Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ZADNJA ŠANSA IMZ proizvodi podloge i briseve za koronavirus

27.03.2020. 10:42


Imunološki zavod, koji je prije sedam godina praktički stavio ključ u bravu ostajući bez najvećeg dijela svoje proizvodnje, aktivno se uključio u logističku potporu medicinskom sustavu oko testiranja na koronavirus. U suradnji s HZJZ-om počeo je proizvoditi transportne podloge i briseve, što će omogućiti da ambulante diljem zemlje mogu brzo raščistiti potencijalna žarišta zaraze. Distribucija je već krenula, a dnevno se može proizvesti 20.000 podloga za uzimanje briseva, objasnio je jučer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Zahvaljujući angažmanu IMZ-a, dovoljnim brojem podloga i briseva može se pokriti cijeli teritorij Hrvatske. Osim toga, treba osigurati i kvalitetnu zaštitnu opremu i dovoljno educiranog kadra, na čemu se ubrzano radi.
Proizvodnja podloga i briseva, međutim, zanemariv je dio onoga što bi Imunološki zavod u ovakvoj situaciji mogao osigurati hrvatskom društvu. Domaća tvornica imunobioloških lijekova i medicinskih proizvoda sa 120 godina iskustva u proizvodnji lijekova i cjepiva protiv zaraznih bolesti golem je kapital u situaciji u kojoj se nalazimo. Ali na našu nesreću, ona nije u funkciji i ne može obaviti ulogu koju bi danas imala da se Vlada na vrijeme bavila njenim opstankom. Potpuno zanemaren i prepušten sam sebi, Imunološki je, umjesto da se bavi istraživanjem potencijalnih novih cjepiva ili lijeka protiv koronavirusa, tvornica »na čekanju« koja nema prostore za proizvodnju, a ostala je i bez velikog broja stručnjaka.


Puževim korakom
Prostori IMZ-a u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu odavno su ocijenjeni neadekvatnim za nastavak proizvodnje, a sad su dodatno stradali u potresu, kaže nam dr. Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda koji se trenutačno bavi spašavanjem onoga što se nakon potresa spasiti da, kao i daljnjom reorganizacijom rada u novonastalim uvjetima.
– Trenutačno u suradnji s HZJZ-om u pogonima Imunološkog zavoda pripremamo organizaciju alikvotiranja transportne podloge za uzorke COVID-19. To konkretno znači da pripremamo one potencijale koje imamo i procese koje možemo provoditi, kako bismo u suradnji s HZJZ povećali proizvodnju podloga za testiranje – kaže nam Čardžić.
Otkako je svijetom zavladala pandemija koronavirusa, svi su počeli shvaćati značaj Imunološkog zavoda, dok smo se zadnjih godina bavili samo formom, hoće li IMZ biti javna ustanova, tvrtka ili nešto treće, konstatira ravnatelj koji IMZ vodi godinu dana.
 


Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista …