Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Joca Amsterdam uhićen u Beogradu

Autor:

26.04.2009. 22:00
Joca Amsterdam uhićen u Beogradu


Vijest o uhićenju je potvrdio i srbijanski MUP, a do akcije je došlo nakon što je svjedok pokajnik na zagrebačkom sudu dao iskaz u kojem inkriminira Jocića, kao naručitelja Pukanićevog ubojstva
Sreten Jocić, javnosti poznatiji kao Joca Amsterdam, uhićen je jučer u Beogradu zbog sumnji u umiješanost u atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića, koji je u listopadu prošle godine šokirao domaću javnost. Tamošnji mediji izvještavaju da je uhićen u bivšoj rezidenciji Slobodana Miloševića u elitnom Dedinju, koju već neko vrijeme unajmljuje. U trenutku zaključenja ovoga broja policija je još uvijek pretresala njegove kuće. Vijest o uhićenju je potvrdio i srbijanski MUP, a do akcije je došlo nakon što je svjedok pokajnik na zagrebačkom sudu dao iskaz u kojem inkriminira Jocića, kao naručitelja Pukanićevog ubojstva. Izvjesno je tek da Joca Amsterdam neće biti izručen Hrvatskoj, a moguće je, ukoliko hrvatsko pravosuđe srbijanskim kolegama dostavi dovoljno dokaza, da suđenje preuzme srbijansko sudstvo.
Njegov odvjetnik jučer je ustvrdio je da je Jociću jučer oko 15 sati uručen poziv na saslušanje, ali ne i rješenje o uhićenju. Domaći istražitelji vjeruju da je pitanje trenutka kada će biti uhićeni i Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji se u bijegu nalaze još od ubojstva Pukanića i Franića. Upravo je Milovanović prema saznanjima policije dovezao moped na parkiralište “Nacionala” i na taj način ostavio ubojitu napravu. Vladimir Faber, ravnatelj hrvatske policije jučer je izjavio kako je zadovoljan suradnjom sa srbijanski kolegama.
Sumnje na Jocića postale su izvjesnije kada je među uhićenima za organizaciju ubojstva predsjednika uprave “Nacionala” završio i njegov kum Slobodan Đurović. Uhićenjem Roberta Matanića i njegovog bratića Luke, te proširenjem istrage na Đurovića koji je prvotno bio osumnjičen samo da im je pomagao u bijegu, trag prema Jociću vodio je sve brže. Iako se hrvatska policija cijelo vrijeme nije oglašavala o sumnjama u nalogodavca Pukanićevog ubojstva očito su zajedno s tužiteljima usko surađivali sa srbijanskim kolegama i stezali obruč oko Jocića. U siječnju je Vladimir Faber, ravanatelj hrvatske policije bio u Beogradu i tada je već bilo sasvim izvjesno da gdje se traži nalogodavac likvidacije.
Konačno se sve poklopilo kada je prije 15-ak dana “propjevao” pokajnik u slučaju Pukanić i izravno ukazao na Jocića kao naručitelja ubojstva.


 NARKOTICI I UBOJSTVA


Otac petero djece, Jocić često je u inozemstvu vrijeme provodio po zatvorima kamo je odlazio zbog brojnih sumnji u šverc drogom, ali i naručenih ubojstava. Kontroverzni biznismen, kako ga zovu u Srbiji tijekom osamdesetih godina živio je u Nizozemskoj dok je devedesete proveo u Bugarskoj gdje je bio poznat i kao “kralj kokaina”. Tamo je navodno živio pod zaštitom sigurnosnih službi, no cijelo vrijeme poslovao je i u Srbiji.