Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rafting regata “Zrmanja 2009.” pokazuje humanitarni karakter

Autor: Irena Jurjević

26.04.2009. 22:00
Rafting regata “Zrmanja 2009.” pokazuje humanitarni karakter


Četvrta hrvatska rafting regata “Zrmanja 2009.” ove godine se organizira u okviru organizacije dviju regata (IV. Hrvatska rafting regata „Zrmanja 2009.” 01.-03.05.2009. i II. surfing regata Shimuni extreme speed one hour slalom 2009. 11.09.-13.09.2009.), radi boljeg turističko-avanturističkog razvoja destinacije Zadarske i Ličko-senjske županije.
Osim što je regata turističko-rekreativno-sportskog karaktera, ona je po drugi put i humanitarnog karaktera. Dio sredstava priskrbljenih u organizaciji rasporedit će se za razminiranje Tulovih greda, a u okviru akcije “Zrmanja Velebitu” s kojom se i naš rafting centar već drugu godinu uključuje u akciju “Neminovno” na razini Republike Hrvatske.
Sudjelovat će 50 čamaca sa po šest članova posade, pod vodstvom stručnih voditelja – skipera. U njoj mogu sudjelovati natjecatelji bez obzira na znanje i iskustvo.
Organizator regate je Riva rafting centar, putnička agencija d.o.o. Suorganizatori su Hrvatski kajakaški savez i Hrvatska turistička zajednica. Predsjednik Organizacijskog odbora je ministar Božidar Kalmeta. Direktor regate je Đuro Župan.
Natjecateljska rafting staza ukupno je dugačka 14,5 km. Prolazi se za 2,5-3 sata, ovisno o vodostaju rijeke. Start je na mjestu Mlini Žegar, a cilj na Berberovom buku. Prvih 6 km staze do Velikog buka nagib je 2,5 posto, obiluje manjim brzacima, manjim slapovima i nema zahtjevnijih prepreka. Neposredno ispred Velikog buka u Zrmanju se ulijeva rijeka Krupa, sliv vlastitog izvora i rijeke Krneze. Veliki buk visok je 11,5 metara i zaobilazi se pješice. U donjem dijeli staze nagib se povećava na 6 posto, odavde su do cilja brzaci, tjesnaci i slapovi intenzivniji.
Duž cijele staze raspoređen je interventni tim: ronioci, članovi Gorske službe spašavanja, medicinska ekipa i nosači opreme. U osiguranju sudjeluje stručno ljudstvo i helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te liječnička ekipa zadarske bolnice.
Za natjecatelje i njihove pratitelje osiguran je smještaj u hotelu Vicko i Alan (Starigrad Paklenica), hotelu Kanjon Zrmanje u Obrovcu i kampu Šimuni, u Šimunima na Pagu. Sudionici mogu rezervirati smještaj u željenom hotelu sami pozivajući se na regatu “Zrmanja 2009.” ili preko organizatora.