Azil na smetnji Briševljanima i prijetnja Zadranima?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
azil
Lokacija azila za pse zasigurno će još izazivati pozornost

Novi zadarski azil za pse nije se počeo ni graditi, a već izaziva protivljenje dijela javnosti. Razlog je lokacija koja se prema odluci Gradskog vijeća Zadra nalazi na granici između Zadra i općine Poličnik, odnosno katastarskih općina Zadar i Briševo.

- Azil bi se trebao nalaziti u blizini buduće stambene zone u Briševu. Pitao sam načelnika Općine Poličnik Davora Lončara je li se išlo prema Gradu Zadru s prijedlogom da se azil smjesti na neku drugu lokaciju, a ne u blizini mjesta gdje će u budućnosti živjeti obitelji s malom djecom. Lončar mi je odgovorio da je poslan službeni dopis te da se neslužbeno kontaktiralo s gradonačelnikom Zadra Živkom Kolegom i njegovim dogradonačelnicima, ali oni nisu pokazali nikakvog sluha, kaže vijećnik Općine Poličnik Ferdinand Milin.

Milin problem vidio i u tome što se azil nalazi na uzvisini iznad crpilišta Vodovoda na Bokanjcu odakle se crpi podzemna voda koju koriste stanovnici Zadra za piće. Radi se o području zaštite voda druge kategorije te postoji opasnost da dođe do onečišćenja podzemnih voda njihovim stupanjem u kontakt sa sadržajem psećeg izmeta. U najgorem scenariju ne bi bio u opasnosti neki poseban dio grada, nego svi stanovnici Zadra jer se vode iz svih crpilišta međusobno miješaju i nakon toga distribuiraju do kućanstva.

 PSEĆIM IZMETOM ŠIRE SE ŠUGA I BJESNOĆA

Mogućnost onečišćenja podzemnih voda psećim fekalijama komentirao je prvostupnik lovstva i zaštite prirode Denis Ivanković.

- Sve fekalije utječu na podzemne vode. Psećim izmetom prenosi se preko 70 posto svih životinjskih bolesti poput bjesnoće, šuge, trihineloze i druge.

 GRGUROVIĆ: STRUKA ODABRALA LOKACIJU

Lokaciju azila i opasnost od zagađenja podzemnih voda, a time i vode za piće komentirao je dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurević.

- Grad Zadar nije sam izabrao lokaciju, već je to učinila struka. Pritom se strogo vodilo računa o očuvanju prirode, podzemnih voda te su se poštovali svi zakoni i propisi koji se odnose na zaštitu okoliša, a koji su dosta strogi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno