Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Škarpina i alpinistički izazovi

Autor: Krešimir Bukvić

26.04.2010. 22:00
Škarpina i alpinistički izazovi


Predviđeno vrijeme uspona do vrha litice na oba smjera je oko pet minuta. Ako mislite da je ovo za vas previše, možete se popeti do predviđene učeničke visine, a za ostatak doživljaja pobrinut će se druge točke i izazovi, naglašavaju u organizacijskom timu Škarpine


Proteklog su vikenda članovi udruge TRS i PD Paklenica odradili posljednje radove na postavljanu penjačkog izazova, dvije nove etape na stazi ugljanske treking utrke Škarpina koja je na rasporedu idući vikend. Postavljene su dvije staze visoke 20 metara.
– Plava staza je lakši smjer (učenički smjer) i donosi 10 ili 30 bodova, ovisno koju visinu dosegnete. Ako se odlučite za crveni smjer, možete osvojiti 10 ili 60 bodova. Svi koji uspiju osvojiti vrh, nastavljaju utrku po litici do silaska koji je na putu do uvale Željina, a ostali nastavljaju putem uz liticu prema Željina uvali ili se vraćaju natrag prema nekom drugom izazovi ili točki.
Dok se penjete pričvršćeni ste sigurnosnim užetom, a vaše kretanje s dodatnim užetom prati i osigurava osoba s tla. Ovaj izazov preporučujemo osobama koje nemaju strah od visine, a dovoljno su odvažne isprobati vlastite granice izdržljivosti. Predviđeno vrijeme uspona do vrha litice na oba smjera je oko pet minuta. Ako mislite da je ovo za vas previše, možete se popeti do predviđene učeničke visine i samo na trenutak osjetiti ovaj sport, a za ostatak doživljaja pobrinut će se druge točke i izazovi, naglašavaju u organizacijskom timu Škarpine.
Spomenuti radovi i postavljene dvije staze početak su sveobuhvatnog zahvata po cijeloj Željina litici. Željina litica je, naime, jedan od važnijih projekata Turističke zajednice općine Preko gdje namjeravaju da litica dobije i službeni status penjališta i tako nadopuni turističku ponudu sredine s još jednom atrakcijom. Radovi na postavljanju staza i osiguranju litice stoga bi trebali krenuti odmah nakon ovogodišnje turističke sezone, tako da već tijekom iduće jeseni i zime penjači i članovi GSS-a dobiju jednu odličnu lokaciju za treninge i organizaciju škole penjanja.