Super brzi internet za 3.900 kućanstva vrijedan 50 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Projekt za područje Sukošana, Sv. Filipa i Jakova, Škabrnje i Galovca
Brzi i ultra brzi internet preduvjet je razvoja novih gospodarskih grana, velika šansa za mlade i kreativne poduzetnike. Cilj je šira primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvitak digitalne ekonomije te ubrzanje gospodarskog rasta i povećanje društvenog boljitka, kazao je Ante Martinac, načelnik Sukošana
Velimir BRKIĆ
Sukošan je nositelj projekta brzog interneta

Općina Sukošan, kao nositelj projekta u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, pokrenula je javnu raspravu Projekta razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) na području "Sukošan", odnosno općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i  Škabrnja.

Ukupna vrijednost projekta za super brzu mrežu procijenjena je na  čak 50 milijuna kuna.

Ultra brzo surfanje

- Brzi i ultra brzi internet preduvjet je razvoja novih gospodarskih grana, velika šansa za mlade i kreativne poduzetnike. Cilj je šira primjena  informacijsko-komunikacijske tehnologije i razvitak digitalne ekonomije te ubrzanje gospodarskog rasta i povećanje društvenog boljitka, kazao  je Ante Martinac, načelnik Sukošana.

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 101,4 milijuna eura vrijedan  program izgradnje nove digitalne autoceste (New Generation Network,  NGN) koja će pružiti brzi internetski pristup ondje gdje trenutačno nije  dostupan, osobito u ruralnim područjima.

- Program će trajati do 31. prosinca 2023., a bit će podloga za ultra brzo surfanje, istaknuo je Martinac.

Telekomunikacijska infrastruktura će se temeljiti na svjetlovodnoj  mreži koja će pružiti odličnu brzinu interneta i zadovoljiti potrebe svih  građana i drugih subjekata te će osigurati infrastrukturne preduvjete za  održivi dugoročni društveni i gospodarski razvitak navedenih četiri  općina.

- Projekt vrijedan oko 50 milijuna kuna aplicirat će se za sufinanciranje bespovratnim sredstvima fondova Europske unije, u sklopu investicijskog prioriteta 2a Operativnog programa Konkurentnost i kohezija  2014.-2020., najavio je Martinac.

Bespovratna EU sredstva

Bespovratna sredstva iz OPKK-a predstavljaju državne potpore, a projekt se provodi unutar Okvirnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa.

- Kako projekt obuhvaća područja općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov,  Galovac i Škabrnja to daje znatne prednosti za uspješnu realizaciju projekta. Naime, Galovac je u četvrtoj kategoriji indeksa razvijenosti, Škabrnja u petoj, a Sukošan i Sv. Filip i Jakov u šestoj od osam kategorija indeksa razvijenosti, istaknuo je Martinac.

Na području obuhvata projekta, prema rezultatima popisa stanovništva 2011., živi ukupno 12.199 stanovnika  (Galovac 1.234, Sukošan  4.583, Sv. Filip i Jakov 4.606, Škabrnja 1.776) u 3.870 kućanstava, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 91,9 stanovnika na kilometar četvorni.  Navedeni JLS-ovi zajedno imaju površinu od 132,8 kilometara četvornih.

- Mi ćemo biti vlasnici mreže, a ne operateri, pojasnio je Martinac.

Pretpostavljene bitne vremenske odrednice koje definiraju dinamiku  provedbe projekta predviđaju objavu natječaja (poziva) za sufinanciranje projekata unutar investicijskog prioriteta 2a OPKK-a tijekom drugog  ili trećeg tromjesečja 2019.

Sve četiri općine u projektnom timu

- Potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta s upravljačkim tijelima za investicijski prioritet 2a OPKK-a je predviđeno tijekom drugog  tromjesečja 2020., a početak provođenja aktivnosti na projektiranju  mreže i pribavljanju svih potrebnih dozvola i suglasnosti tijekom drugog  tromjesečja 2020., objašnjava Martinac dodajući kako je predviđeni  početak izgradnje mreže tijekom 2021., uz završetak izgradnje do sredine 2022. a početak operativnog rada mreže do kraja 2022. godine.

Nakon što cijela mreža postane operativna, potrebno je uzeti u obzir i  dodatno razdoblje od oko šest mjeseci (do sredine 2023.), tijekom kojeg  je potrebno administrativno i financijski zaključiti implementaciju projekta, što podrazumijeva adekvatno dokumentiranje projekta izvještavanje o provedbi projekta prema upravljačkim tijelima investicijskog prioriteta 2a OPKK-a.

- U projektnom timu, u čijem sastavu se nalaze predstavnici JLS-ova u  obuhvatu projekta, koji će biti zaduženi za kontinuirano vođenje projekta, jedan član projektnog tima imenovat će se voditeljem projekta, istaknuo je Ante Martinac.

Javna rasprava do 23. travnja

Javna rasprava traje do 23. travnja 2019., a projektni dokumenti za javnu raspravu dostupni su na mrežnim stranicama Općine Sukošan https://opcina-sukosan.hr/.

Radi postizanja potpune transparentnosti i uključenja svih relevantnih dionika u  pripremu projekta, pozivamo sve relevantne dionike i druge zainteresirane strane da  dostave svoje komentare na projekt, kao i tražene podatke ili očitovanja, pozvao je  Martinac.

Pelicarić: Investicije, naročito u  turizmu

Ovo je strateški projekt, tehnološka infrastruktura koja donosi nove prigode za sve.  Bez gigabitne mreže G5 će biti kao da nemaš osnovnu školu. Osim u komunikacijskom smislu, jer će umjesto 150 megabita u sekundi raditi u gibabitnim brzinama,  G5 će kao osnovni alat otvoriti investicije, poglavito u turizmu, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Sv. Filip i Jakova.

Gulan: Svi procesi na novoj razini

Brzi internet će sve društvene, gospodarske i tehnološke procese podići na novu  razinu, osiguravajući još bolje mogućnosti i kvalitetu života za sve nas. Brzi internet  će pozitivno utjecati na napredak u svim aspektima. Cilj je da svi imaju brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu, poručio je Marin Gulan, načelnik Galovca.

Bubnjar: Veliki korak za budućnost

Riječ o vrijednom iskoraku, koji ima velike prednosti u raznim segmentima  društva, od gospodarskog razvoja do ključne uloge u stvaranju društva znanja. To je  revolucionarni projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća, optička mreža i turbo brzi internet će doći u svaku kuću na području obuhvata četiri lokalne jedinice,  rekao je Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)