Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odgođena biciklijada Prirodoslovno-grafičke škole

Autor: Z L

26.04.2009. 22:00
Odgođena biciklijada Prirodoslovno-grafičke škole


U sklopu “Eko dana” danas se trebala održati velika proljetna biciklijada pod nazivom “Jedan auto manje”. Zbog vremenskih (ne)prilika ona je odgođena, a točan datum održavanja odredit će se naknadno.
Ovom manifestacijom se želi poticati korištenje bicikla po gradskim prometnicama umjesto automobila (zato je geslo biciklijade “Grad pripada i nama!”). Svakodnevnom vožnjom bicikla rasteretile bi se gradske ulice koje su svakim danom sve zakrčenije automobilima, a grad postao ljepše, zdravije i sigurnije mjesto za život. Stoga biciklijada “Jedan auto manje” nema natjecateljski karakter, već predstavlja rekreativnu vožnju bez pretjecanja i utrkivanja. Jedino kada je formirana velika skupina sudionika, biciklijada odašilje poruku onima koji je trebaju “čuti”. U tom će smislu na čelu biciklijade biti policijsko vozilo koje će određivati brzinu vožnje. Uz njih će na čelu biti i vozilo s razglasom s kojeg će se puštati glazba za vrijeme trajanja biciklijade.
U biciklijadi mogu sudjelovati, osim učenika, profesora i ostalog osoblja Prirodoslovno-grafičke škole, i učenici drugih škola (osnovnih i srednjih), zatim studenti, članovi raznih udruga građana, biciklističkih i drugih športskih klubova te svi ostali građani kojima je na srcu bolji i ljepši grad. Budući da je trasa biciklijade gotovo ravna, bez problema je svatko može odvoziti. Zato u biciklijadi mogu sudjelovati svi, od najmlađih do najstarijih naših sugrađana. Biciklijada je svojom programom namijenjena i cijelim obiteljima, čak i s malom djecom kojima je to odlična prilika za zajedničko druženje i aktivno provođenje slobodnog vremena. I svi oni koji nemaju bicikl, a žele sudjelovati u biciklijadi, mogu se pridružiti na rolama, romobilu, skejtu ili bilo kojem drugom prometalu na ljudski pogon.
Nakon biciklijade u dvorištu pred školom slijedi zabavno-glazbeni program. U programu su predviđene natjecateljske igre s biciklima (najsporija vožnja, štafeta na biciklima), a u oba natjecanja pobjednike čekaju nagrade. Cijeli program će upotpuniti revija zadarskih bikera koji će izvoditi trikove na biciklima. Za sve sudionike organizirat će se i lutrija. Cijeli program pratit će glazba DJ-a, a sve se završava svirkom.
Za sudionike biciklijade organizirat će se i besplatan pregled bicikla te popravak manjih kvarova na licu mjesta.


 START U 17, PRIPREMA U 16.30 SATI


Start biciklijade “Jedan auto manje” je na Puntamici (dvorište ispred Ekonomske škole), a cilj u dvorištu Prirodoslovno-grafičke škole (Perivoj V. Nazora). Start je u 17 sati, a biciklisti bi trebali doći pola sata ranije kako bi dobili prigodne majice i brojeve.
Budući da je trasa biciklijade duga nešto više od 12 km, gotovo je sva ravna i najvećim dijelom prati obalu, svi sudionici uz ugodnu vožnju mogu uživati u svježem morskom zraku i bez problema je odvoziti (čak ako redovito i ne voze bicikl).
Vozi se uz more, od Puntamike do Jazina (preko Branimirove obale), zatim oko Poluotoka do Foše, nastavlja se uz Elektru pa oko bolnice, zatim se vraća na Relju te se uz košarkašku dvoranu skreće prema Ravnicama i vozi do dvorišta Prirodoslovno-grafičke škole.
Trasa biciklijade je duga oko 12 km.




 VOZI! ROLAJ! SKEJTAJ! ZA ZRAK KOJI DIŠEŠ!


“Pozivamo sve ljude dobre volje na 40-ak minuta lagane rekreativne vožnje biciklom uz more. Umjesto da besposleni sjedite (ili spavate) doma, gledate televizor ili buljite u monitor računala, pridružite nam se u biciklijadi. Pozivamo i obitelji s malom djecom na svježi zrak i nekoliko sati odlične zabave”, stoji u pozivu što ga upućuju iz Prirodoslovno-grafičke škole.
Ako nemaš bicikl, posudi ga od prijatelja, susjeda, poznanika, rođaka… Voze li tvoji prijatelji, susjedi, poznanici bicikl, pozovi ih na biciklijadu, na druženje i opuštenu zabavu. Nemaš li bicikl, možeš nam se pridružiti i vožnjom na rolama, romobilu, skejtu (ili nekom drugom prometalu na ljudski pogon).
U svemu ovome imajte na umu da samo zajedno možemo učiniti svoj grad ljepšim i zdravijim mjestom za življenje. Ako to nećemo učiniti sami, tko će to umjesto nas! Nitko! I zato
Svi na biciklijadu!
Jer “Grad pripada i nama!”, a ne samo automobilima.
Vozi! Rolaj! Skejtaj! Za zrak koji dišeš!