Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Joso Špralja pred zagrebačkim Zadranima

Autor: Pavao Jerolimov

26.04.2009. 22:00
Joso Špralja pred zagrebačkim Zadranima

Foto: Pavao JEROLIMOV



Povodom Županijskih dana i Dana Zadarskog kluba u Zagrebu je u prostorijama Zadarskog kluba upriličena 23. travnja 2009. izložba umjetničkih fotografija Jose Špralje. Svestrani zadarski umjetnik, koji uskoro bilježi svoj 80-i rođendan, zagrebačkim Zadranima predstavio se s petnaestak umjetničkih fotografija velikog formata različitih motiva, koji su nastali u dugogodišnjem umjetničkom radu. Mogli bismo kazati kako je ostvarena svojevrsna retrospektivna izložba manjeg, za ovu prigodu biranog, opusa umjetničkih fotografija Jose Špralje.
Nakon uvodnih pozdravnih riječi domaćina upravitelja Zadarskog kluba Zorana Parata, nazočnima se obratio dr. Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra i kandidat za novog zadarskog gradonačelnika. S vidljivim ponosom kazivao je o Zadru, gradu u kojem se štošta vrijednog, korisnog i potrebnog uradilo u proteklom desetljeću i pol. Vrijedno je istaknuti njegovu želju da Grad Zadar i Zadarska županija postanu jaki regionalni centar od Karlobaga do Šibenika i od Like do Kornata. Zahvaljujući novoj auto-cesti i do sada ostvarim planovima Grada i Županije ta želja nije nemoguća i neostvariva. Štoviše, već je sada vrlo vidljivo djelomično ostvarenje toga nauma. Dr. Vrančić među inim naglasio je i potrebu da se zadarski studenti nakon studija vrate u Zadar što je naišlo na veliko burno odobravanje mnogobrojnih nazočnih studenata.
U ime župana Zadarske županije Stipe Zrilića nazočnima se obratila Renata Peroš, gradska vijećnica i zamjenica pročelnika za društvene djelatnosti, koja je osmislila i ostvarila cijeli ovaj hvale vrijedan događaj te otvorila izložbu. Istaknuvši važnost i potrebu predstavljanja Zadarske županije u metropoli nazočne goste u Klubu opširno je upoznala s umjetničkim stvaralaštvom Jose Špralje. Svestrani zadarski umjetnik Joso Špralja koji sa Zadarskim klubom u Zagrebu surađuje od samih početaka otvorenja Kluba, ostvarivši u njemu više samostalnih izložbi, zahvalio se svima koji su sudjelovali u ostvarenju ove svojevrsne retrospektivne izložbe.
Nakon otvorenja izložbe ugodno druženje uz nezaobilazni Matašev pršut, sir i vino začinila je klapa Kontrada biranim klapskim pjesmama, a klapskoj pjesmi pridružili su se brojni gosti. Ova je izložba pobudila ineres brojnih uglednika iz svijeta politike, kulture, medija itd. Ne treba posebno naglašavati kako je svojom nazočnošću ovo druženje uveličao ministar Božidar Kalmeta, jer je redoviti gost gotovo svih događanja u Zadarskom klubu. Pozornost i iznenađenje nazočnih pobudio je dolazak bugarskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Ivana Stirkova. Među brojnim gostima bili su dogradonačenik Zdravko Grgurević, akademik Ante Stamač, književnici Joja Ricov, Pajo Kanižaj, Bruno Profaca, tv novinar Edi Škovrlj itd. itd. Kao i uvijek najbučnije i najveselije bilo je među studentima koji su svoju proslavu Dana Kluba i Županijskih dana predvidjeli za dan kasnije.