Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Haljine, nakit i originalne kravate pod proljetnim suncem

Autor: Anita Ćustić

26.04.2010. 22:00
Haljine, nakit i originalne kravate pod proljetnim suncem

Foto: Filip BRALA



Današnja modna revija je finale ovogodišnje manifestacije, kojom završava deseti festival cvijeća Zadarske županije, kazala je Klara Eškinja Glavan, pojasnivši kako se revija sastoji od tri dijela, od kojih prvi dio podrazumijeva reviju “Tradicija u novom ruhu”, drugi dio bila je prezentacija Sabine Sokač s unikatnim odjevnim predmetima i nakitom s motivima cvijeća, dok je treći dio podrazumijevao reviju originalnih kravata Mirjane Ojdenić


Ovogodišnji, deseti po redu festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”, nakon trodnevnih raznovrsnih sadržaja, završio je nedjeljnom modnom revijom na filipjanskoj rivi te naposljetku i koncertom Ibrice Jusića.
Spomenuta modna revija tradicionalno je dio ovog festivala, no ove godine još bogatija, modna revija odjeće, odjevnih predmeta i nakita s motivima cvijeća i originalnih kravata od svile s motivima hrvatskog pletera, šahovnice i glagoljice, privukla je najviše posjetitelja do sada.
Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja na modnoj reviji na “Danima cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”, zadarska Škola primijenjene umjetnosti i dizajna ove je godine drugi put predstavila svoje haljine i to modnom revijom pod nazivom “Tradicija u novom ruhu”. Osim haljina koje su izradile učenice ove zadarske škole, na reviji je predstavljen nakit i odjevni predmeti Sabine Sokač iz Varaždina te spomenute originalne kravate kaštelanske modne inovatorice Mirjane Ojdenić.
Atraktivnosti događaja zasigurno su pridonijela zvučna imena, poput Tamare Šoletić, zadarske glumice koja je na modnoj reviji nastupila u ulozi voditeljice te bivše misice, poznata imena hrvatske modne scene, koje su nosile reviju odjevnih predmeta Sabine Sokač, dok su učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna same nosile svoje komade.
 Među poznatim manekenkama nastupile su Marijana Kužina, miss Universe Hrvatske 1999. godine, Ivana Baranović, prva pratilja miss gospođa svijeta 2005. godine, Maja Mikulandra, prva princeza Dalmacije 2000. godine, Vjerica Karađole, best model Dalmacije 2002. godine te članovi klape “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova. Ovaj je događaj okupio brojne posjetitelje koji su iz svih dijelova županije stigli na reviju kako bi na proljetnom suncu uživali u ljepoti ovog događaja, a samo rijetki predstavljeni predmeti nisu bili podržani srdačnim pljeskom.
Kako je istaknula Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov, jako je zadovoljna cijelim ovogodišnjim festivalom, osobito modnom revijom, događajem koji je prikupio najviše interesa.
– Današnja modna revija je finale ovogodišnje manifestacije, kojom završava deseti festival cvijeća Zadarske županije. Škola primjenjene umjetnosti i dizajna je prošle godine prvi put sudjelovala u modnoj reviji i drago nam je da smo ostvarili ovu suradnju, jer to je ipak škola s našeg područja. Nastojimo konstantno stvarati nove partnere, pa je tako i ova škola naš novi partner, smatramo da je ona bogatstvo naše županije i šteta ga je ne iskoristiti, kazala je Eškinja Glavan, pojasnivši kako se revija sastojala od tri dijela, od kojih prvi dio bila revija “Tradicija u novom ruhu”, drugi prezentacija Sabine Sokač s unikatnim odjevnim predmetima i nakitom s motivima cvijeća, dok je treći dio podrazumijevao reviju originalnih kravata Mirjane Ojdenić koje su, osim članova klape “Cantus” i učenica Škole, nosile i Maja i Mandina, kćeri autorice kravata.
Direktorica je također naglasila kako je ovogodišnji festival okupio rekordan broj od preko 90 izlagača i sudionika, a osobito je veseli što su svi oni izrazili zadovoljstvo i samo riječi hvale cijelom organizacijom, kao i velikim brojem posjetitelja kroz sva tri dana trajanja manifestacije.
Kao novosti koje su osvježile i obogatile ovogodišnje “Dane cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”, direktorica je istaknula veliku izložbu palmi i kamelija, nagradnu igru u kojoj su imali priliku sudjelovati svi posjetitelji koji obave kupnju u iznosu od preko 100 kuna, prigodne zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji koju su dobili svi sudionici te dodjelu Zlatnog, Srebrnog i Brončanog grba Festivala najboljim izlagačima.
U stankama ovih triju dijelova modne revije, okupljene su zabavljali mališani Plesne skupine Ivana i Nikoline Baričić iz Sv. Filipa i Jakova.


 PRIZNANJA




– Zlatni grb je prema ocjeni povjerenstva dobio PTO Nekić za proizvodnju ljekovitog bilja, izložbu slika i promocija iz Biograda, a ovo im je 150. priznanje, nakom brojnih europskih i svjetskih nagrada. Srebrni grb je dobio “Brac fini sapuni” iz Postire s Brača, a Brončani “Kaktusi-Bešlić” d.o.o. iz Petrinje, najveći proizvođači kaktusa u Hrvatskoj, istaknula je Eškinja Glavan, naglasivši kako su se ove godine prvi put dodjeljivali i cvjetovi festivala pa je tako poznati logotip ove maifestacije po prvi put poprimio oblik statue koja je uručena devetorici sudionika, mahon kao znak zahvalnosti za dugogodišnju vjernost ovom festivalu.
Među dobitnicima cvijeta, direktorica je istaknula Željana Palčoka iz Sv.Filipa i Jakova za osmišljavanje logotipa festivala, “Kiwiko” d.o.o., sezonsko cvijeća iz Sv.Filipa i Jakova, MBM d.o.o., Turanj, Lučko, Dječji vrtić “Cvit” iz Sv. Filipa i Jakova, Učeničku zadrugu “Đardin” OŠ Sv. Filip i Jakov, Maju Milat iz Dubrovnika za prezentaciju “Dubrovačko ruho”, Ninu Jans Sremec, iz Nizozemske za prezentaciju cvjetnih trendova iz Nizozemske, Cvjećarnicu “Kike” iz Dubrovnika, Mirjanu Škibolu Lujo i Marka Luju za prezentaciju originalnog hrvatskog suvenira i časopis “Moj cvijet” iz Zagreba, medijske pokrovitelje te izlagače i Sponzore festivala.