ana Pavić. Ova Zadranka boluje od nekoliko bolesti,   teškog oblika artritisa, koji ju ponekad ostavlja danima nepokretnom,  Hodgkinovog limfoma, zbog čega je ljetos opet počela jednom tjedno  uzimati kemoterapiju te polineuropatije, kao posljedice kemoterapije.  Zbog toga je ljetos prvo ležala na zadarskoj neurologiji, a potom je otišla  na liječenje u toplice. Njena i Aurorina bolest posve su financijski iscrpili  ovu obitelj, a uz sve to suprug joj je ostao bez posla pa se snalaze na sve  moguće načine. Pola preporučene terapije, poput ulja industrijske konoplje, dijete mediteranskom ili LCHF prehranom ili liječenja barokomorom ne koristi jer za to nema novca, a sve teži su i česti odlasci s Aurorom  na kontrole u riječku Kantridu. Sve to, kaže Ana Pavić, zna i njihov bokanjački svećenik.

Devetogodišnja Aurora je, unatoč brojnim opravdanim izostancima i  bolestima s kojima se hrabro nosi, vrlo dobra učenica u školi, gdje imaju  razumijevanja za njezinu situaciju pa izgubljeno gradivo nadoknađuje  na  dopunskoj nastavi. Činjenica da se neće pričestiti sa svojim vršnjacima jako ju je pogodila, a pogotovo nakon što ju je svećenik pred svim  njezinim vršnjacima na satu vjeronauka pitao: "Tko si ti i gdje si došla?"

- Na kraju sata rekao mi je da se neću pričestiti. Osjećala sam se ružno  i bilo me sram, odgovara kao mišica Aurora.

Nakon što joj je prepričala što se dogodilo na vjeronauku Ana Pavić  otišla je do don Petrova s namjerom da mu objasni situaciju, međutim  priznaje kako su tu pale neke teške riječi, pa i s njene strane. Međutim,  kaže naljutilo ju je i to jer se priča vrlo brzo proširila po cijelom mjestu, s  obzirom da su na vjeronauku bila sva djeca.

- Na moje pitanje zašto, don Petrov je rekao da neće pričestiti Auroru  jer nije dolazila na vjeronauk. Tražila sam potvrdu da se pričesti negdje  drugdje, ali i to mi je odbio dati. Rekao je da mama treba zvati svaki put  kad je Aurora bolesna, ali mama je bila na neurologiji i u toplicama cijelo  ljeto. Probali smo u više navrata doći i do nadbiskupa Puljića, međutim  to se pokazalo nemogućom misijom. Dobili smo par puta njegova tajnika, tako da je on upoznat s problemom, ali nitko ništa nije poduzeo, kaže  Ana Pavić koja se pita:

- Kakav je to velečasni koji nije upoznat s našom situacijom, za koju  zna cijeli Zadar i pogotovo Bokanjac? Kovertu je znao uzeti, to ga nije  sram.

Don Petrov: Trebala je doći, imao  sam i bolesniju djecu

Don Srećko Petrov, župnik Župe sv. Šimuna i Jude Tadeja te ekonom Zadarske  nadbiskupije isprva nije želio komentirati cijelu situaciju, ali je onda ipak odgovorio  na nekoliko pitanja.

- Dijete nije bilo na 22 sata vjeronauka, a djeca su govorila da je hodala po selu i  školi. Znam da ima zdravstvenih problema, ali ipak je trebala doći, imao sam i bolesniju djecu na vjeronauku, rekao je don Petrov, a na pitanje je li znao da je djevojčica bolesna ili je samo uzeo riječ djece da je "viđaju po selu", odgovorio je kako  ju je i on viđao.

Iako su u školi djevojčici izišli ususret, don Petrov je ostao pri svom prvotnom stavu.

- Smatram da nije pripremljena i da se zato ne može sada pričestiti i zato sam je  odgodio za sljedeću godinu, rekao je svećenik koji pak negira da   je Auroru pred svima na vjeronauku pitao tko je i gdje je došla te joj rekao da ne može na pričest. Kaže  i kako ga nitko iz Nadbiskupije nije kontaktirao u vezi ovog slučaja niti smatra da je  to potrebno.

- Nije ovo ni prvi ni zadnji slučaj da nezadovoljni roditelji zovu nadbiskupa, ali ovdje je sve jasno. Od cijele obitelji netko je mogao zvati i javiti da je djevojčica bolesna, zaključio je don Srećko Petrov.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika Robert Miocic
Svećenik je izgleda u pravu. Ako nešto hoćeš i trebaš onda trebaš ispunjavati uvjete. Bilo to u crkvi, u školi ili na poslu.