Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Financijske potpore građanskim inicijativama

Autor: Anamarija Bilan

26.04.2010. 22:00
Financijske potpore građanskim inicijativama

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U zadarskoj Gradskoj knjižnici jučer je predstavljen natječaj Zaklade “Kajo Dadić” “Naš doprinos zajednici”, koji je namijenjen udrugama civilnog društva i institucijama u državnom vlasništvu.
 – Na ovaj natječaj mogu se javiti dječji vrtići, škole, domovi umirovljenika, učenički domovi, mjesni odbori te udruge građana. Svi oni mogu se javiti na natječaj sa svojom idejom jednokratne građanske inicijative. To je jednokratna akcija koja potiče aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici, objasnio je Edi Žitnik, upravitelj Zaklade “Kajo Dadić”. On je istaknuo da je cilj natječaja poticanje civilnog društva.
Natječaj se raspisuje u dva ciklusa – proljetnom i jesenskom. Prvi rok prijave za natječaj je od 3. svibnja do 2. lipnja, a drugi od 1. listopada do 31. listopada. Trajanje građanske inicijative može biti najviše do tri mjeseca i to u razdoblju od 1. kolovoza do 31. prosinca te od 1. siječnja do 31. svibnja sljedeće godine. Odabrane građanske inicijative dobit će do 15.000 kuna za svoje potrebe.
Kriteriji po kojima će komisija odabirati radove su kvaliteta inicijative, neposredna ili posredna korist za društvenu zajednicu te doprinos razvoju civilnog društva. Ocjenjivat će se organizacijski i ljudski kapaciteti za provedbu inicijative te realan odnos troškova i očekivanih rezultata inicijative. Prilikom ocjenjivanja komisija će obratiti pozornost i na inovativnost inicijative, uključenost građana, kao i udio volonterskog rada.
 – Svi zainteresirani na natječaj mogu prijaviti akcije kojima se potiče razvoj lokalne zajednice ili kojima se konkretno rješava problem u lokalnoj zajednici čime se poboljšavaju uvjeti i kvaliteta življenja u toj zajednici. Također se na natječaj može prijaviti neka inicijativa koja potiče volonterski rad i uključivanje većeg broja građana u lokalnoj zajednici ili koristi potencijal lokalnog javnog i profitnog sektora, kazao je Žitnik detalje natječaja.
Istaknuo je da je iz Zadarske županije od 2007. do 2009. godine na pet natječaja pristiglo 20 prijava, od kojih je sedam odobreno.