Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZADAR ČITA Jubilarni broj Narodnog lista, tisućiti govor Jurja Biankinija…

27.03.2019. 16:48
ZADAR ČITA Jubilarni broj  Narodnog lista,  tisućiti govor Jurja Biankinija…


Ovogodišnju temu manifestacije Zadar čita, koja se održava  u organizaciji Gradske knjižnice Zadar, Državni arhiv u Zadru odlučio je  interpretirati prigodnom izložbom pod nazivom "Obljetnice". Kako je u  uvodu rekao ravnatelj Ante Gverić, svaki od izloženih spisa, listova i drugog arhivskoga gradiva nosi broj. Prvo datum nastanka, zatim broj u nazivu obilježavanog događaja, a na kraju i onaj arhivski broj, odnosno signaturu kojom se svaka arhivska jedinica označava.


Brojni izlošci
–  Iz arhivskih fondova i zbirki odabrani su brojni izlošci – svečani primjerci novinskih izdanja, plakati u povodu raznih godišnjica, prigodnice i  druge tiskovine, kojima smo, uz dio materijala iz fundusa arhivske  knjižnice, željeli prikazati način na koji se kroz povijest iskazivala važnost određenog događaja. Kao spomen na značajne povijesne ili neke bliže  događaje, na uspjehe i ostvarenja pojedinih osoba, utemeljenje i djelovanje mnogih važnih institucija, organizira se obilježavanje i proslava  obljetnica. Aktivnosti koje se tim povodom odvijaju, pružaju trenutak za  prisjećanje, ali isto tako služe kao mogućnost za promišljanje o značenju  obilježavanog događaja. Usto, nerijetko mogu predstavljati i poticaj daljnjem djelovanju, odnosno usmjeriti prema jednom novom stvaralaštvu  na određenom području. Tekstovi, prigodni radovi i drugi materijali koji  se u ovakvim prigodama objavljuju, kod čitatelja povezanih s temom pobuđuju uspomene i sjećanja, dok kod onih koji se s njom prvi puta susreću, mogu izazvati znatiželju pa i interes da u gradivo dublje proniknu,  rekao je ravnatelj Gverić.
Autori izložbe su Edi Modrinić, Anamaria Perović, Ante Trošeljac i Milenka Rogić.
U ime autora, Edi Modrinić je istaknuo nekoliko obljetnica kao što je  ona u povodu srebrnoga pira cara i kralja Franje Josipa I. i carice i kraljice  Elizabete 1879. Izdana je kao posebno, svečano izdanje na svili, službenoga lista Vlade za Dalmaciju Avvisatore Dalmato – Objavitelj Dalmatinski.


Publikacije, zbornici i knjige
– Prigodnim izdanjem s naslovnicom u boji i sadržajima slavljeničke  tematike obilježio je 1890. godine svoju 25. godišnjicu utemeljenja list Il  Dalmata. Narodni list, najstarije hrvatske novine, koje i danas djeluju,  obilježile su 1912. godine 50. obljetnicu utemeljenja i izlaženja. Tom prigodom izdan je jubilarni broj Narodnoga lista (Il Nazionale) 1862.-1912.  tiskan u svečanom ruhu, na 116 stranica donio je pregled događanja koja su obilježila politički i kulturni razvitak Dalmacije u proteklom pedesetogodišnjem razdoblju. Tu je i tisućiti govor narodnog zastupnika Jurja  Biankinija održanog 1912. u Carevinskom vijeću u Beču, a šest godina  kasnije i objava o proslavi stogodišnjice rođenja Petra Preradovića, rekao  je Edi Modrinić.
Na izložbi su izložene i publikacije, zbornici i knjige vezane uz aktivnosti Arhiva povodu raznih obljetnica.