Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Paša: Najvažnije u pomorstvu je ulaganje u pomorski kadar

Autor: Siniša Klarica

26.04.2010. 22:00
Paša: Najvažnije u pomorstvu je ulaganje u pomorski kadar

Foto: Zvonko KUCELIN



Babić je podsjetio na veliku ulogu Pomorske škole u Zadru, ali i na napore hrvatske države koja je 2007. uspjela integrirati sve hrvatske pomorce i članove njihovih obitelji u sustav zdravstvenog i mirovinskog osiguranja


Na svom promotivnom putovanju hrvatskim lukama školski jedrenjak “Kraljica mora, jučer je nakon Dubrovnika, Orebića, Makarske, Korčule, Splita i Šibenika  pristao i u Zadar. Na Morskim orguljama je priređen svečani doček prvom hrvatskom školskom brodu još tamo do davne 1908. Bila je to “Vila Velebita” koja je 1908. pregrađena iz jahte “Margita” koja je porinuta 1984. Na tu prošlost, prvo uplovljavanje u luku Bakar, te potapanje broda u drugom svjetskom ratu, podsjetio državni tajnik za more Marijo Babić.
– Sve ove godine, mi hrvatski pomorci, potajno smo se nadali da ćemo jednog dana dobiti svoj školski brod. Taj san se ostvario kad je 2007. Vlada RH donijela odluku o gradnji Kraljice mora. Podsjetio bi na riječi znamenitog zadarskog čovjeka, nekadašnjeg direkora Tankerske plovidbe Ivana Pašu, koji je rekao da je najveća stvar što se može dogoditi u pomorstvu jest ulaganje u pomorski kadar. Zahvaljujući tom kadru, Hrvatska je prepoznata kao pomorska zemlja, rekao je između ostalog državni tajnik Marijo Babić.
Babić je podsjetio na veliku ulogu Pomorske škole u Zadru, ali i na napore hrvatske države koja je 2007. uspjela integrirati sve hrvatske pomorce i članove njihovih obitelji u sustav zdravstvenog i mirovinskog osiguranja. Danas, nastavljao je Babić, Repubilka Hrvatska stipendira 600 učenika i studenata u pomorstvu, a sljedeće godine bit će raspisan natječaj za još 100 stipendija.
Okupljenim, prije svega učenicima Pomorske škole i zadarskim studentima, ali i gradskim uglednicima, obratio se ravnatelj Pomorske škole u Zadru Svetko Perković. Perković je posebice naglasio da je škola kojoj je on na čelu, u pola stoljeća odškolovala preko 6.000 kvalificiranih pomoraca. Kvaliteta škole priznata je međunarodnim certifikatima, “Kraljica mora” bit će nastavno sredstvo koje će u mnogome pomoći daljnjoj afirmaciji pomorskog zvanja.
Rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić govorio je o povijesti pomorstva u zadarskom kraju, sve tamo od Condure Croatice pa do današnjih dana i najuspješnijeg zadarskog poduzeća, Tankerske plovidbe. Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić rekao je da je pomorsko zvanje ustvari način života s puno odricanja, no Kraljica mora će zasigurno biti od koristi kako učenicima Pomorske škole u Zadru, tako i studentima Odjela za pomorstvo Sveučilišta u Zadru. Župan Stipe Zrilić naglasio je da je Zadarska županija najpomorskija županija. Zrilić je govorio o današnjoj globalizaciji znanja, nadajući se da će usvojena znanja na ovom školskom jedrenjaku, pomorci koristiti u zadarskoj Tankerskoj plovidbi.
Na kraju svečanosti, župan Zrilić, gradonačelnik Vrančić, rektor Uglešić i ravnatelj Perković, te ravnatelj Lučke uprave Burić, prigodnim su poklonima darivali kapetana Kraljice mora Krešimira Bosanca. Među darovima bili su i replika “condure croatice”, ali i zastave Pomorske škole i Grada Zadra. Zadrani će danas od 7 do 19 sati moći razgledati Kraljicu mora.