Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KRISTINA GOLEM Nadam se da ćemo ostati na okupu i pokušati još jednom

27.03.2020. 18:43


Drugu godinu zaredom odbojkašice Zadra ostale su bez plasmana u Superligu. Lani su ih zaustavili Split, odnosno Poreč koji su slavili u dramatičnim utakmicama (dva poraza Zadra 2:3, jedan 1:3), a nakon neobičnog raspleta ove sezone elitni rang pobjegao je igračicama s Višnjika za samo dva boda. Kažemo samo jer kad se zna da su posljednje četiri utakmice u sezoni Zadranke izgubile 0:3 jasno je što su propustile. Primjerice, za Superligu bila im je dovoljna domaća pobjeda protiv Dubrovnika, ekipe koja je lani igrala Drugu ligu. Ipak, do nje nisu došle te su završile četvrte u Prvoj ligi.
– Rezultat je uvijek jedino mjerilo, a on je za nas i ove sezone takav da nećemo u Superligu. Nema sada puno koristi od toga da žalimo što ćemo i sljedeće sezone biti u Prvoj ligi. Uostalom, ovo je samo sport kojeg igramo iz gušta, a ne iz financijskih interesa – kaže Kristina Golem, standardna Zadrova tehničarka. Hrvatski odbojkaški savez prekinuo je ligaška natjecanja i potvrdio ljestvice kakve su bile u trenutku donošenja ove odluke.
– Nekima to nije po volji, ali pitam se što se u ovoj situaciji moglo napraviti. Teško je naći rješenje koje bi bilo pravedno.
Zadar je najveći dio sezone proveo na trećem mjestu koje bi mu, da je na njemu ostao, donijelo Superligu sljedeće sezone. Međutim, u 2020. igračice Roberta Kresoje kao da su se posvađale s loptom.
– Uvijek se traže objašnjenja zašto je ovako ili onako. Ne znam što nam se to dogodilo u drugom dijelu lige u kojem nismo bile ni približno na razini iz 2019. Trenirale smo jako dobro, radilo se kvalitetno, ali utakmice su bile ispod razine na kojoj ova ekipe može igrati. Gubile smo 3:0, ali bilo je tu dosta egal setova. Međutim, nijedan nismo riješile u našu korist. Šteta, velika šteta.
Pitanje je li »bijelo-plave« u svemu sputavao lanjski film kada su izgubile tri utakmice u kojima su u rukama imale vizu za Superligu.
– Mislim da nitko od nas neće tako brzo zaboraviti onu utakmicu u Splitu ili dvije prilike koje smo imale protiv Poreča. Osjećao se mali pritisak zbog toga, ali to ne može biti razlog ovako lošeg drugog dijela lige.
Osjetio se u igri Zadranki izostanak Josipe Marković, mlade reprezentativke, koja od prošlog ljeta nosi dres zagrebačke Mladosti, novih prvakinja Hrvatske.
– Premda nam je Josipa jako falila, ne mogu reći da smo bile puno slabije nego lani. Dobile smo Veroniku Barić koja se pokazala kao veliko pojačanje, Vana Mrduljaš je vukla kao nikada do sada, Lori Nikpalj je također bila na svojoj razini, kao i Franka Volpi Kobal. Pojavile su se i neke mlađe igračice, prije svih Viktoria Trcol, koja ima potencijala i za reprezentaciju. Možda nam je nedostajao malo širi igrački kadar, posebno u situacijama kada nama iskusnijima nije išlo.
Bez obzira na to što je prilika za Superligu ponovno propuštena, Golem, inače zaposlenica knjigovodstvenog servisa, s optimizmom gleda naprijed.
– Želim nastaviti s odbojkom, a nadam se da tako razmišljaju i ostale iskusnije igračice. Nisam izgubila vjeru da sa Zadrom mogu napraviti pravi rezultat, a to je Superliga. Dovoljno smo mlade da sebi damo priliku za još jedan pokušaj.
 


Ništa od kućne teretane


Brojni sportaši na društvenim mrežama objavljuju fotografije na kojima se hvale radom u kućnim teretanama pokušavajući nadoknaditi treninge koje zbog koronavirusa ne mogu obavljati na svojim »radnim mjestima«. Golem, poput njenih suigračica, nema tih »problema«.
– A koje bismo mi to trebale stavljati slike? Kako idemo od sobe do kuhinje i natrag. Jako mi fale ta dva sata treninga navečer s ekipom. Još dok se moglo išla sam đir biciklom ili na rolama, a sada ništa ni od toga. Doma nemam sprava ni utega, a to znači da nema govora o ozbiljnijem vježbanju. Čudna je ova situacija koja nas je sve pogodila. Tješi me jedino da ćemo se na ljeto ponovo naći i krenuti zajedno. Do tada, kako se to ovih dana stalno govori, ostanimo doma.
 




Robert Kresoja: Previše uspona i padova


Na učinak svoje ekipe osvrnuo se i trener Robert Kresoja.
– Jako dobar prvi, jako loš drugi dio sezone. To je rečenica u koju stane sve što smo odigrali – smatra Kresoja i dodaje:
– Bilo je puno, možda i previše uspona i padova u našoj igri. Najlošiji smo bili kada su se rješavali setovi, a u odbojci poen ili dva, nekada i samo jedna lopta, donose prevagu. Nemamo se što žaliti, plasman je realan i sami smo krivi što nismo ušli u Superligu.
Za Kresoju nema dvojbi kad je riječ o odluci kojom je Savez prekinuo natjecanja.
– To je jedini mogući rasplet. Potrebno se ponašati u skladu s vremenom u kojem živimo, a sport je sada zadnja stvar o kojoj bismo trebali razmišljati. Doći će bolja vremena i do tada čuvajmo se ovoga što nas je pogodilo.
 


Nastupilo 15 igračica


Za Zadar su ove sezone nastupile:
Veronika Barić, Antonela Baroš, Lucija Bobić, Magdalena Dijan, Ema Dražić, Nina Fabijan, Kristina Golem, Laura Gnjatović, Iva Marin, Vana Mrduljaš, Lori Nikpalj, Manuela Pedić, Viktoria Ana Trcol, Josipa Viduka, Franka Volpi-Kobal.
 
 


Zadar u Prvoj ligi
 
2015./16. 14.(16)
2016./17. 13.(16)
2017./18. 12.(16)
2018./19. 10. (16)
2019./20. 4. (10)*
* Bez Superlige
U zagradama je broj klubova