Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ususret blagdanu Gospe Loretske

Autor: Anamarija Bilan

26.04.2010. 22:00
Ususret blagdanu Gospe Loretske

Foto: Adam VIDAS



Društvo zadarskih Arbanasa pripremilo je program bogat manifestacijama prilikom proslave blagdana svoje zaštitnice Gospe Loretske koji će proslaviti 10. svibnja.
Program počinje večeras u 20 sati u restoranu “Niko” predstavljanjem novog CD-a dalmatinskih pjesama “Pozdrav suncu” okteta Pieta. Na CD-u se nalazi dvanaest pjesama, od kojih su tri nove – “Pozdrav suncu”, “Zadarske orgulje” i “Mirno je more” te brojne tredicionalne klapske pjesme.
Program se nastavlja u četvrtak 29. travnja, za kad je najavljeno predstavljanje knjige Tomislava-Marijana Bilosnića “Zadarski posjedi (Arbanasi, Gaženica, Ploče, Dračevac, Babin dub, Crno, Musapstan)”. Na predstavljanju će osim autora biti i sugovornici Dario Tikulin i Mario Vidaić te oktet Pieta. Predstavljanje će se održati u prostorijama Društva zadarskih Arbanasa u Gradskoj knjižnici – Ogranak Arbanasi u 20 sati.
Za ponedjeljak je u prostorijama Društva u 20 sati najavljeno predavanje “Još nešto o zločinu (Arbanasi 1944. – 1946.). Predavat će dr. sc. Zlatko Begonja, a za ugođaj će se pobrinuti oktet Pieta.
U utorak 4. svibnja u 20 sati početak je rada “Škole Gospe Loretske” u kojoj će se započeti s učenjem govora zadarskih Arbanasa. Organizatori pozivaju sve upisane, kao i ostale zainteresirane na učenje ovog specifičnog govora. Škola učenja govora zadarskih Arbanasa trajat će ukupno četiri sata, a održavat će se svakog utorka tijekom svibnja u prostorijama Društva. I početak škole svojom će pjesmom uljepšati oktet Pieta.
Za četvrtak u 20 sati također u prostoru Društva najavljeno je predavanje prof. dr.sc. Vande Babić “Jon (naš) nadbiskup Vicko Zmajević”. Tijekom predavanja će zadarski glumci izvesti scenski prikaz iz Zmajevićevih djela, a oktet Pieta će svojom pjesmom uveličati predavanje.
Za subotu 8. svibnja najavljen je dolazak hodočasnika Hrvata-katolika iz Barske nadbiskupije. Oni dolaze u povodu susreta Hrvatske katoličke mladeži, a svojom će nazočnošću uveličati i blagdan Gospe Loretske, koji se slavi 10. svibnja.
Za sam dan blagdana najavljena je svečana sveta misa i tradicionalna procesija kroz cijelu župu.
Osim brojnih manifestacija Društvo zadarskih Arbanasa 7. svibnja izdaje audio-zvučni CD o Milanu Vladoviću, uglednom članu Društva zadarskih Arbanasa.