Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Život Zadranina Georga von Trappa u mjuziklu Moje pjesme moji snovi

27.03.2021. 13:51


Jeste li znali… da je filmski mjuzikl Moje pjesme moji snovi (The sound of music) u režiji Roberta Wisea, koji je 1965. godine osvojio čak 5 Oskara, utemeljen na istinitoj priči. Mnogi Zadrani ne znaju da je ovaj svjetski poznat mjuzikl inspiriran stvarnim osobama, od kojih je glavni lik rođen u Zadru.


Život kapetana
Ukratko film opisuje život kapetana Georga von Trappa i njegove brojne obitelji kroz vrijeme između dva velika svjetska rata. Važno je reći da je glavni lik, plemić i kapetan punim imenom Georg Ludwig Ritter von Trapp rođen u Zadru 4. travnja davne 1880. godine, u kući svog oca koja se nalazila u centru Zadra na Kalelargi. Otac Georga također je bio austrijski časnik. Po uzoru na svog oca, nakon djetinjstva i odrastanja u Zadru, mladi von Trapp odlazi u Rijeku pohađati pomorsku vojnu školu. Tako postaje podmorničkim časnikom austrougarske mornarice. U to vrijeme u Rijeci upoznaje svoju prvu suprugu, Agathu Whitehead (unuku poznatog izumitelja i vlasnika tvornice Torpedo u Rijeci). Agatha rađa Von Trappu sedmero djece, a on početkom Prvog svjetskog rata postaje kapetanom austrougarske podmornice oznake U-5. Zbog svojih ratnih zasluga I iskazane hrabrosti, dobiva plemički naslov i najveće austrougarsko vojno priznanje Križ carice Marije Terezije. Po završetku rata i nestanku austrougarskog carstva Von Trappu umire supruga Agatha od šarlaha, a on sa svojom djecom odlazi živjeti u Austriju.
Otprilke baš tada počinje radnja filma Moje pjesme moji snovi. Tad već umirovljenog, imućnog i cijenjenoga Georga von Trappa glumi Christoper Plamer, a njegovu drugu suprugu Mariu velika glumačka zvijezda Julie Andrews.


Bježi pred nacistima
Radnja filma govori o životu sad već bivšeg kapetana mornarice koji živi sa sedmoro svoje djece, u dobi od 12 do 16 godina. Von Trapp pokušava svoju djecu podići što je moguće bolje, ali kao starom vojniku najvažnije mu je dostojanstvo, vojna disciplina i stega. Sam uviđa da mu je u odgoju djece potrebna pomoć, ona mu dolazi u liku lijepe guvernante Marije Auguste koja mu postaje drugom ženom.
Kako je Drugi svjetski rat na vratima, a nacističke vlasti traže od Von Trappa da kao ugledni građanin i slavni podmornički kapetan da otvorenu podršku Njemačkoj i nacistima što on ponosno odbija. Zbog toga je prisiljen sa svojom obitelji bježati pred nacistima 1937. godine najprije u Italiju, a poslije iste godine u Sjedinjene Američke Države gdje 1947. po završetku rata i umire.
Tako Holywood dolazi do ove velike i interesantne životne priče našeg sugrađanina i snima svjetski poznat filmski mjuzikl Moje pjesme moji snovi!
Da je život Zadranina Georga von Trappa i njegove mnogobrojne obitelji bio interesantan potvrđuje i to da su na tu priču snimljena još dva filma »The Trapp family »1956. godine i 2015.godine »A life of Music«, ali samo je »The Sound of music« iz 1965. godine bio svjetskom uspješnicom.
Ivo KALAJDŽIĆ




5 OSKARA
Mjuzikl Moje pjesme moji snovi u režiji Roberta Wisea, koji je 1965. godine osvojio čak 5 Oskara, utemeljen je na istinitoj priči. Mnogi Zadrani ne znaju da je ovaj svjetski poznat mjuzikl inspiriran stvarnim osobama, od kojih je glavni lik rođen u Zadru