Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svečev blagdan proslavljen u obnovljenoj crkvi

Autor:

26.04.2009. 22:00
Svečev blagdan proslavljen u obnovljenoj crkvi

Foto: Alenka FESTINI



Sadašnja župna crkva Sv. Jurja nalazi se na mjestu crkve koja je prije bila posvećena Sv. Nikoli Benediktincu podignuta u 17. stoljeću. Niz godina crkva je bila urušena, a njena prva obnova započela je 1974. godine


Dovršena je obnova župne crkve Sv. Jurja u Povljani te je ove godine blagdan sveca kojem je crkva posvećena, proslavljen u lijepo uređenom sakralnom objektu. Osim crkve obnovljen je i zvonik, a uređen je i trg Sv. Jurja ispred crkve.
Povijest ove crkve za Povljance je vrlo značajna. Sadašnja župna crkva Sv. Jurja nalazi se na mjestu crkve koja je prije bila posvećena Sv. Nikoli Benediktincu podignuta u 17. stoljeću. Niz godina crkva je bila urušena, a njena prva obnova započela je 1974. godine.
– Tada su se mještani organizirali i sami gradili i radili na ovoj crkvi. Doveli su je u stanje da se u njoj mogu održavati mise. To je bio težak posao za mještane, pogotovo što je još bilo vrijeme komunizma. Ali, ipak, uz vjeru u Boga i ljubavlju prema svojem mjestu, vjeri i tradiciji, oni su doista puno napravili. Međutim, objekt je zahtijevao daljnju obnovu i još puno rada. Godine 2005. krenula je prva faza obnove koju su financijski pomogli vjernici i Općina Povljana. Od tada do danas crkva je proširena pa su tako nadograđene apsida i sakristija. Obnovljeni su kompletni zidovi, postavljen je novi krov, a pod je popločan kamenim pločama. Postavljen je kameni oltar, nova stolarija, nova rasvjeta te prekrasni kristalni lusteri, a zid krasi 14 postaja Križnog puta preljevenih srebrom, ipričao nam je povljanski župnik don Ivan Babjak.
On je pojasnio kako je na sredini zida apside postavljena restaurirana slika Sv. Jurja stara više od 100 godina.
– Oko slike nalaze se kameni reljefi na kojima su ugravirana otajstva iz života Isusa Krista. U sredini je svetohranište, a s lijeve i desne strane apside postavljena su nova postolja za Gospin kip i kip Svetog Martina, sveca koji se u Povljani jako štuje, navodi don Ivan te ističe da je kompletna obnova crkve stajala oko 2 milijuna kuna. Oko 70 posto troškova financirala je Općina Povljana koja je doista pokazala veliko razumijevanje i ljubav za ovaj sakralni objekt, kaže don Ivan ističući i novu elektrifikaciju zvona koja pozivaju mještane na misu te navješćuju crkvene obrede i vrijeme.
Don Ivan nam je otkrio da župa razmišlja o uvođenju grijanja i hlađenja crkve.
– Zajedno s Općinom razmišljamo da postavimo solarni sustav kako bi vjernicima u crkvi uz Božju riječ bilo ugodnije. Veliko zanimanje za financiranje ovog projekta pokazala je Općina i nadam se da će ovaj mali ugodni projekt u župnoj crkvi uskoro biti realiziran, istaknuo je don Ivan Babjak.