Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ocu monstrumu s Paga produljen pritvor za još dva mjeseca

27.03.2019. 18:00
Ocu monstrumu s  Paga produljen  pritvor za još dva  mjeseca


Za još dva mjeseca Županijski sud u Zadru produljio je istražni zatvor 54-godišnjem ocu koji je 28. veljače sa šest metara visokog  balkona obiteljske kuće u Pagu bacio svoje četvoro djece u dobi od tri  do osam godina.
– S obzirom da 54-godišnjaku danas istječe prvih 30 dana istražnog  zatvora, u srijedu je održano ročište zbog kontrole tog istražnog zatvora i  on je produljen na rok od još dva mjeseca nakon čega će se ponovno  provesti kontrola. Istražni zatvor produljen je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela kako se na slobodi ne bi ponovno okomio na djecu i pokušao ih ubiti, utjecaja na svjedoke s obzirom da državni odvjetnik još nije siguran hoće li ispitivati djecu ili neće, te zbog posebno teških  okolnosti počinjenja djela, izvjestio je Hrvoje Visković sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru dodajući kako se otac i dalje nalazi u  zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu, gdje je upućen zbog  zdravstvenih smetnji koje ima.
Nezapamćeni monstruozni čin 54-godišnjak je počinio 28. veljače oko  sedam sati. On je djecu dok su još spavala jedno po jedno iznio na balkon i bacio na kamenom popločano tlo. Njegova supruga je kazala kako  je vidjela samo kad je odnosio jedno od djece iz spavaće sobe te da je pomislila da ga nosi u dnevni boravak. Prvi je djeci u pomoć priskočio najmodavac obitelji koji stanuje u prizemlju kuće, a potom i susjed, dok je  njegova supruga o stravičnom činu obavijestila policiju i Hitnu medicinsku pomoć. Troje djece je zadobilo teške tjelesne ozljede, a jedno lakše.  Najstarija djevojčica operirana je u zadarskoj bolnici, a godinu dana  mlađa zbog ozljeda je bila u induciranoj komi, nakon čega je prevezena  u zagrebačku kliniku Rebro gdje je podvrgnuta operativnom zahvatu.  Troje djece nakon dva tjedna boravka u zadarskoj bolnici gdje ih je svakodnevno obilazila majka i najstarija, danas punoljetna polusestra iz  majčina prvog braka, nakon izlaska iz bolnice vratila su se majci, no bit  će pod nadzorom stručnih službi. U međuvremenu im se pridružilo i  četvrto dijete. Tijekom boravka u bolnici svi su imali psihološku pomoć.
Zbog ovog slučaja ministrica obitelji, socijalne politike i demografije,  Nada Murganić, smijenila je ravnateljicu zadarskog Centra za socijalnu  skrb Vesnu Burčul i to svega četiri dana prije isteka njezina četverogodišnjeg mandata, nakon čega je ona opozvala i svoju prijavu na natječaj  raspisan krajem siječnja, a na kojem je ujedno bila i jedini kandidat. U  srijedu, 27. ožujka ponovno je raspisan natječaj kojim se traži ravnatelja  zadarskog CZSS. Dužnost v.d. ravnateljice u međuvremenu obavlja Martina Čuljak Jovančević, zamjenica Vesne Burčul kojoj su podršku dali  sindikalisti te brojni kolege iz drugih ustanova, ali i nekoliko centara iz  drugih gradova s porukom kako treba mijenjati sustav, a ne ravnatelje.  Odluku o smjeni Vesne Burčul podržalo je troje od petoro članova UV-a,  dok je preostalo dvoje bilo protiv.