Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRIMJERENA ILI PRETJERANA KAZNA Ministrica Divjak dala otkaz ravnatelju Jozi Dragiću zbog “slučaja žigosanje!” Neće biti razmješten niti na novu funkciju!

27.03.2019. 12:00
PRIMJERENA ILI PRETJERANA KAZNA Ministrica Divjak dala otkaz ravnatelju Jozi Dragiću zbog “slučaja žigosanje!” Neće biti razmješten niti na novu funkciju!


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je razrješenje ravnatelju Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, Jozi Dragiću, u kojoj je mladić 6. veljače za vrijeme nastave žigosao kolegicu iz razreda upaljačem te joj na ruci ostavio opekotinu u obliku slova "U" što je popratio posprdnim riječima "sada se možeš hvaliti da si ustaša".
Sam događaj nakon reakcije djevojčina oca podigao je veliku medijsku prašinu u Hrvatskoj i susjednim državama, a sam ravnatelj prije navedene škole, slučaj je okarakterizirao kao "dječju igru" što je izazvalo još strašnije reakcije.
Nakon osude ovog traumatičnog događaja od strane svih relevantnih institucija i osoba u državi, u cijelu priču se uključilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja čiji nadzor je otkrio brojne propuste u radu i djelovanju spomenutog ravnatelja te se pokazalo kako "slučaj žigosanje" nije bio izoliran slučaj međuvršnjačkog nasilja u ovoj školi.
U međuvremenu su se oglasili i ravnatelji svih zadarskih škola koji su se priopćenjem koje je potpisao Rade Šimićević, ravnatelj Gimnazije "Vladimir Nazor" u Zadru obratili ministrici Divjak.
– Smatramo kako je reakcija na nemili događaj vršnjačkog sukoba koje se dogodilo u Ekonomsko-birotehničkoj školi Zadar tema o kojoj bi se dalo još puno raspravljati, ali je u ovom trenutku najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Dragić izrekao budu temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak. Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja – Ogranak Zadarske županije ne slaže se sa smjenom kolege Joze Dragić te Vas molimo Ministrice da uzmete u obzir sve navedeno i još jednom temeljito analizirate prijedlog prosvjetne inspekcije", zaključili su u svom u priopćenju.
Ipak, iako je ravnatelja Dragića Školski odbor odbio smijeniti,  na kraju je to umjesto njih napravila ministrica Divjak.
Kako neslužbeno doznajemo, Dragić neće biti razmješten na neku drugu funkciju već ovo razrješenje znači i otkaz.
O cijelom slučaju ministrica Divjak se obratili putem priopćenja:


Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, na žalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj.
S druge strane, kao ministrica, od svoje odgovornosti ne bježim i zato sam danas i službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru.
Podsjećam, prosvjetna inspekcija neupitno je utvrdila propuste u radu ravnatelja – od neprovođenja preventivnih programa vezanih uz nasilje u školi i administrativnih pogrešaka pa sve do kršenja protokola i neprimjerenih reakcija nakon samog incidenta koji je, opravdano, zgrozio javnost.
Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, nastavnici i stručni suradnici, a posebno mjesto u tome imaju roditelji, zatim i sami osnivači škola preko svojih predstavnika u školskim odborima. Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati.
Na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske – pokažimo svojim primjerom kako se to radi", zaključila je Divjak.