Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ivana Šojat osvježenje na suvremenoj književnoj sceni

27.03.2019. 15:32
Ivana Šojat  osvježenje na  suvremenoj   književnoj sceni


U sklopu manifestacije „Zadar čita“, koju Gradska knjižnica  Zadar ove godine organizira 11. put, u ponedjeljak je održan književni  susret s Ivanom Šojat, hrvatskom književnicom, autoricom eseja, poezije, kratkih priča, književnih prijevoda, novela i romana, čiji su naslovi  više puta nagrađivani na književnim natječajima. Ovu Osječanku, koja je  odlikovana za promicanje hrvatske kulture, te je dobitnica priznanja  Grada Osijeka za književnost, u Multimedijalnoj dvorani Gradske  knjižnice Zadar došlo je čuti mnoštvo Zadrana, mahom mladih koji su  ispunili dvoranu, te se tražilo mjesto više.
Kao moderatorice književne večeri sudjelovale su dr. sc. Nives Tomašević s Odjela za informacijske znanosti i dr. sc. Sanja Knežević s Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru koje su brojnim pitanjima o radu i književnom opusu gošće večeri, dodatno zainteresirale publiku.
Na samom početku nazočnima se obratila ravnateljica Gradske  knjižnice Zadar Doroteja Kamber Kontić koja je navela kako je cilj ove  tradicionalne manifestacije poticanje čitanja, a kao i svake godine "Zadar čita" u svom bogatom programu ima i susrete s poznatim hrvatskim  književnicima.
Među brojnim pitanjima upućenima književnici Ivani Šojat bilo je i pitanje o razlozima zbog kojih je počela pisati, a odgovor je za većinu bio  prilično neočekivan:
– Kao mala patila sam od disleksije, a neki su čak mislili da sam intelektualno potkapacitirana. No, u trećem razredu srednje škole počela  sam pisati pjesme, a pisanje sam oduvijek osjećala kao poziv, ispričala je  Ivana Šojat i navela kako se nikad ne forsira već piše onda kada za to osjeti duboku potrebu i kad je, kako je istaknula, tema zaskoči.
Na književnoj večeri bilo je riječi i o najnovijem romanu ove književnice koja je, kako je to navela Sanja Knežević, pravo osvježenje na suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni.
Riječ je o romanu "Ezan" koji vraća sliku zaboravljene turske Slavonije  16. stoljeća. "Ezan" je  roman o ljudima i čovjekovu dobru i zlu, roman  koji u svom naslovu poziva na molitvu, poziva prije svega na razumijevanje i vjeru u čovjeka.