Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kulminirao rat optužbama HDZ-a s oporbom i Ivom Josipovićem

Autor: Novi list

26.04.2010. 22:00
Kulminirao rat optužbama HDZ-a s oporbom i Ivom Josipovićem

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Oporba opstruira pregovore jer ih oni žele dovršiti, tvrdi Vladimir Šeks, a za predsjednika Josipovića Vlada je ta koja snosi odgovornost za dovršetak pregovora


Izgledi da se pregovori završe do kraja ove godine sve su manji i manji, a umjesto da zajedničkim snagama pokušaju spasiti željeni rok za završetak pregovora, HDZ i opozicija, Banski dvori i Pantovčak otvorili su međusobni rat optužbama. Za HDZ krivi su oporba i predsjednik Josipović – prvi “namjerno opstuiraju pregovore želeći ih sami dovršiti”, a predsjednik “šurovanjem” sa srbijanskim predsjednikom Tadićem ide na ruku onima koji žele zajednički regionalni pristup.
Sukob je kulminirao zbog prekjučerašnjeg otkazivanja sjednice Nacionalnog odbora na temu brodogradnje. HDZ je spriječio održavanje sjednice na tu temu, a šefica Nacionalnog odbora Vesna Pusić stoga je jučer poručila da vladajuća stranka ugrožava Savez za EU i šanse da se pregovori dovrše ove godine.
– Hrvatska pregovore može dovršiti, ali ne znam može li to ova Vlada, kazala je jučer Pusić na konferenciji za novinare, istaknuvši da su za opstanak Saveza za EU potrebne dvije strane.
– Ja ću se boriti, ali ako Vlada odustane, Savez više neće postojati, poručila je Pusić, izazvavši buru reakcija HDZ-a.
– Vesna Pusić podignula je na konferenciji za novinare političku optužnicu protiv Vlade i vladajuće koalicije tvrdeći da Vlada ne želi ili da nije sposobna završiti pregovore ove godine. Ali, time ona zapravo prikriva vlastite političke namjere. Ona ne želi da Vlada okonča pregovore kako bi buduća vlada, u kojoj će ona imati jedno od ključnih mjesta, završila pregovore i uvela Hrvatsku u EU, uzvratio je potpredsjednik Sabora i Nacionalnog odbora Vladimir Šeks. I drugi HDZ-ov član NO-a Frano Matušić optužuje Pusić za opstruiranje pregovora.
– Pusić i opozicija u panici su jer se boje da će Vlada ove godine završiti pregovore, a signali iz Europske komisije upućuju da će se baš to dogoditi. Zato opstruiraju pregovore, zaključio je Matušić. Šeks je dodao i da će se, ako pregovori ne budu gotovi u roku, morati locirati krivce i utvrditi je li krivnja na hrvatskoj strani ili je objektivna odgovornost na strani EU.
– I ustavne promjene su test koliko je oporba čvrsta karika u tom Savezu za EU. Oni se zaklinju u hrvatski put u EU, pa neka onda glasaju za ustavne promjene koje su preduvjet za okončanje pregovora i ulazak Hrvatske u Uniju, poručio je Šeks.
U oporbi i na Pantovčaku tvrde, naravno, da HDZ okreće pilu naopako. Za predsjednika Ivu Josipovića dileme nema – Vlada je ta koja snosi odgovornost za dovršetak pregovora.
– Hrvatska je u osjetljivom trenutku pred završetak pregovora kada moramo i sebi i Europi pokazati da smo spremni na reforme i ulazak u EU. Danas, kada se rasplamsavaju sukobi u Saboru i na cijeloj političkoj sceni, važno je razlučiti pozitivne reformske poteze od onoga što to nije. Vlada treba našu potporu u reformama, ali i kritiku – treba pokazati spremnost na korekcije onih poteza koji nisu reformski, spremnost na dijalog u kojemu kritiku i drugačije inicijative neće smatrati neprijateljstvom, poručio je Josipović Banskim dvorima.
U SDP također smatraju da se zapinjanje na europskom putu događa prije svega zbog neprovođenja reformi, a ne zbog neuspjeha dogovora vlasti i oporbe oko ustavnih promjena.
– Priča o ustavnim promjenama na tragu je traženja alibija: vladajući pokušavaju kao glavnu temu nametnuti tko će biti kriv ako se ustavne promjene ne donesu u mjesec dana i zbog toga bude odgođen završetak pregovora. Pritom uopće ne pokušavaju sagledati svoju odgovornost da stvore uvjete da pregovori budu završeni, kaže Neven Mimica, bivši ministar eurointegracija i SDP-ov član Nacionalnog odbora. Odgovornost je, kaže, na vladi kojoj bi “bilo bolje da pokuša nešto ozbiljno napraviti na pokretanju traženih reformi umjesto da traži alibi u opoziciji”.


 KOSOR POZVALA SDP NA NASTAVAK PREGOVORA O DIJASPORI




Vlada je jučer predložila Saboru pokretanje postupka ustavnih promjena na temelju prijedloga saborskog Odbora za Ustav koji predviđa samo izmjene koje se odnose na hrvatske obveze prije pristupanja Europskoj uniji uz dodatak uvrštenja u preambulu svih nacionalnih manjina te članka o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala. Premijerka je nakon zatvorene sjednice Vlade izrazila nevjericu zbog najava SDP-a da neće podržati ustavne promjene koje ne bi predviđale reguliranje glasanja pripadnika hrvatske dijaspore.
– Bila bi to njihova čudna poruka. Značilo bi da je SDP protiv toga da ove godine završe pristupni pregovori, da početkom iduće godine potpišemo ugovor o članstvu, protiv financijskog paketa od 3,5 milijardi eura koji nam slijedi u prve dvije godine i protiv nezastarijevanja kriminala počinjenog u pretvorbi, poručila je premijerka socijaldemokratima, pozivajući ih na nastavak pregovora o glasanju dijaspore za neke druge izmjene Ustava.


 PUPOVAC: U KRITIČNOM TRENUTKU NIJE DOBRO RAZBIJATI ODBOR


Postupanje HDZ-a prema Nacionalnom odboru naišlo je na kritike u SDP-u, ali i SDSS-u, koji je dio vladajuće većine.
– HDZ očito koristi i promovira Nacionalni odbor samo onda kada to tijelo potvrđuje stavove Vlade, a kada Odbor postaje forum na kojem bi se trebalo i kritički raspravljati, HDZ takav forum ne prihvaća, komentirao je Mimica. SDP-ovac ističe da je na ovakav način Savez za Europu sužen na samu pregovaračku tehniku, a “tako okrnjen Savez gubi svoj značaj i mjesto”.
I Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, ne smatra dobrim što je do odgode sjednice došlo bez dogovora.
– Sve, nažalost, podsjeća na stari način komuniciranja s Nacionalnim odborom, kaže Pupovac i upozorava da se “sve to događa u kritičnom trenutku kada bismo svi trebali raditi zajedno”.


 PUSIĆ TRAŽI TOČNE INFORMACIJE O BRODOGRADNJI


Vesna Pusić smatra da NO mora imati točne informacije o brodogradnji i prije završetka drugog kruga privatizacije.
– U pregovaračkom stajalištu ne spominje se likvidacija brodogradnje, a postoje naznake da se u pregovorima Vlade i Europske komisije i ta mogućnost spominje, kazala je Pusić koja je Vladu javno upitala izbjegava li parlamentarni nadzor pregovora i odustaje li od Saveza za Europu.
– Ovo podsjeća na završnu fazu mandata Sanadera, dodala je.
Šeks je, pak, pojasnio da je odgodu sjednice o brodogradnji tražio jer bi rasprava mogla ugroziti ne samo otvaranje poglavlja “Tržišno natjecanje”, nego i privatizaciju brodogradilišta.
– Svaka rasprava o brodogradnji mogla bi ugroziti otvaranje poglavlja jer potencijalni kupci brodogradilišta su vrlo osjetljiva čeljad i reagirali bi ako se u raspravi spomene hoće li brodogradnja u stečaj, likvidaciju, kazao je Šeks.