Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani printaju zaštitne vizire

27.03.2020. 12:26


Ovih dana društvenim mrežama proširili su se apeli brojnih liječnika i medicinskih sestara u kojima traže pomoć građana i tvrtki u nabavi opreme, ali i običnih bijelih majica koje su potrebne medicinskom osoblju kako bi mogli normalno raditi u vrijeme epidemije koronavirusa.


Anonimno dobročinstvo
S obzirom na stanje na tržištu te nedostatak zaštitne opreme u cijelom svijetu, jer se globalno povećala potreba za time, mnoge tvrtke okrenule su se proizvodnji zaštitne opreme. Brojni obrti, koji su se prije virusa bavili šivanjem ili prodajom materijala, sada šiju zaštitne maskice, tvrtke koje su se bavile proizvodnjom likera ili bio proizvoda, sada proizvode alkohol ili sredstva za dezinfekciju. Cijela ova akcija nije zaobišla ni ljubitelje modernih tehologija te je jedan broj njih odlučio iskoristiti činjenicu da imaju 3 D printere te su počeli printati zaštitne vizire, dok drugi printaju plastične dijelove za respiratore.
Liječnici ističu kako su ovi viziri potrebni njima, medicinskim sestrama, a posebice anesteziolozma jer im uvelike olakšavaju intubaciju, dok je kirurzima lakše operirati uz vizire.
Nakon što se vijest o potrebi za vizirima proširila u javnosti mnogi su ponudili svoje usluge u 3D printanju vizira.
Naš sugovornik, koji je jedan od velikodušnih ljudi koji su odlučili svoje resurse staviti na raspolaganje za pomoć liječnicima i medicinskom osoblju, htio je ostati anoniman. Naime, smatra kako bi to netko krivo mogao protumačiti kao reklamu, a što on nipošto ne želi niti mu je namjera reklamirati se, već samo želi pomoći.
– Koliko ja znam u Zadru trenutno ima nas troje koji izrađujemo, tj. u 3 D printeru printamo dijelove za zaštitne vizire. Sve što isprintamo najvjerojatnije ćemo podijeliti zadarskim liječnicima i ostalom medicinskom osoblju. Nešto sam odnio u lokalnu ambulantu i podijelio nekolicini gospođa koje dam vidio da rade na šalterima bez ikakve zaštite, rekao nam je ovaj Zadranin čiji su podaci poznati redakciji.


I Strukovna škola će pomoći
Istaknuo je kako materijal za printanje (filament) nabavlja sam te sve financira sam.
– Sve ovo radim na svoj trošak, niti bih tražio niti uzeo filament. Dnevno mogu napraviti četiri do pet vizira jer sam jedan printer izdvojio za to. Do sada sam napravio nešto više od 20-ak vizira. Inače, cijelu ovu ideju pokrenuo je Jozef Prusa, proizvođač Prusa 3D printera i stavio file za download na njegovoj stranici te smo mi prema tim nacrtima počeli printati vizire, pojasnio je naš sugovornik.
​Među nekima koji imaju 3D printer je i Strukovna škola Vice Vlatkovića, a koji će se također pridružiti ovoj akciji.
– Imamo 3D printer i temeljem kontakata s Općom bolnicom odlučili smo pokušati printati vizire. Ne znam još kako će sve ispasti, nadam se da ćemo uspjeti te da ćemo moći pomoći bolnici, rekao nam je Tihomir Tomčić, ravnatelj Vice Vlatkovića.