Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Popularizacija znanosti u školi

27.03.2019. 16:31
Popularizacija  znanosti u školi


U Osnovnoj školi Petra Preradovića jutros je otvoren STEAM  tjedan koji se održava u Zadru do 29. ožujka u organizaciji FabLaba,  udruge za promicanje digitalne fabrikacije, Scientixa, udruge koja skuplja i promovira najbolje prakse u podučavanju STEM predmeta u Europi i organizira stručna usavršavanja i radionice za učitelje iz STEM područja, Carneta, Znanstveno edukativno-zabavnog centra Zagorje,  Udruge Virtualci, Hrvatskog interdisciplinarnog društva, Hrvatske zajednice tehničke kulture, FabLaba iz Trsta, Bioteke, Smartplaya te Školske  knjige.
Kako je rekla Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića  na otvorenju, nije više STEM nego STEAM, jer je pored Science, Technology, Engineering i Mathematics dodan i Art, dakle umjetnost koja ravnopravno stoji uz ovu izuzetnu četvorku.
– Ovo događanje koje ima za cilj popularizaciju znanosti u odgojno- obrazovnom sustavu te razvijanje vještina i kompetencija učenika u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih znanosti, nastao je u  suradnji naše škole i naše učiteljice matematike koja je Scientix ambasadorica za Hrvatsku i dobitnica nekoliko međunarodnih nagrada, Anite  Šimac. Također zahvaljujem Koradu Korleviću iz Znanstveno-edukativnog centra i zvjezdarnice Višnjan, najpoznatijem hrvatskom astronomu  i našem najproduktivnijem tragaču za asteroidima koji je zaslužan da  zvjezdarnica u Višnjanu stoji bok uz bok NASA-i i da ju je ovih dana pretekla i popela se na prvo mjesto u praćenju i otkrivanju asteroida, kazala  je Pera Martinac.
Program STEAM-a uključuje razne kreativne radionice vezane na temu virtualne povijesti, moderne tehnologije, DNA, zatim meteorološku  radionice, 3D olovke i interaktivno-edukativne kvizove i druge zanimljivosti.