Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Let motornim zmajem od Italije do Biograda

Autor: Velimir Brkić

26.04.2010. 22:00
Let motornim zmajem od Italije do Biograda


Osim razmjene osmoškolaca zbog učenja talijanskog i engleskog jezika koje započinje u listopadu, dogovora o uspostavi hidrogliserske linije do ljeta 2012. godine i razmijeni proizvođača hrane i pića, posebno nas je obradovao dogovor o prvom spajanju talijanske i hrvatske obale Jadrana na ovaj izuzetno hrabar način, motornim zmajem, kaže Šangulin


Izaslanstvo grada Biograda na Moru koje je u povodu Dana grada i nebeskog zaštitnika Sv. Jurja proteklog vikenda boravilo u prijateljskom talijanskom gradu Porto San Giorgiju na radnom sastanku se upoznalo s odvažnim i hrabrim Simonom Bulginijem koji u lipnju s motornim zmajem želi preletjeti Jadransko more od Porto San Giorgija do Biograda na Moru.
Zaljubljenik u visine
Jedinstveni je to podvig dug oko 80 milja, za Guinessovu knjigu rekorda. A ako to uspije, neustrašivi letač iz Italije postat će prvi ikada koji je takvo nešto napravio. Pored talijanskih zaljubljenika u zmajarstvo domaćine je na radnom sastanku predstavljao gradonačelnik Andre Agostini dok je Biograđane predvodio Tonči Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća. 
– Osim razmjene osmoškolaca zbog učenja talijanskog i engleskog jezika koje započinje u mjesecu listopadu, dogovora o uspostavi hidrogliserske linije do ljeta 2012. godine i razmijeni proizvođača hrane i pića za turističko-gastronomske manifestacije posebno nas je obradovao dogovor o prvom spajanju talijanske i hrvatske obale Jadrana na ovaj izuzetno hrabar način, putem motornog zmaja. U turističkoj predsezoni bit će to zaista vrijedan turističko-marketinški podvig za grad Biograd na Moru, Biogradsku rivijeru i Zadarsku županiju kao itekako poželjnu turističku destinaciju. Štoviše, Hrvatska je Talijanima najbliža zemlja za odmor, govori Tonči Šangulin.
Točan datum povijesnog leta motornim zmajem s podvozom gumenjaka od Porto San Giorgija do Biograda na Moru u lipnju odredit će najpovoljnije vremenske prilike. Naime, let zmajem nije nimalo bezopasan. Prošla su pionirska vremena učenja na vlastitim pogreškama, pa ipak, najveći problem je ljudski faktor, pogreške i krive prosudbe situacija u polijetanju i slijetanju.
– Kada utvrdim kako su zadovoljeni svi sigurnosni i tehnički uvjeti, poletjet ću sve dok ne postanem prvi čovjek koji je izveo let preko Jadranskog mora. Pri idealnim vremenskim uvjetima let bi trebao potrajati oko dva i pol sata, predviđa letač Bulgini, ljubitelj letenja i zaljubljenik u plavetne visine.
Smatra se da su zmajevi jedni od najstarijih vrsta letjelica, i da korijene vuku još od Leonarda Da Vincija. Iz grčke mitologije dobro je znan obrtnik Dedal sa otoka Krete i njegov sin, mitski letač Ikar.
– Potrebno je samo malo hrabrosti sjesti prvi put, a nakon toga, ili ste zaljubljenik zmajarstva, ili vam više ne pada na pamet letjeti zmajevima, tvrdi Simone Bulgini, vlasnik ekskluzivnog ribljeg restorana “Lo storione” na plaži u Porto san Giorgiju.
Niz manifestacija
Kao i svaki letački sport zmajarstvo može biti opasno ako se izvodi nepažljivo. Konstrukcija dvosjednih motornih zmajeva je dovoljno čvrsta i dugotrajna, a letna svojstva i autostabilnost zmajeva dovedeni su gotovo do savršenstva. Možda vam nije poznato, no u vrijeme Domovinskog rata ovakve je zmajeve koristila i Hrvatska vojska. No, i dalje je njihova namjena prvotno – sportsko letenje.
– Motorni zmajevi su privlačni jer su jednostavni i relativno jeftini. Za upravljanje motornim zmajem potrebno je znati samo ono osnovno od aeronautike i meteorologije. Zatim slijedi nekoliko praktičnih sati letenja i nakon toga ste spremni samostalno letjeti, uvjeravao nas je Bulgini dodajući kako piloti nisu ništa drugo do obični, normalni ljudi koji su malo “udareni” za letenje, ne bojte se letjeti i isprobajte letjeti, jer to je prekrasan doživljaj.
Biograd je turistička sila na koju zaista treba računati. U svibnju i lipnju pored jednog od najvećih hrvatskih glazbenih događanja, sedamnaestog izdanja dodjele diskografske nagrade Porin, Trećeg sajma poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme za Dalmaciju, “Drugog festivala izvorne hrane i pića, delicija, suvenira i folklora” s gastronomskim 600-metarskim stolom na biogradskoj rivi na kojem će bili izloženi hrana, piće i suveniri iz cijele Hrvatske i inozemstva, svečanosti podizanja Plavih zastava na plažama Bošana i Dražica te u marini “Kornati”, u svojevrsnoj potvrdi visokog turističkog rejtinga Biograd na Moru bit će domaćin zaista spektakularnom događaju, povijesnom letu motornim zmajem s podvozom gumenjaka koji će spojiti talijansku i hrvatsku obalu Jadrana.
– Ove manifestacije pred početak glavne turističke sezone su potvrda da biogradska turistička privreda skupa s Gradom i Turističkom zajednicom usprkos recesiji poduzima adekvatne korake za što uspješniju turističku sezonu. Manifestacije u svibnju i lipnju puno znače za turističku promociju grada Biograda na Moru, jednog jakog turističkog centra Zadarske županije i šire, zaključio je gradonačelnik Ivan Knez.