Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Osnovano vrško dobrovoljno vatrogasno društvo

Autor: Jurica Predovan

26.04.2010. 22:00
Osnovano vrško dobrovoljno vatrogasno društvo


U općini Vrsi imamo jako puno terena pod šumom, kao i dosta poljoprivrednog zemljišta te je posebno velika opasnost od požara u ljetnim mjesecima. Radi zaštite od požara išli smo na osnivanje svog DVD i nastojat ćemo da naše društvo kvalitetno obavlja zadaće koje se pred njega stavljaju, kazala je načelnica Vukić


Općina Vrsi dobila je Dobrovoljno vatrogasno društvo te se vodstvo Općine može pohvaliti još jednim projektom koji je uspješno realiziran, a od velike je važnosti za sve mještane.
Na osnivačkoj skupštini koja je održana u prostorijama Općine nazočilo je 30-ak mještana te predstavnici Općine među kojima su bili načelnica Sandra Vukić, predsjednik OV-a Marijo Radobuljac, kao i predstavnici JVP grada Zadra, zatim Kažo Kolanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, i Željko Šoša, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice i zapovjednik JVPGZ.
Oprema i obuka
Za prvu predsjednicu DVD-a Vrsi izabrana je načelnica Sandra Vukić, dok je za njenog zamjenika imenovan Danko Jurlina.
Za zapovjednika je izabran Tomislav Perković, a njegov zamjenik je Slobodan Marinković Bili. Za tajnika društva  izabran je Srećko Maraš.
Također, izabran je i Upravni odbor u sastavu: Ivan Perinić Prce i Šime Božić Kable, a u Nadzornom su odboru Marijo Radobuljac, Ana Milutin i Jurica Predovan.
Općina Vrsi obuhvaća mjesta Vrsi i Poljica, ukupne površine 37 kilometara četvornih, sa oko 2.500 stanovnika te je i potreba za samostalnim DVD-om i više nego opravdana. Tome svakako ide u prilog i podatak da je na području općine Vrsi 11. rujna 2009. godine zabilježen jedan od većih požara protekle sezone, gdje su ozbiljno bile ugrožene kuće u Poljicima i izgorjele velike površine hrastove šume i niskog raslinja.
U razgovoru sa Željkom Šošom, zapovjednikom Vatrogasne zajednice Zadarske županije, doznajemo da su Vrsi predzadnja Općina na području Zadarske županije te će uskoro i općina Vir osnovati svoje vatrogasno društvo.
– Čestitao bih načelnici Sandri Vukić na osnivanju samostalnog DVD-a u općini Vrsi, a pogotovo svim mještanima koji zaslužuju imati kvalitetnu vatrozaštitu. Vrsi su mlada općina i ovo je jedan veliki iskorak, a uvjeren sam da će općina Vrsi na čelu s načelnicom Vukić izdvajati zakonska sredstva u svrhu financiranja DVD-a Vrsi. Vatrogasna zajednica Zadarske županije svakako će pomoći u skladu s našim mogućnostima i smatram da ćemo kroz godinu-dvije imati vatrogasno društvo koje zaslužuju mještani općine Vrsi. S obzirom da Općina ima svoj plan procjene o zaštiti od požara, sukladno tome ići će se na nabavu vatrogasne opreme, počevši od naprtnjača pa sve do kvalitetnog vatrogasnog vozila. S moje strane dobit će svu potrebnu profesionalnu pomoć, radi što skorijeg početka funkcioniranja vatrogasnog društva. Nadam se da su mještani Vrsi ozbiljno shvatili ovaj odgovoran posao, a sljedeća faza kojoj ćemo pristupiti je kvalitetna obuka ljudi koji će biti spremni izići na požarište, i time pomoći u suzbijanju požara za vrijeme turističke sezone kada je i opasnost od požara učestalija, zaključio je Šoša.
Zakonska sredstva
S nekoliko riječi nazočnima se obratio i Kažo Kolanović, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije te zaželio da DVD Vrsi ne bude samo na papiru, već da bude u punoj funkciji.
Težimo da svako dobrovoljno vatrogasno društvo u svojoj općini bude od koristi za svoje mjesto te da sukladno zakonu o zaštiti od požara, odnosno sukladno procjeni o zaštiti od požara koja se donijela, izađe na teren s potrebnom opremom koja je nužna za kvalitetno sprječavanje širenja požara. Pokušat ćemo zajedno s vama ovo vatrogasno društvo staviti na kvalitetne temelje, a zatim će se s vremenom društvo nadograđivati i proširivati sukladno zakonskim odredbama. Cilj nam je imati DVD koji će na ovom području biti u funkciji zaštite od požara posebno u vrijeme turističke sezone te na raspolaganju i susjednim općinama u slučaju požara, rekao je Kolanović.
Posebno je osnivanjem DVD-a zadovoljna načelnica Općine Vrsi Sandra Vukić.
– U općini Vrsi imamo jako puno terena pod šumom, kao i dosta poljoprivrednog zemljišta te je posebno velika opasnost od požara u ljetnim mjesecima. Radi zaštite od požara išli smo na osnivanje svog DVD i nastojat ćemo da naše društvo kvalitetno obavlja zadaće koje se pred njega stavljaju, kazala je načelnica Vukić, dodajući da im je želja da se u DVD Vrsi uključi što više mještana Vrsi i Poljica, koji žele aktivno sudjelovati.