Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar je grad skupog studiranja i jeftinog turizma

27.03.2019. 16:40
Zadar je grad skupog studiranja i jeftinog turizma


Da je Zadar grad skupog studiranja govore u prilog podaci koje je nedavno objavio Eurostudent jer zapravo je najveći broj zadarskih studenata prisljen živjeti u podstanarstvu. Naime, postojeći Studentski dom je kapaciteta 200-tinjak mjesta i to je nedovoljno, ako znamo da prema zadnjim podacima, u Zadru studira oko 5.600 studenata. Osim toga Zadar je i grad s najvećim postotkom studenata koji studiraju izvan svoje matične županije – rekao je zadarski sociolog mlađe generacije i sveučilišni profesor Sven Marcelić, dodajući kako vjeruje da će izgradnja novog studentskog doma kapaciteta oko 600 mjesta i nove menze, zasigurno promijeniti ovu sliku i naravno, olakšati život svim studentima u Zadru.


Tranzitna destinacija
Naime, Marcelić je nedavno održao u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice još jedno zanimljivo i iznimno posjećeno predavanje pod nazivom – Studirati i stanovati u Zadru – problemi i uvjeti života – na kojem je javnosti predstavio rezultate istraživanja u kojem je u prosincu lani sudjelovalo 307 studenata Sveučilišta u Zadru.
Istovremeno, broj dolazaka turista u zadnjih osam godina se udvostručio. Međutim, ono što nije dobro, to je činjenica, kako je naglasio Marcelić, što Zadar sve više postaje tranzitna destinacija sa sad već stalnim trendom smanjivanja trajanja boravka turista za razliku od ostalih turističkih gradova koji bilježe povećanje. Broj dolazaka raste brže od broja noćenja, a zbog niskobudžetnih kompanija i loše strukture apartmana, Zadar se polako  pretvara u grad tzv. "low cost" odnosno, jeftinog turizma.
– Rezultati istraživanja pokazali su kako u isto vrijeme studenti imaju sve više problema zbog smještaja, prvenstveno zato što im ispiti počinju kada počinje i srce turističke sezone. Tako ih se 41 posto požalilo na teškoće pri polaganju ispita zbog smještajnih problema. Njih 38 posto imalo je problema zbog rada uz studij, a riječ je sezonskim poslovima.
Zanimljiv, ali i zabrinjavajući podatak predstavlja i činjenica da je 40 posto studenata iskusilo neprimjereno ponašanje od strane stanodavaca, cimera ili susjeda. Najčešći problemi sa stanodavcima je obično stan koji nije opremljen osnovnim stvarima – 68 posto, građevinski radovi u životnom prostoru – 42 posto.


U Zadru se osjećaju – sigurnima
Studenti su se požalili i da ima stanodavaca koji u stan ulaze bez prethodne najave, a takvih je prema istraživanju 38 posto, a 54 posto studenata se požalilo na dugotrajno popravljanje kvarova u stanu. Poražavjući je i podatak da tek petina studenata ima potpisan ugovor sa stanodavcima – otkrio je zanimljive podatke sociolog  Marcelić.
Što se tiče traženja stana, studentima je najvažnije da u stanu imaju perilicu rublja, da je cijena najma – prihvatljiva, da su stanodavci dobri, da imju Internet i da im je dopušteno primanje gostiju i prijatelja, a u trenutačnom smještaju najnezadovoljniji su cijenom režija, velikom količinom vlage u stanu, grijanjem te toplinskom i zvučnom izolacijom. Zadar u negativnom smislu percipiraju kao grad u kojem turizam loše utječe na kvalitetu samog studiranja, a kao pozitivnu stvar su istaknuli činjenicu kako se u Zadru osjećaju – sigurnima.