Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ledenko: Koliko god izgledao uzaludan naš trud, mi ne odustajemo

Autor: Suzana Bandić

26.04.2009. 22:00
Ledenko: Koliko god izgledao uzaludan naš trud, mi ne odustajemo


Prikupljeno je dvadesetak igala, šprica i čepova, nekoliko upaljača i nešto ostalog narkomanskog pribora koji su najbolji pokazatelji prisutnosti problema ovisnosti u Zadru


Udruga za suzbijanje zloporabe droge i pomoć obiteljima ovisnika „Nada” u subotu je organizirala prikupljanje infektivnog otpada na lokacijama na Poluotoku koje su već godinama poznate kao okupljališta zadarskih ovisnika. Riječ je o parkovima iznad „Citadele” i zadarskog Sveučilišta te parku Kraljice Jelene.
U ovoj trećoj po redu ovogodišnjoj akciji sudjelovalo je desetak volontera, članova Udruge „Nada”. Iako su samo dva dana ranije zadarski komunalci kosili travu na tim lokacijama i očistili dio infektivnog otpada, volonteri nisu uzalud došli. Naime, prikupljeno je dvadesetak igala, šprica i čepova, nekoliko upaljača i nešto ostalog narkomanskog pribora koji su najbolji pokazatelji prisutnosti problema ovisnosti u Zadru. Stoga iz udruge poručuju kako će ostati ustrajni u svojoj borbi protiv ovisnosti, ukazivanju na problem i nastojanju da za isti senzibiliraju širu javnost.
– Mnogi nam prigovaraju da je ovo što radimo zapravo Sizifov posao, ali mi nećemo odustati. Svjesni smo činjenice da bi na istim lokacijama opet pronašli narkomanski pribor i da već sutra dođemo natrag, no to nam samo daje još veći poticaj za borbu protiv ove pošasti današnjice – rekla nam je Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge, pojasnivši kako njihov cilj nije samo pronaći infektivni otpad i ukloniti ga kako se ne bi netko ozlijedio ili inficirao raznim bolestima koje se tim putem mogu prenijeti, a od kojih često boluju ovisnici, već, kako je istaknula, pokazati da su tu i da se svi oni koji su u problemu imaju kome obratiti.
– Zadar je već godinama u samom vrhu na crnoj ljestvici po broju ovisnika u Hrvatskoj, a isto tako, godinama se pred tim problemom zatvaraju oči. Mi ih nećemo zatvoriti – poručuje Ledenko podsjećajući na slogan Udruge koji glasi kako je predrasuda da se ovisnost događa nekom drugom jer danas je ovisnik netko iz susjedstva, a sutra bi to moglo biti i naše dijete.
Ledenko je ovu priliku iskoristila kako bi se zahvalila svim onima koji su prepoznali problem i dali im podršku tijekom njihovih akcija, kako onih za prikupljanje infektivnog otpada, a tako i u borbi za osnivanje detoks jedinice u Zadru, sudjelovanju na seminarima i slično.
– Neizmjerno smo zahvalni svima koji nas podržavaju u našoj borbi. Bez njih bi naš cilj bio daleko nedostižniji no što jest. Naime, u samo godinu dana mi smo uspjeli desetak ovisnika pripremiti i otpraviti na liječenje u komune i pozitivni rezultati već su vidljivi. Ovom prilikom u ime roditelja ovisnika i naših članova stoga zahvaljujem prof. Mariju Pešutu i Gradu Zadru, dr. Belindi Vuksan, prof. dr. Zlatku Miliši, dr. Josipu Kraljiću, dr. Mladenu Mavaru, Danijeli Jadrijev, socijalnoj radnici i Ivani Haberle, medicinskoj sestri u Centru za prevenciju ovisnosti, a posebno bih još zahvalila Zorici Srzentić koja nam je u samo jednom danu sredila dokumentaciju za zdravstveno osiguranje ovisniku koji je trebao otići na liječenje. Ni sami nismo znali da je to moguće – rekla je Ledenko te dodala kako su se pobojali da će dugotrajno ishođenje dokumentacije pokolebati mladića u odluci za odlazak na liječenje.