Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ne može nafta biti dvostruko skuplja nego srdele

Autor: Ivana Burica

26.04.2010. 22:00
Ne može nafta biti dvostruko skuplja nego srdele

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Mi smo već dulje vrijeme ukazivali na problem zlouporabe plavog dizela. U ribarstvu se godišnje troši oko 30.000 tona plavog dizela, a u poljoprivredi i ribarstvu zajedno oko 90.000 tona. No u Hrvatskoj se u jednogodišnjem razdoblju proda oko 210.000 tona plavog dizela. Pitamo se gdje je ta razlika – Ante Tonći Fabijanić


Predsjednik Ceha ribara pri HOK-u Ante Tonči Fabijanić pozdravlja reviziju korištenja plavog dizela koju je ovih dana najavila hrvatska premijerka Jadranka Kosor.
Kako je kazala Kosor, plavi dizel će od 1. srpnja biti moguće koristi samo kroz tzv. kartični sustav čime bi se trebala spriječiti zlouporaba njegova korištenja.
– Mi smo već dulje vrijeme ukazivali na problem zlouporabe plavog dizela i konačno je već bilo i vrijeme da se nešto učini po tom pitanju. U ribarstvu se godišnje troši oko 30.000 tona plavog dizela, a u poljoprivredi i ribarstvu zajedno oko 90.000 tona. No u Hrvatskoj se u jednogodišnjem razdoblju proda oko 210.000 tona plavog dizela. Pitamo se gdje je ta razlika? Napokon je i država shvatila da je ovakvo stanje neodrživo, rekao je Fabijanić, podsjetivši da je od studenog prošle godine cijena plavog dizela skočila za 1,1 kunu.
– Litra nafte trenutačno košta 4,8 kuna. Istovremeno kilogram srdela stoji 2,5 kune. Dakle, litra nafte košta kao gotovo dva kilograma srdela. To ne može biti. Nekada je litra nafte čak bila i jeftinija od kilograma srdela. Svaka cijena plavog dizela iznad 4 kune ribarima je neizdrživa. Veći brodovi mjesečno troše 10, neki čak i 20 tona goriva. Mjesečni troškovi po brodu su s ovakvom cijenom, dakle, najmanje 10.000 kuna veći nego u u listopadu prošle godine, konkretizirao je Fabijanić probleme koji muče ribare.
On smatra da će se svođenjem broja korisnika plavog dizela na pravu mjeru otvoriti prostor za smanjenjem cijene ovog goriva te da će hrvatski ribari, barem kad je o cijeni nafte riječ, biti ravnopravni sa svojim talijanskim kolegama.