Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

USPORENA DINAMIKA Radovi idu dalje, problem je nabava materijala

27.03.2020. 19:11


Mjere zabrane uslijed pandemije koronavirusa nisu zahvatile građevinsku struku pa se radovi na zadarskim kapitalnim projektima, financiranim većim dijelom europskim sredstvima, zasad nastavljaju. Kako kaže Šime Erlić, pročelnik Odjela za europske fondove u Gradu Zadru, na gradilištima se i dalje radi, uz upute i mjere koje su dobili nadzorni inženjeri.


Zaštitna oprema i razmak između radnika
– Svakodnevno pratimo mjere Nacionalnog i Županijskog stožera, u kontaktu smo stalno kako bismo znali što i kako dalje, vezano za gradilišta. Gradilišta su posebne, izolirane zone, odvojene od ostalih građana, a nadzorni inženjeri dobili su upute stožera o zaštitnoj opremi, držanju razmaka i slično te se toga drže. Tako da se i dalje radi, dajemo sve od sebe da ne probijamo zadane rokove, ali niz je drugih okolnosti koje usporavaju i otežavaju radove – od nabavke materijala, preko usporenog ili onemogućenog kretanja ljudi između županija i slično, ističe Erlić, dodajući da imaju razumijevanja prema svojim izvođačima radova.
Isto tako, vjeruje da će i ministarstva imati razumijevanja u slučaju probijanja rokova.
– Sve dok ne bude na snazi kompletna karantena, mi radimo, a u slučaju zatvaranja gradilišta na neko određeno vrijeme, nije problem samo u probijanju rokova. Da se radi samo o tome, onda bi se pomaknuli rokovi i to bi bilo to. No, takav scenarij za sobom povlači dosta drugih komplikacija, generira nove troškove i dodatan gubitak vremena. Zatvaranje gradilišta, ispunjavanje obveza prema izvođaču, ponovno raspisivanje natječaja i tako dalje… U svakom slučaju, mi smo spremni za sve varijante i pratimo dalje mjere Stožera, kazao je Erlić.
Erlić je nadalje ispričao u kojoj su fazi radovi na tri europska projekta – uređenje Muraja, Providurove palače i Centra za mlade.


Providurova i Centar za mlade još su otvoreni objekti
Radovi na uređenju šetnice na Muraju, čime su bedemi zatvoreni za promet, počeli su u rujnu, a prvotni rokovi za završetak su bili godinu dana.
– Radovi na Muraju idu svojom dinamikom, izašlo se iz zemljanih radova. Bedemi su u fazi postavljanja betona, instalacije su provučene, počinje postavljanje kamenih kockica, to jest popločavanje, te bedemi poprimaju svoj budući izgled. Nakon popločavanja dolazi urbana komunalna oprema, a potom slijedi treća faza koja podrazumijeva uređenje rubnih dijelova, od Tehničke škole do MAS-a, rekao je Erlić.
Radovi na uređenju tematske šetnice na bedemima vrijedni su 23,8 milijuna kuna, a izvode se u sklopu projekta »ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.« s ciljem očuvanja, revitalizacije i integracije kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra.
Drugi dio projekta »ZADAR BAŠTINI« odnosi se na uređenje Providurove palače, to jest Muzeja baštine, vrijednosti 45,5 milijuna kuna. Na kompleksnom gradilištu Providurove palače je, kazuje Erlić, svakodnevno pedesetak radnika.
– Radnici su raspoređeni na niz poslova, provođenju različitih instalacija, zatim još postoje dijelovi kojima je potrebna konstruktivna sanacija – još kuća nije u potpunosti zatvorena i tek kad se to napravi, može se krenuti na radove na interijeru, govori Erlić.
Radovi na Centru za mlade u sklopu bivšeg kompleksa vojarne Stjepana Radića, vrijedni 32 milijuna kuna, počeli su tek nedavno, u veljači.
– Radovi su još u fazi rušenja, a očekuje se da će ta faza trajati još petnaest dana, nakon čega bi trebali uslijediti radovi na krovu i zatvaranju objekta. To će potrajati i tu će s, moguće, osjetiti posljedice ove epidemiološke situacije zbog nabave materijala. Sva gradilišta zasad rade s onim što već imaju, ali sve novo što se naručuje je već problematično, ističe Erlić.