Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarske jaslice ne upisuju djecu mlađu od godine dana

Autor:

26.04.2009. 22:00
Zadarske jaslice ne upisuju djecu mlađu od godine dana

Foto: Adam VIDAS



Prilikom upisa djece u jaslice koji se vrše u svibnju, mi toleriramo upis djece rođene u rujnu i listopadu, a koji će od 1. rujna, kada i započinje pedagoška godina, navršiti godinu dana, pojasnila je Belić naglasivši kako za čuvanje djece mlađe od godinu dana postoje posebno propisani standardi koje zadarski vrtići, nažalost, ne ispunjavaju


Kada je u pitanju zbrinjavanje vlastitog djeteta za vrijeme radnog vremena, roditelji su spremni učiniti sve kako bi u to vrijeme njihova djeca bila na što sigurnijem i ugodnijem mjestu. Stoga u ovim slučajevima roditelji najviše povjerenja imaju upravo u dječje vrtiće, za koje su sigurni da će zahvaljujući stručnom osoblju i mogućnosti druženju u krugu vršnjaka tih nekoliko sati odvojenosti njihovo dijete provesti u ugodnoj zabavi i učenju. No, ipak upisi u novu pedagošku godinu za roditelje redovito predstavljaju stresno razdoblje zbog, nažalost, nedovoljnih kapaciteta u zadarskim gradskim vrtićima, problema s kojim je javnost odavno upoznata.
Nedostatni kapaciteti
Razumljivo je stoga da su roditelji često nezadovoljni ovakvom situacijom pa u nadi da će barem pričom o tom problemu ipak pronaći rješenje, svoje frustracije sve redovitije iznose u javnost. Tako je nedavno među različitim pitanjima građana na portalu Grada Zadra osvanulo i pitanje koje se tiče upisa djece u jaslice.
– Zašto gradski vrtići ne upisuju u jaslice djecu koja će tijekom trajanja pedagoške godine navršiti godinu dana, nego upućuju roditelje da upišu svoju djecu u privatne vrtiće? Primjerice, ako je dijete rođeno u studenom ono neće moći početi pohađati jaslice u studenom iduće godine, odnosno kad navrši godinu dana, nego mora čekati sljedeću pedagošku godinu, pita se ovaj roditelj, napomenuvši kako, s obzirom da i roditeljski dopust traje do godinu dana starosti djeteta, nije razjašnjeno kome bi roditelji trebali u idućih deset mjeseci povjeriti svoje dijete.
No, u razgovoru s Biserkom Belić, ravnateljicom Dječjeg vrtića “Radost”, doznajemo kako roditelji imaju pravo zahtjev za upis dijeteta predati u svakom trenutku tijekom godine, ali s obzirom na pomanjkanje kapaciteta, prioritet su uvijek ona djeca koja su navršili godinu dana kao i sve druge uvjete za upis.
– Prilikom upisa djece u jaslice, a koje se svake godine vrše u svibnju mi toleriramo upis one djece koja su rođena u rujnu i listopadu, a koji će, od 1. rujna kada i započinje pedagoška godina, navršiti godinu dana. No, oni koji su rođeni u studenom su premaleni i za njih u vrtiću ne postoje propisani uvjeti, pojasnila je Belić naglasivši kako za čuvanje djece mlađe od godinu dana postoje posebno propisani standardi koje zadarski vrtići, nažalost, ne ispunjavaju.
Vrtići poštuju kriterije
Pojasnila je stoga kako postoje posebni kriteriji koje propisuje Grad i kojih se vrtići moraju pridržavati te da roditelji moraju shvatiti da zakon za djecu mlađu od godinu dana propisuje znatno drugačije kriterije.
– U tako ranoj životnoj dobi, vrijeme od mjesec ili dva, koje se nekima čini beznačajno, zapravo je velika dobna razlika kada je u pitanju razvoj djeteta. Ja razumijem da roditelji polaze od svog djeteta, ali mi se moramo pridržavati propisa kako bismo zadovoljili razvoj svakog djeteta, kazala je ravnateljica naglasivši još jednom kako je zahtjev za upisom moguće predati u svakom trenutku, jer uvijek postoji mogućnost da se neko mjesto oslobodi te da dijete koje je rođeno u studenom ipak ne čeka deset mjeseci do upisa u vrtić.
Sporno je pitanje na jednak način pojasnila i Ana Dunatov, ravnateljica Dječeg vrtića “Sunce”, kazavši također kako se niti jedna prijava ne odbija, ali ipak predmet se rješava tek onda kada dijete navrši godinu dana.
– Djecu mlađu od godinu dana starosti definitivno ne upisujemo, jer ono bi u tom slučaju zauzimalo mjesto djetetu koje udovoljava uvjetima. Imali smo slučajeva kada su roditelji bili spremni plaćati bez obzira što ne postoji adekvatno mjesto za njihovo dijete, ali nama to nije u interesu, mi se rukovodimo potrebama građana, pojasnila je Dunatov napomenuvši kako je jedini interes upisati u vrtić ono dijete koje udovoljava propisima, dok se ostalima šansa za upis pruža tek ako se neko mjesto u vrtiću uprazni.